Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop/nagłośnienie - Odtwarzanie filmu- jest dźwięk, brak dialogów

rektim 26 Cze 2013 16:37 1164 5
  • #1 26 Cze 2013 16:37
    rektim
    Poziom 8  

    Witam,

    nie mogę dojść do tego co jest przyczyną poniższej sytuacji.

    Laptop podłączony przez wyjście słuchawkowe do nagłośnienia kościelnego. Podłączenie przez kabel MałyJack-DużyJack.
    Uruchamiam film i jest dobrze słyszalna ścieżka dźwiękowa, natomiast nie słychać dialogów.
    Po puszczeniu płyty z muzyką na tej samej konfiguracji (laptop, kabel, nagłośnienie) dźwięk jest słyszalny właściwie.

    Natomiast w pierwszej sytuacji, po zmianie kabla (DużyJack-DużyJack+ przejściówka na MałyJack) dialogi są dobrze słyszalne.


    W jeszcze innej sytuacji na innym sprzęcie po uruchomieniu filmu ścieżka dźwiękowa była słyszalna bez zarzutu, natomiast dialogi były bardzo niewyraźne- właściwie to były same trzaski.

    Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co jest przyczyną?

    Czy może być tak, że ścieżka dźwiękowa i dialogi posyłane są na dwie różne końcówki Jacka i połączenie odpowiedzialne za dialogi z jakiegoś powodu jest niesprawne?


    Z góry dziękuję za odpowiedź

    0 5
  • #2 26 Cze 2013 17:22
    Pablo1964
    Moderator

    Sądzę, że przyczyna tkwi w wyborze złej ścieżki dźwiękowej na płycie lub w złych ustawieniach karty dźwiękowej. Wszędzie powinno być ustawienie 2.0.

    0
  • #3 26 Cze 2013 17:38
    rektim
    Poziom 8  

    To w takim razie dlaczego na jednym kablu działa, a na drugim nie działa?



    Pozdrawiam

    0
  • #4 26 Cze 2013 17:46
    Pablo1964
    Moderator

    To w takim razie dlaczego nie używasz tylko kabli, na których działa? Jakie pytanie taka odpowiedź. Nie znamy ani modelu laptopa ani karty dźwiękowej. Sprawdź, czy masz właściwe ustawienia.

    0
  • #5 25 Kwi 2015 12:41
    flo333
    Poziom 8  

    Panowie trochę odkopę temat
    Mam kino Onkyo 6.1 puszczam film z laptopa po hdmi w dts lub ac-3 ogólnie 5.1 i problem taki że słyszę ścieżkę dźwiękową a nie słyszę dialogów to samo przy muzyce z winampa brak vokali, nie mam pojęcia czego szukać już dwa dni szukam po necie i gmeram w ustawieniach lapka i ampli ale nic to nie daje, jedynie gdy w ampli ustawię all stereo lub mono to wtedy wszystko słychać. Ktoś wie gdzie tkwi problem?
    Ps jak gra radio z ampli to wszystko działa na każdych ustawieniach dźwięku.
    Już wszystko działa przypadkiem wypiął się kabel od głośnika centralnego :) radio pewnie dlatego działało bo jest nadawane w stereo tak mi się wydaje

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo