Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EAGLE PCB - Niezależne polygony na tym samym sygnale.

Electix 29 Jun 2013 19:25 1650 6
Altium Designer Computer Controls
    Electix
    Level 21  
    Nurtuje mnie pewno pytanie, na które nie potrafię puki co znaleźć odpowiedzi, dlatego postanowiłem zapytać tutaj.

Czy da się tak wykorzystać narzędzie POLYGON z pakietu EAGLE 6.4, żeby na jednym sygnale (np. GND), na tej samej warstwie miedzi, wykonać różne POLYGONY, które nie zachodzą na siebie (są rozdzielone, jak by były na innych sygnałach), a łączą się tylko w jednym miejscu (np. za pomocą ścieżki)?

Zastosowanie:

Mam płytkę z mikrokontrolerem (LPC1343), który ma dwie pary wyprowadzeń zasilających wewnętrznie połączonych. W celu redukcji EMI, producent MCU sugeruje stworzyć oddzielne polygony dla GND sygnałów analogowych, cyfrowych i dla rezonatora kwarcowego oraz połączyć je za pomocą cienkich ścieżek przy padach GND mikrokontrolera.

Pozdrawiam :)
  • Altium Designer Computer Controls
    opamp
    User under supervision
    Weź mi to narysuj o ci chodzi bo nie czaje w piątek już :P
    Masy analogowe i cyfrowe są od dzielne łącze w 1 punkcie reszta do nauki.
    W Eagle są GND cyfrowe i analogowe .
  • Altium Designer Computer Controls
    Electix
    Level 21  
    To jest przykładowa płytka od NXP:

EAGLE PCB - Niezależne polygony na tym samym sygnale.

Tyle że tu jest to zrobione z jednego POLYGONu wylanego na całej powierzchni płytki, a poszczególne obszary (kwarc, analog, reszta) wydzielone są przez obrys zrobiony ścieżką z innego sygnału.
    opamp
    User under supervision
    Chcesz na płytce jednowarstwowej robić klika wylanych mas?
    Electix
    Level 21  
    Nie no płytkę będę projektował na dwóch warstwach...

Idea tego projektu jest taka, że masa w tym układzie jest jedna dla wszystkich sygnałów, bo wszystkie piny GND są ze sobą wewnątrz MCU połączone. Żeby zminimalizować zakłócenia EMI, które mogą znacząco wpłynąć na jakość przetwarzania sygnałów przez wbudowany w MCU przetwornik ADC, producent zaleca wydzielić powierzchnie POLYGONów GND dla poszczególnych grup sygnałów (analog, digital, crystal) i połączyć je razem w jednym punkcie zlokalizowanym w okolicach pinów GND.

I ja się teraz pytam:

Czy da się narysować na jednej warstwie miedzi trzy różne POLYGONy. Jeden pod kwarcem i elementami generatora, jeden pod ścieżkami i elementami związanymi z wejściami ADC i jeden dla I/O cyfrowych, tak żeby na siebie nie zachodziły i były połączone ze sobą tylko w jednym punkcie?

Na pewno da się tak zrobić rozdzielając te trzy masy na trzy różne sygnały (np. XTAL_GND, AGND i DGND ), ale nie będę mógł ich później ze sobą połączyć ścieżkami. Czy jest jakaś możliwość żeby to jakoś zrealizować nie używając do połączenia trików z jakimiś elementami (np zworka) tylko za pomocą ścieżek?
    opamp
    User under supervision
    Próbowałeś dawać zworkę w schemacie masz i zobaczyć co zrobi Eagle?