Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tecumseh LAV30 - nie odpala, zalewa swiecę.

The_Molka 28 Cze 2013 17:57 2817 10
  • #1 28 Cze 2013 17:57
    The_Molka
    Poziom 19  

    Witam,

    kupiłem kiedyś kosiarkę samobieżną z silnikiem tecumseh lav 30, a było to z 6 lat temu. Kosiarka była używana, chodziła raz lepiej raz gorzej, w końcu padła, a w zamian została zakupiona inna nowa. Ostatnio mając trochę więcej czasu postanowiłem zająć się nią i rzuciłem ją na warsztat. Silnik został przeze mnie rozebrany na części pierwsze, wymyty wyczyszczony. Wymieniłem pierścienie tłoka, wyszlifowałem gniazda zaworowe - zawory (oddałem do moto szlifu) olej uszczelki itp. Kupiłem nową świecę. Złożyłem i nie odpala świeca ma iskrę trochę lichą jak na mój gust ale jest, czasami słychać zapłon bo silnik strzeli ale generalnie nic poza tym. Przy rozkładaniu wnętrze posypało mi się, składając ustawiłem koło wałka rozrządu i koło wału korbowego wg znaków, regulator jest ok. Magnes względem cewki ustawiłem szczelinomierzem na 0,3 mm, iskra jest, gaźnik sprawdziłem początkowo miał w pływaku paliwo, nagrzałem go w garnku z wodą sprawdziłem gdzie jest dziura, wylałem benzynę, uszczelniłem cyną, poskładałem przedmuchałem, pływak działa iglica zamyka lub otwiera - działa. Przy odpalaniu silnika jest (świeca) zalewany. Nie mam pomysłów. Paliwo leję 95 oktanowe zwykłe ze stacji, świeca - nie wiem czy jest odpowiednia może podpowiecie jaka ma być do tego modelu.

    0 10
  • Pomocny post
    #2 28 Cze 2013 20:39
    Staszek49
    Poziom 33  

    Kolego nie byłem przy składaniu silnika, więc tylko mogę gdybać, że może źle złożyłeś rozrząd. Twierdzisz, że znaki się pokrywały, a w jakiej pozycji był wówczas tłok, wg mej wiedzy powinien być w GMP. Zalewanie świecy może wynikać m.in. ze zbyt wysokiego stanu paliwa w gaźniku (nadal dziurawy pływak lub źle wyregulowany poziom) lub z niemożliwości odpalenia silnika, z uwagi na źle złożony rozrząd ( iskra w niewłaściwym czasie tj. podczas otwartych zaworów). Bez urazy sprawdź to.

    0
  • Pomocny post
    #3 28 Cze 2013 20:49
    2056710
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 28 Cze 2013 20:51
    The_Molka
    Poziom 19  

    no właśnie zastanawiałem się nad tym dlatego też piszę bo rozkładanie całej kosiarki chciałem wyeliminować lub na końcu zrobić, ale widac że trzeba będzie od tego zacząć.

    1
  • Pomocny post
    #5 28 Cze 2013 20:54
    2056710
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 29 Cze 2013 15:54
    The_Molka
    Poziom 19  

    Sprawdziłem mijanka jest, zdjąłem głowicę i sprawdziłem jeszcze raz poprawność cykli - wydaje się ok, wieczorem wrzucę wideo z pracy, koło magnetyczne jest na klinie wbite w swojej pozycji - więc mijanki zapłonów nie powinno być?

    0
  • Pomocny post
    #7 30 Cze 2013 14:01
    helena33
    Poziom 27  

    Dysza główna w gaźniku ma na sobie maleńki o ring, jeśli jest uszkodzony lub go nie ma, trzeba sobie dokupić i założyć. Częsty objaw na zalewanie silnika.
    Luzy zaworowe były ustawiane? I jakie?

    0
  • #8 30 Cze 2013 23:19
    The_Molka
    Poziom 19  

    jak tam ustawić luzy? nie ma regulacji jak się nie mylę, za krzywką wałka jest popychacz który jak wiadomo oddziaływuje na zawór - nie widzę regulacji. gaźnik ok, trocę przesadziłem z tym zalewaniem tam po prostu nie chce się mieszanka odpalić świecaa daje żółtą iskrę, wydaje mi się że to jest przyczyną po wlaniu samostartu do cylindra również nie odpala. jutro wrzuce wideo.

    Dodano po 31 [sekundy]:

    jak tam ustawić luzy? nie ma regulacji jak się nie mylę, za krzywką wałka jest popychacz który jak wiadomo oddziaływuje na zawór - nie widzę regulacji. gaźnik ok, trocę przesadziłem z tym zalewaniem tam po prostu nie chce się mieszanka odpalić świecaa daje żółtą iskrę, wydaje mi się że to jest przyczyną po wlaniu samostartu do cylindra również nie odpala. jutro wrzuce wideo.

    0
  • Pomocny post
    #10 02 Lip 2013 18:50
    2056710
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 03 Lip 2013 01:02
    The_Molka
    Poziom 19  

    Tak zrobiłem, luzów nie było zawór nie był szczelny, po wyregulowaniu szczelność bez zarzutu, odpalił na zimno bez mrugnięcia okiem za pierwszym razem :D Dzięki solo626 nie wiem czemu od razu nie sprawdziłem tego - przecież było to oczywiste :|

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo