Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz stereo 2xTDA2005, wzbudza się, zbyt duża czułość

Chrusta 26 Jun 2013 17:50 2970 5
    Chrusta
    Level 22  
    Witam.

Znalazłem u siebie ostatnio taki wzmacniacz stereo, wymontowany z radia samochodowego:
    Wzmacniacz stereo 2xTDA2005, wzbudza się, zbyt duża czułość Wzmacniacz stereo 2xTDA2005, wzbudza się, zbyt duża czułość Wzmacniacz stereo 2xTDA2005, wzbudza się, zbyt duża czułość

Zbudowany jest na dwóch kostkach TDA2005. Chcę zrobić małego bumboxa na ogniska, spotkania ze znajomymi itp, i po co mam wytrawiać kolejną płytkę, skoro mam już gotowy układ. Tylko mam dziwne problemy z tym wzmacniaczem.

Niby konstrukcja prosta jak konstrukcja cepa, ale nie mogę sobie poradzić. Wzmacniacz ma dużą czułość. Podłączam do niego transmiter fm (liniowo, transmiter ma wyjście audio), i bardzo mocno wzmacniają się wszystkie zakłócenia - te pochodzące od usb (charakterystyczne pikanie, piszczenie), a sam sygnał audio zniekształca się przez te zakłócenia. Próbowałem dać wtórnik emiterowy na wejściu, próbowałem dać zwykły dzielnik, a efekt mierny.

Gdy np. do wyjścia transmitera podłączę słuchawki - dźwięk jest bardzo dobrej jakości.

Ten wzmacniacz ma duże wzmocnienie i bardzo łatwo się też wzbudza. Czytałem na elektrodzie i ludzie pisali że ta kostka łatwo się wzbudza, że wystarczy źle poprowadzić masę i już lipa.

Jakieś rady? Ciekawi mnie co może być nie tak.

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    ankowalik
    Level 24  
    O wzmocnieniu tego i innych wzmacniacz decyduje stosunek rezystancji w sprzężeniu zwrotnym. Zwiększ rezystor od wejścia ujemnego do masy i/lub zmniejsz rezystor
    z wyjścia do wejścia ujemnego.
    salut
    andre
    Chrusta
    Level 22  
    Dzięki. Tylko ten schemat wydaje mi się trochę nietypowy. Poniżej schemat (to samo co w datasheecie):
    Wzmacniacz stereo 2xTDA2005, wzbudza się, zbyt duża czułość

Po co są te rezystory 12Ohm? I dlaczego rezystory w sprzężeniu zwrotnym obu wzmacniaczy mają różne wartości, tj. 1k i 2k i dlaczego są tam zastosowane jeszcze kondensatory 220u? I ostatnie pytanie, piny 11 i 7 to bootstrap, z tego co doczytałem to jest to po to, by zwiększyć impedancję wejściową układu. A jeśli usunę te kondensatory przy pinach 11 i 7?

PS. Znalazłem właśnie w datasheecie jeszcze jeden schemat, bez bootstrapu. Ja już próbowałem odłączać te kondensatory ale efektów nie było, teraz zauważyłem że trzeba jeszcze piny 11 i 7 podłączyć do + zasilania, zaraz przetestuję i napiszę jak poszło.

PS2. Nadal się wzbudza.....

PS3. Hmm, wzmacniacz podłączony pod wyjście liniowe komputera gra nawet dobrze. Wydaje mi się że powstaje jakaś pętla masy, gdyż transmiter i wzmacniacz zasilam z tego samego źródła zasilania (akumulator).
  • Helpful post
    ankowalik
    Level 24  
    Mam ten schemat przed nosem (USKA 6/1994).
    Powinno być 1k/12Ω.
    Zwiększ z 12 do 120Ω a wzmocnienie spadnie, jak to mówila Gabrysia Siarzewska:
    za....cie :D
    Chrusta
    Level 22  
    Po lekkim zmniejszeniu wzmocnienia, wzmacniacz już się tak nie wzbudza, natomiast dźwięk zniekształca się dość znacznie przez zakłócenia pochodzące z transmittera. Jak na razie doszedłem do tego, że zakłócenia przedostają się przez masę - masę sygnałową transmitera podłączyłem do wzmacniacza przez rezystor 10Ohm, i teraz jeśli wejście przyłożę do nóżki rezystora od strony wzmacniacza - zakłóceń brak, a jeśli od strony transmittera - słychać piękne pikanie, piszczenie, itp itd (albo odwrotnie, nie pamiętam już). A i wzmacniacz i transmiter zasilam z jednego akumulatora. Nie połapałem się z tym jeszcze dokładnie, muszę te połączenia mas rozpracować na spokojnie.

Pytanie, czy da się te zakłócenia jakoś zblokować? Z reguły z tego co wiem to wystarcza kondensator ok. 100n, tylko pytanie gdzie go wpiąć?
    Chrusta
    Level 22  
    Noo wreszcie, zakłócenia w 100% usunąłem łącząc odpowiednio masę. Masa z transmitera do przedwzmacniacza nie jest połączona (przedwzmacniacz pasywny), natomiast do przedwzmacniacza dołączona jest masa poprowadzona z płytki wzmacniacza przez rezystor 10Ohm.

Gdy do przedwzmacniacza dołączona była masa z wyjścia audio transmitera - pojawiały się zakłócenia.

Czyli wszystko już ok, zakłóceń brak, wzmocnienie wzmacniacza zmniejszone (trochę chyba nawet zwiększę, zakłóceń nie ma to pewnie się nie będzie wzbudzał). Koledze ankowalik dziękuję za odpowiedzi. Temat zamknę jeśli wszystko już złożę i będzie działało w 100%.

Pozdrawiam.

Aktualizacja posta ----------
    Dodam, że wg. oryginalnego schematu (niezmniejszone wzmocnienie, itp) także wszystko chodzi bardzo dobrze, żadnego wzbudzania, żadnych zakłóceń. Wystarczyło odpowiednio podłączyć masę :D.