Koleżanki i koledzy. Jako rekwizyt filmowy potrzebny jest SPRAWNY laptop z 1994 roku. Obraz na matrycy tego laptopa powinien być DOBRY. Filmowcy oczywiście zapłacą za skorzystanie z tego laptopa.
Napiszcie, czym dysponujecie.
Cyrix 486 SX2 66, taki:
Z okolic 1994 roku:
Tak świeci:
Ma nagranego Win. 3.11 i norton commandera
Coś sie przestawiło, bo pokazuje, że słaba bateria Cmos i nie chce startować z dysku tylko dyskietki.
Jeśli rok starszy (93) też wchodzi w grę to na 99% mam Canon BN22 (tak, ten z drukarką) - właśnie jestem w trakcie składania z dwóch sztuk, gdzie jeden miał padniętą płytę.
[e] Udało się sprzęt przywrócić do funkcjonalności - choć samego stanu drukarki nie znam (pusty kartridż), to laptop pracuje bez problemu. Tak więc, jak będzie kolega zainteresowany to zrobię zdjęcia.
Toshiba Satellite T1900, naturalnie bateria dawno nie istnieje. Bateria biosu zdechnięta, wymaga załadowania ustawień i później śmiga normalnie (mnie to nie przeszkadza więc nic z tym nie robiłem). Zasilacz na którym działa to HP w kolorze obudowy.
Zainstalowany DOS & Win 3.11 naturalnie jedno jak i drugie oryginały z licencjami
Był by do zaoferowania jeszcze model T1200 ale ostatnio padło podświetlanie matrycy.
Z istotnych uwag, matryca smuży i to bardzo, ale z tego co widzę po już kilku trupach T1900 i T1200 to norma
Ja mam coś naprawdę starego, to chyba nie ma trybu graficznego - w każdym razie jest na tym DOS. Ma uszkodzoną stację dyskietek (i nie potrafię wymienić - trudny dostęp), dysk (sprawny, system startuje), wyświetlacz plazmowy (świeci czerwono); chyba mam w tym modem telefoniczny - a może kartę Ethernet (pasują do tego standardowe karty ISA); ma rozmiar małej walizki i waży sporo. Nie jestem pewien oznaczenia - T3200? To jest naprawdę laptop, nie notebook (da się go używać trzymając na kolanach, ale w ręku raczej ciężko). To chyba jest to: http://www.computinghistory.org.uk/det/4435/Toshiba-T3200/
I miałem jeszcze drugiego, dość starego laptopa (pewnie będzie bliższy "czasowo") - pożyczyłem znajomej, ona teraz go nie używa, ale jest w innym mieście - poprosiłem ją o informacje (pewnie szybko mi napisze), zwrot (to może potrwać, ona czasem przyjeżdża, widujemy się, ale nie wiem, czy przyjedzie np. przez najbliższy miesiąc). Wiem, że chodzi na tym Windows 3.11, żaden Windows 95 i nowszy nie daje rady.
Posiadam działający i w pełni sprawny laptop Toshiba Sattelite Pro 410CDT. Co ciekawe laptopik posiada działający napęd CD. Matryca 11,3' kolorowa. Jeden z najlepszych laptopów tamtych czasów kosztujący tyle co średniej klasy samochód.
Kolegów, którzy potrzebny sprzęt zaprezentowali proszę o podanie mi na PW sposobu kontaktowania się (nr telefonu, imię, nazwisko, itd.). Informacje te jak i link do tematu przekażę przedstawicielowi filmowców która pilotuje tę sprawę i ona będzie już się z Wami kontaktować.
bekra, proszę na PW podać sposób kontaktowania się.
Kolegom bardzo dziękuję za odzew. Dane kontaktowe przekazałem filmowcom. Po podjęciu decyzji przez filmowców postaram się przekazać informację.
Tymczasowo temat zamykam.