Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PLC Fatek
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)

PermBan 29 Cze 2013 21:58 10626 32
  • #1 29 Cze 2013 21:58
    PermBan
    Poziom 16  

    Proszę o wsparcie, bo zaczyna skarpet brakować :roll:
    Kilka dni temu żona zgłosiła, że coś huczy w pralce, ale z powodu 12 godzinnej zmiany zignorowałem problem.
    Przedwczoraj bęben się zatrzymał na dobre. Po przyjściu z pracy stwierdziłem, że nie bęben jest zablokowany, ale silnik.
    Rozsypało się łożysko - wymieniłem oba. Posprawdzałem wirnik kręci się gładko. Trafko sprawdzone około 0.4v podczas kręcenia wirnikiem palcami - małe koło pasowe mniej więcej wielkości cygara, więc szybciej nie umiałem.
    Wymieniłem również triaka BTB16-700BW (nawet poprzedniego nie sprawdzałem).
    Po podłączeniu wszystkiego pralka nie świeci - nic, jakby była wypięta z gniazdka - prąd na 100% dochodzi - sprawdzone.
    ---------
    Za pomoc oferuję nagrodę 100zł.
    Płatne paypalem, bądź w dowolne inne miejsce.
    Straciłem dwa dni czytając google i elektrodę - możliwe, że źle formułuję pytanie i właśnie dla lepszych owa nagroda. Na youtube znalazłem reset (trzaskanie pokrywą, 5 sekundowe trzymanie przycisków, ale nic NIE działa :cry:

    0 29
  • Semicon
  • #2 29 Cze 2013 22:56
    movzx
    Poziom 39  

    To jest forum a nie serwis, nie sądzę żeby przewidywało gratyfikacje pieniężne.
    Na początek sprawdź czy na pewno dobrze wszystko podłączyłeś, w drugiej kolejności czy są napięcia na wyjściu przetwornicy modułu.

    0
  • #3 29 Cze 2013 23:55
    PermBan
    Poziom 16  

    movzx napisał:
    To jest forum a nie serwis, nie sądzę żeby przewidywało gratyfikacje pieniężne.

    Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu. A skromna nagroda jest dla większego zainteresowania problemem forumowych fachowców.
    Czasem wystarczy "naklikać" dwa-trzy zdania i na browarka będzie jak znalazł.
    Niestety raniutko do pracy znów na 12 więc dziś nic nie wymyślę.
    Zabawę elektroniką dopiero planowałem, a tu już "egzaminy".
    Załączam zdjęcie może ktoś doradzi co pomacać miernikiem.
    whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)

    whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)

    Nie mieszkam w Polsce i nie mam do kogo zwrócić się o pomoc.
    Najczęstsza porada to: "kup sobie nową". :not:

    jeśli będzie trzeba zrobię zdjęcia aparatem, nie telefonem/poruszone - po 19-tej jutro.

    0
  • Pomocny post
    #4 30 Cze 2013 00:44
    movzx
    Poziom 39  

    Macaj na C50/C35. Tylko uważaj na napięcie bo wszędzie może być sieciowe. Możesz też sprawdzić 350V na stronie pierwotnej (C47/C48).
    Jeśli nie jesteś pewien co robisz to naprawdę lepiej jest oddać komuś kto się zna.

    Tu masz trochę o sprawdzeniu/naprawie zasilacza - moduł wprawdzie inny, ale postępowanie podobne: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2378317.html

    0
  • Semicon
  • #5 01 Lip 2013 15:03
    PermBan
    Poziom 16  

    movzx napisał:
    Na początek sprawdź czy na pewno dobrze wszystko podłączyłeś...

    Życie nauczyło mnie robienia zdjęć przed demontażem czegokolwiek i polecam wszystkim tego sposobu i nie ważne, czy rozbieramy zegarek, czy kombajn.

    movzx napisał:
    Macaj na C50/C35. Tylko uważaj na napięcie bo wszędzie może być sieciowe. Możesz też sprawdzić 350V na stronie pierwotnej (C47/C48).


