Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia lumia 520 - ustawienia mms Plus

MarVin_PL 28 Jun 2013 23:16 21267 7
    MarVin_PL
    Level 22  
    witam, czy ktos z kolegów podpowie jakie ustawienia właściwe wprowadzić do nokii 520 aby wysyłać i odbierać mms?

te wartości ze strony plusa nie dzialaja
    Punkt dostępu: MMS
    Adres proxy: 212.002.096.016
    Port proxy: 8080
    Adres serwera MMS: http://mms.plusgsm.pl:8002

internet działa
    grzes1111111111
    Level 2  
    Z tego co mówił gość z play to ustawienia w tym telefonie same się ładują po włożeniu karty operatora i rzeczywiście- USTAWIENIA-PUNKT DOSTĘPU i tam będziesz miał zakładkę plus i możesz ją aktywować, uruchomić ponownie telefon i ma prawo działać, będę to testował bo właśnie kupiłem nowy telefon i go rozpracowywuje :D
    marcing81
    Level 9  
    temat stary, ale ja kupiłem telefon teraz i miałem ten sam problem... rozwiązałem sam, bo do biura obsługi tradycyjnie czekanie... może przyda się przyszłym właścicielom telefonu

wchodzimy w ustawienia => sieć komórkowa => transmisja danych => zmieniamy na włączona

poleciało od razu

pozdrawiam i wesołych :D
    krzywaj
    Level 25  
    Najprościej aplikacje "sieć+" i "punkt dostępu" z kolekcji Nokia i tam można to ustawiać bez problemu.
    marcing81
    Level 9  
    krzywaj wrote:
    Najprościej aplikacje "sieć+" i "punkt dostępu" z kolekcji Nokia i tam można to ustawiać bez problemu.

nie na tym polega problem... problem leży na durnym oprogramowaniu jakie od jakiegoś czasu wrzucają producenci komórek sprzedawanych w salonach operatorów... głupi soft, który wymusza kupowanie pakietów internetowych po to, żeby odebrać MMS'a... nie masz włączonej transmisji danych, nie masz pakietu internetowego, MMS'a nie wyślesz i punkt dostępu ma tu guzik do gadania, o ile masz ustawiony ten zgodny z Twoją siecią... ten telefon sam wyłapuje sieć po włożeniu karty SIM, problem jest jedynie z MMS'ami i dlaczego ten problem jest napisałem wyżej...

poza tym kolega, który miał problem napisał to samo, tylko z uwzględnieniem szczegółów punktu dostępu... i nie wiem co jest prościej - dłubanie w konfiguracji punktu dostępu, czy wejście w ustawienia i włączenie transmisji danych? ja bym zaczął od włączenia transmisji danych, a potem można dłubać w bardziej skomplikowanych funkcjach
    krzywaj
    Level 25  
    Po pierwsze - w KAŻDYM TELEFONIE musisz mieć dane pakietowe żeby korzystać z MMSów. Czemu? Bo MMSy to właśnie te magiczne dane pakietowe. Dodatki operatorów nic do tego nie mają.

Po drugie - bez własciwego APN włączanie danych pakietowych nic nie da, więc sposób marcing81 i mój się uzupełniają, a nie są zamienne. Aplikacje które podałem służą do pobrania konfiguracji najlepszej dla telefonów z windows Phone 8 i zarządzaniem tymi APNami.

Po trzecie - można korzystać z MMSów bez korzystania z inteernetu - wystarcz usunąć/uszkodzić APN od internetu.
    Dzastinka_
    Level 9  
    a czy mógłbyś rozwinąć temat jak zrobić żeby otrzymywać mmsy i odbierać bez działania internetu w tle ?
    marcing81
    Level 9  
    krzywaj wrote:
    Po pierwsze - w KAŻDYM TELEFONIE musisz mieć dane pakietowe żeby korzystać z MMSów. Czemu? Bo MMSy to właśnie te magiczne dane pakietowe. Dodatki operatorów nic do tego nie mają.

Po drugie - bez własciwego APN włączanie danych pakietowych nic nie da, więc sposób marcing81 i mój się uzupełniają, a nie są zamienne. Aplikacje które podałem służą do pobrania konfiguracji najlepszej dla telefonów z windows Phone 8 i zarządzaniem tymi APNami.

Po trzecie - można korzystać z MMSów bez korzystania z inteernetu - wystarcz usunąć/uszkodzić APN od internetu.

ja podałem rozwiązanie do problemu, który miał kolega wyżej, a który występuje w 90% przypadków, czyli wyłączona transmisja danych... moja żona miała to samo pół roku temu w telefonie Sony u tego samego operatora... problem bierze się stąd, że zmieniany jest interfejs softu i pewne ustawienia są przenoszone gdzie indziej i nazywane inaczej...

nie wykluczam Twojego rozwiązania, ale zostawiłbym je na koniec... dłubanie zawsze zostawiam na koniec, tym bardziej, że do tego telefonu nie ma konfiguracji w sieci, a dodzwonienie się do konsultanta wiemy jak wygląda - połącz i idź się kąpać...