Zamierzam go używać głownie do badania cyfrówki do 100kHz, sterowania MOSFETami (napięcie dren-źródło) itd. ogólnie domowa elektronika na razie nie za wysokich lotów
Dzięki za opinie.
[30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
Do 100kHz, to spokojnie wystarczy Ci 25Mhz, a 1500zł za pasmo 100Mhz noname, to nie jest wcale tak mało. Gdyby to był Tektronix, czy Agilent, to kupowałbym w ciemno....
Tak Siglent i Atten to te same firmy. Wystarczy spojrzeć na Siglent SDS1022 i Atten ADS1022. Te oscyloskopy niczym się nie różnią poza wielkością LCD i logiem. Przyciski są tak samo rozmieszczone. Sam zastanawiam się nad kupnem Attena ADS1022 i jak budżet pozwoli to może wyląduje w moim warsztacie.
Niecały rok temu kupiłem Sigilent'a 1072CML (jakoś 11.2012). Jeśli chodzi o funkcjonalność i jakość wykonania to jestem bardzo zadowolony. Jednak jeśli mógłbym cofnąć czas to chyba wybrałbym GW-Instek (sprzęt godny zaufania - moim zdaniem). Mam na codzień styczność z tanim Tektronix'em, GW-Instek'ami i analogowym Kikusui'em. Jeszcze jakiś czas temu w ofercie NDN dostępny był Instek za jakieś 1800 z kolorowym wyświetlaczem, ale dzisiaj jakoś nie widzę. Na razie nie zauważyłem większych problemów z oscyloskopem Sigilent - chodziaż takie funkcje jak analiza widma nie należą do mocnych punktów oscyloskopu (ale przy tej rodzielczości wyświetlacza i z 8-bitowym przetwornikiem to jak to mówią "na krzywe drzewo to i salomon nie naleje").
Jeśli masz niewielki budzet i nie jesteś uczulony na przystawki oscyloskopowe to gorąco polecam Analog Discovery z oferty firmy KAMAMI "http://www.kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=196455" - jeśli jesteś studentem to za niecałe 700zł. To maleństwo ma 14-bitowy przetwornik A/D i taki sam w przypadku generatora arbitralnego. Naprawdę wymiata przy moim Sigilencie. Pamiętaj o tym że teoretycznie z każdym dodatkowym bitem przetwornika stosunek sygnał szum wzrasta nawet o lekko ponad 6dB co sprawia że w przypadku Analog Discowery FFT nareszcie zaczyna mieć jakikolwiek sens. Z pewnością jego wadami jest słaba dokumentacja, brak pomiarów THD oraz konieczność współpracy z PC.
Jeśli chciałbyś jeszcze jakiś informacji/testów odnośnie SDS1072CML, Analog Discovery albo ewentulanie Insteków to służę pomocą - ale moim faworytem jest zabawka Digilenta.
A tak pozatym to jakbym miał zbędne 4500pln to bym se kupił Picoscope'a 4262 - z tym że w ciemno bo nie miałem z nim do czynienia.
Jeśli komuś potrzebne 16 bitów, to 4262 jest to dobry wybór.
Ja używam PicoScope 3402A pasmo 60Mh, można ustawic dokładność
12bitów, a na ekranie różnicy między 12, a 16 bitów nie widać,
owszem na FFT już tak.
Hyni3k Witam
Zakupiłem 4 lutego siglenta 1072CML. Proszę doradź mi czy mam go zwrócić do sklepu bo:
---program EscopeX nie komunikuje się z PC (błąd 740)
--- zawsze jak włącze oscyloskop to wyskakuje menu z potwierdzeniem wyboru języka, czy tak ma być?
---Praktycznie to jeszcze nim nie bawiłem się, więc nie wiem jak się spisuje.
Mam jeszcze kilka dni na ewentualny zwrot w ramach 10 dni przy sprzedaży na odległość.
Podobno nie można w nich też aktualizować oprogramowania bo nato nie ma gwarancji.
Proszę o pomoc i może jakieś cenne wskazówki jak go na szybko sprawdzić.
