Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gniazdo zapalniczki - Podłączenie tablet Ainol do gniazda zapalniczki

modelx 27 Jun 2013 20:49 4707 7
    modelx
    Level 10  
    Witam forumowiczów
    Mam może banalny ale bardzo zastanawiający problem, a więc posiadam tablet Ainol, do którego mam ładowarkę 12V/2A. A zrobiłem sobie kabelek w którym z jednej strony ma wtyczkę zapalniczki z drugiej mini jacka pasującego do mojego tablet'a i moje pytanie czy mogę podłączyć tablet do gniazda w ten sposób czy potrzebne jest do tego jakiś ogranicznik prądu czy coś? :?:

Wybaczacie jeżeli pytanie jest głupie ale porostu nie chciałbym sobie uszkodzić urządzenia :| .
    nodzy
    Level 18  
    Witam nie podłączaj tego kabelka ,auto ma ok 12V tylko na wyłączonym silniku jak jedzie ma ok 14V trzeba to podłączyć poprzez stabilizator czyli np.UKŁAD SCALONY 78S12. Koledzy może podrzucą jakiś schemat do tego i będzie ok .
    User removed account
    User removed account  
    nodzy
    Level 18  
    No tak tylko czy ten tablet ciągnie te 2 A . przeważnie piszą na naklejce maxa czyli przypadek rozładowana bateria i włączony tablet. Do samego ładowania wystarczy, A jak podłączymy naładowany też powinno chodzić ,spalić go raczej nie spali. Ale oczywiście LDO mają mniejsze spadki .pozdrawiam
    modelx
    Level 10  
    A wiec tak jest to Tablet AINOL Novo 10 Hero, posiada on baterie Litowo-jonowa 8000 mAh.
    Nie mogłem nigdzie znaleźć LDO 12V/2A wiec myślę ze taki był by dobry APE1085S-HF-3TR, regulowany 1,2-12V 3A ale raczej trudno dostępny wiec jak nie uda mi się go zdobyć spróbuje na L78S12 potrzebuje on tych 15V ale myślę ze tablet będzie działa jeżeli napięcie będzie trochę niższe a nie powinien ulec uszkodzeniu.

No jeszcze mam opcje stabilizator na elementach dyskretnych:
    modelx
    Level 10  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, problem rozwiązałam w sposób uniwersalny przetwornicą za kilka zł. :)