Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JBL 200/230 - Spóźnione trzaskanie sub JBL 200/230 końcówka mocy (film YouTube)

waszka5nw 29 Jun 2013 11:23 6474 12
  • #1
    waszka5nw
    Level 9  
    elektroda film



    YouTube film
    www.youtube.com/watch?v=iNvHOlzW3Cc

    Zamieszczam film na YouTube jak subwoofer zachowuje się po 5 minutach pracy od włączenia. Bass jest ciągle, urządzenie nie traci mocy ale zaczyna trzaskać razem z basem.

    Odpalam subwoofer i przez 3 minuty może grać pełną mocą potem zaczyna wariować. Ściszam muzykę i przez dwie minuty jest w porządku i znowu zaczyna trzaskać (znowu mogę ściszyć na minutę).

    Wymieniłem we wzmacniaczu subwoofera JBL 200/230 końcówkę mocy z ST TIP35C/TIP36C na odpowiedniki BD249C/BD250C w CyberNode w Warszawie (cnd.com.pl) gdzie nikt nie potrafił powiedzieć jakiej firmy są to tranzystory.

    Końcówka mocy się spaliła jak zrobiłem zwarcie w tranzystorze sterującym Q105 między kolektorem a emiterem. Spaliłem opornik R115, bezpiecznik i końcówkę mocy Q107, Q108

    Tranzystory sterujące sprawdziłem odlutowane i są okey.

    Czy może to być kiepska jakość tranzystorów końcówki mocy to, że gra przez moment bardzo dobrze a po chwili zaczyna trzaskać jak na załączonym filmie?

    Najbardziej nie wiem właśnie jak wytłumaczyć to, że wszystko przez 5 minut gry na maksymalnej głośności jest okey.

    Na początku myślałem, że może się przegrzewają ale zamocowałem bardzo dobrze do radiatora z komputerową pastą termo przewodzącą i podkładką z miki.

    Może ktoś miał kiedyś podobny problem i domyśla się o co chodzi.
  • Helpful post
    #2
    bestboy21
    Level 39  
    To brzmi jak przytarty głośnik. Poruszaj membraną przy pomocy 3 palców (żeby poruszała się równolegle) , jak usłyszysz coś podobnego do drapania paznokciem w membranę to albo jest przegrzany albo jakiś syf dostał się do cewki, dalsze używanie grozi przetarciem uzwojenia i zwarciem.

    Gra 5 minut na maksymalnej głośności - cewka się nagrzewa i się rozszerza (albo izolacja puchnie).
  • #3
    waszka5nw
    Level 9  
    Edit: Głośnik jest okey na pewno nie jest padnięty.

    Zaraz obczaję głośnik tylko wrócę do domu (ale z nim nic nie było robione). Sub ma potencjometr ustawiony do oporu a sygnał reguluję amplitunerem i czy pracuje na 80% czy 40% z intensywnym basem to te 5 minut zawsze okey ale po tym czasie już jak na filmie. Przy lżejszych trackach w których nie ma dużo basu daje radę 10 minut zanim muszę ściszać amplituner.

    Edit: Z głośnikiem wszystko w porządku (nic się nie miało prawa w czasie naprawy dostać do komory z głośnikiem. Membrana pracuje bez najmniejszego szmeru jak ruszam ją trzema palcami równolegle.
  • Helpful post
    #4
    TOMI
    Service technician RTV
    Usterka ewidentnie gra jak przycieranie cewki w szczelinie, lub uderzanie membrany o coś. Sprawdź głośnik jak zacznie występować usterka, czyli dobrze go zagrzej i wtedy poruszaj membraną przy wyłączonym subie.
  • #5
    waszka5nw
    Level 9  
    Chyba macie Panowie rację bo jak po nacisku pozwalam membranie swobodnie wrócić na miejsce słyszę delikatne pyknięcie za każdym razem czy sub jest zimny czy gorący (początkowo nie pozwalałem jej swobodnie wrócić i tłumiłem powrót palcami stąd nie słyszałem pykania)

    Na filmie słychać jak to pyka (ale trzeba dobrze podgłośnić)

    http://www.youtube.com/watch?v=4_4b5y7WffE

    Czy to jest to przycieranie cewki w szczelinie i czy jest to nienaprawialne czy trzeba wymienić głośnik ?

    Na poprzednich końcówkach mocy tego nie słyszałem (może zanim dostały przebić coś wcześniej już było z nimi nie tak - z nowymi końcówkami gra dynamiczniej i ostrzej)
  • Helpful post
    #6
    bestboy21
    Level 39  
    Palcami trzeba męczyć męczyć zagrzany głośnik.... czyli +/- po 15 minutach ostrej "jazdy".