Pozdrawiam serdecznie
---program EscopeX nie komunikuje się z PC (błąd 740)
A próbowałeś zainstalować EasyScopeX + NiVisa? Tutaj masz informacje na ten temat:
http://siglent.freeforums.org/siglent-easyscopex-pc-software-for-oscilloscopes-t44.html Kiedyś miałem też problem z uprawnieniami. Spróbuj uruchomić program jako administrator. Pamiętam tylko że któraś z opcji programu nie działała - ale programu nie używam od dawna (jakiś pół roku temu reinstalowałem system na PC i nie zainstalowałem aplikacji) więc nie powiem ci dokładnie co to było.
milek22 wrote:
--- zawsze jak włączę oscyloskop to wyskakuje menu z potwierdzeniem wyboru języka, czy tak ma być?
Spróbowałbym zaktualizować firmware. Ja nie miałem takich (w ogóle żadnych) problemów z tym oscyloskopem. Nie wiem czy ten oscyloskop to najlepsza obecnie oferta - nie upierałbym się przy nim jeśli coś by nie działało. Sugeruję żebyś go zwrócił jeśli nie uda ci się od ręki załatwić tych usterek i wymienił na nowy lub na inny.
Posiadam SDS1202CNL i nie mam jako tako zarzutów do jego pracy. Używam go głównie do testowania rezonatorów kwarcowych, sprawdzania jakichś zegarów systemowych, testowania wzmacniaczy, mikserów i innych układów audio po naprawie, itp itd. Kilka razy był używany przez znajomego krótkofalowca do dostrajania radiostacji. Przy 144MHz, jak i przy 3MHz zachowywał się poprawnie. Jedyny zarzut jaki mogę mu przypisać to dość wolny czas reakcji. Ale stosunek cena/jakość - jak dla mnie bardzo dobry. Posiadam też tektronix-a TDS3032C, ale porównanie tych dwóch urządzeń to totalny bezsens - nie ta półka cenowa, i nie te "bebechy".
Posiadam SDS2304 SIGLENT.
Niestety w ciagu 1 roku 2 razy byl juz na gwarancji. Za kazdym razem zwiesza sie system.
Gdy dziala, nie mam wiekszych zarzutow, mierzy to co potrzeba. Ale jego nieoczekiwane zwisy są denerwujące. No i nie ma możliwości z nich wyjść inaczej jak wysłać do serwisu. A to już stracony czas.
Mam tez starego HANTEK-a. Tu nie moge nazekac. Jeszcze nigdy sie nie wylozyl. Dziala poprawnie.
asanazi napisz jeszcze co to za HANTEK konkretnie (model). Co do oscyloskopu Siglent - na czym polega to "zawieszenie" - można oscyloskop wyłączyć i po ponownym uruchomieniu działa prawidłowo czy może po takim zawieszeniu nie da się z niego korzystać? I co na to serwis?
Ondośnie Hantek-a: to oscyloskop bez wyświetlacza. Podłączany do komputera poprzez USB. Zajmuje zdecydowanie mniej miejsca na biurku.
Mój model to DSO3064A. 4 kanały pomiarowe, próbkowanie 200Ms/s (mniej więcej 60MHz maks do oglądania). Dodatkowo wbudowany generator funkcyjny.
Odnośnie SIGLENT-a. Oscyloskop się zawiesił i tyle. Na ekranie pojawia się jedynie logo producenta. Efekt powstał podczas włączania samego oscyloskopu. Żadne sondy nie były podłączone.
Tak, w tym stanie oscyloskop jest bezużyteczny.
Serwis powiedział, że odeślą go do producenta. Przewidywany czas naprawy 2 - 3 miesiące.
Siglent SDS1102CNL właśnie kupiłem , testuje i z tego co na razie widzę to jestem zadowolony (AVR , W.CZ) ...Co do wyboru to przeglądałem fora angielskie (tu mieszkam) , ta firma w UK jest uznawana za dobra ...więc raczej nie sugerował bym się firmą tylko dlatego że nie podbiła polskiego rynku tak jak Hameg czy Tektronix.