    Skoro słyszysz skrobanie to sam sobie odpowiedz...
  • #7
    waszka5nw
    Level 9  
    Z nim to jest tak, że czy 5 minut gra ostro i głośno czy 5 minut cichutko to zaczyna trzaskać. Czyli musiałby grać 10 minut trzaskając i wtedy przez męczenie palcami da się to poprawić?

    Edit: Właśnie to nie jest skrobanie tylko pykanie (za każdym razem jak odpuszczam membranę po nacisku jest pyk (trochę jak kapsel w butelce) dlatego pytam.
  • Helpful post
    #8
    bestboy21
    Level 39  
    Średnio czy cichutko to jest różnica.
  • #9
    waszka5nw
    Level 9  
    Podpięty jest pod amplituner Harman Kardon AVR 255 i mogę ustawić głos od -90dB do +7 potencjometrem. Dźwięk idzie z płyty cd bez ściszania itd. Sub ma potencjometr ustawiony na maksa i jak dam -45dB to gra już głośno a przy -30dB naprawdę głośno tak. Jak odpalę na -45dB i dodatkowo ściszę potencjometr na subie do połowy to również trzyma ~5 min i zaczyna trzaskać.

    Edit: Moment pyknięcia jest punktowy a samo pyknięcie krótkie subtelne.
    Edit: To trzaskanie brzmi bardzo elektrycznie jak zwarcie. Puściłem suba na -20dB i przez ~5 min wszystko okey a potem ten trzaskający szmer na basie. Po trzaskach trzeba odczekać około 10 minut żeby znowu grał okey bo jak odczekam krócej to trzask wskakuje nawet po minucie.

    Edit: Można porównać poziom mojego głosu do poziomu przy którym po 5 minutach zaczyna wariować. Przez 5 minut grał na 85% mocy (-15dB) bez zarzutu a potem dokładniej widać na wideo poniżej

    http://www.youtube.com/watch?v=RYNfUvlgeNg

    Czy to na pewno głośnik?
  • #10
    waszka5nw
    Level 9  
    Problem nie rozwiązany. Dzisiaj będę miał drugi taki wzmacniacz i sprawdzę głośnik. Mam nadzieję, że Panowie się nie pomylili bo dałem już im punkty i podziękowania.
  • #11
    waszka5nw
    Level 9  
    Tylko naciskam równomiernie to wszystko jest w porządku

    natomiast jak naciskam punktowo po obwodzie to ociera tylko na jednym łuku

    http://www.youtube.com/watch?v=PsfBbWOnvsU

    Cewka o nic nie przyciera ale może być przypalona od skoku napięcia po rozwaleniu tranzystorów mocy? Żyje tu ktoś?
  • #12
    sanok10
    Level 2  
    To charakterystyczne trzaskanie to nic innego jak nadpalony zwój ( spalony głośnik ) przyda się wymiana cewki lub nowy głośnik.
  • #13
    waszka5nw
    Level 9  
    Dziękuję za wypowiedź. Niestety nie, sprawdziłem głośnik podłączając go do identycznego wzmacniacza. Przez godzinę pracy na 70% nawet najmniejszego szmeru.

    Jak położyłem wiatrak komputerowy nad tranzystory mocy i tranzystory sterujące w naprawianym przeze mnie wzmacniaczu problem ustał.

    Nie wiem czy nowo zakupione tranzystory mocy (końcówki) się grzeją czy tranzystory sterujące gdzie w jednym z nich zrobiłem zwarcie pnp między bazą a kolektorem.

    EDIT: padł bezpiecznik wtedy i jeden opornik i spaliłem końcówki mocy (wszystko wymienione)

    Tranzystory sterujące odlutowałem i sprawdziłem - są sprawne. Tylko zastanawiam się czy przypadkiem coś z nimi się nie dzieje jak popracują trochę i nabiorą temperatury i czy wtedy nie zaczynają psuć dźwięku czy może nowe końcówki mocy są trefne i się bardzo grzeją (przymocowałem je do radiatora na mikę wraz z pastą do chłodzenia procesorów bardzo dobrze dociśnięte.

    Więc problemem są tranzystory ale nie wiem czy takie zachowanie tranzystora sterującego może mieć miejsce (że chodzi dobrze przez około 5 minut a potem jak dostaje temperatury zaczynają się przebicia czy coś - no tak, że dźwięk nie szumi)

    Ktoś rozumie trochę tranzystory?