    Na wskazanych elementach (kondziorkach) ZERO.

    ----------------------------------------------------zmieniono 2013/07/01 godz.16:23

    doopa nie ZERO, źle sprawdzałem :cry:

    Na C47 i C48 jest 127v
    Na C35 i C50 jest 42v

    movzx napisał:
    Jeśli nie jesteś pewien co robisz to naprawdę lepiej jest oddać komuś kto się zna.

    Nistety NIE mam nikogo, kto mógłby "poprowadzić", najbardziej częsta porada to: "kup nową", ale od czegoś trzeba zaczynać. :oops: :oops:

    0
  • Pomocny post
    #6 01 Lip 2013 15:49
    axxx
    Specjalista AGD

    Kolega wyżej napisał gdzie macać.A ty gdzie? whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)

    0
  • #7 01 Lip 2013 16:09
    PermBan
    Poziom 16  

    DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ZAINTERESOWANIE - SPRAWA NAPRAWDĘ NAGLI.

    Na C47 i C48 jest 127v
    Na C35 i C50 jest 42v

    co dalej? proszę o pomoc.

    ps.
    pod mikroskopem płyta wygląda ładnie i nic nie jest upalone i pęknięte, kondensatory całe i nie spuchnięte.
    Więc co blokuje start ???

    0
  • Pomocny post
    #8 01 Lip 2013 21:28
    movzx
    Poziom 39  

    PermBan napisał:
    Na C35 i C50 jest 42v
    Coś chyba źle mierzysz. Jakby tam tyle było to fruwałyby w powietrzu.
    PermBan napisał:
    Na C47 i C48 jest 127v
    Tu z kolei zdecydowanie za mało.
    Oba pomiary na zakresie DC? Sprawdź diody D1-D4, rezystor R181 (22Ω), dławik L1 i niewiele więcej tam na wejściu jest.

    0
  • #9 02 Lip 2013 13:00
    PermBan
    Poziom 16  

    movzx napisał:
    PermBan napisał:
    Na C35 i C50 jest 42v
    Coś chyba źle mierzysz. Jakby tam tyle było to fruwałyby w powietrzu.


    Musisz mieć rację, bo:
    PermBan napisał:
    Zabawę elektroniką dopiero planowałem...


    Między nogami kondensatorów jest ZERO. Taki pomiar był ponieważ jeden styk miernika dawałem do fazy (na wejściu płytki PCB) :oops:

    Dławik sprawny na próbę zmostkowałem (wylutowany ma 6 ohm)
    Diody dają "dziwny" dźwięk na PÓŁ sekundy miernik piska (?) tak jakby się obok jakiś kondensator ładował, ale dioda z wYlutowaną jedną nogą - piszczenie powinno być chyba cały czas (?).
    rezystor R181 około 22 ohmy - więc jest OK, obok jest drugi, też OK
    Ale jak już wspomniałem
    PermBan napisał:
    Zabawę elektroniką dopiero planowałem...

    Zakupiłem na ten cel troszkę sprzętu i mam czym lutować (Weller DS 800, ZD939A, Weller WMD 1S, mikroskop, podgrzewacz i inne duperele) tak więc sprawdzać mam czym, ale wiedzy brakuje :cry: a na naukę teraz niemam czasu, bo jak wyżej wspomniałem zaczynają się skarpety kończyć ;)

    Czy jest możliwe, że któryś z przekaźników blokuje, a jeśli tak co co i dlaczego tą "blokadę" powoduje ???

    Blokadę drzwi DS2 na płytce zmostkowałem (żeby wykluczyć zamek) - nadal ciemność.
    Dlaczego również brak jest reakcji na przyciski ?

    whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)

    0
  • Pomocny post
    #10 02 Lip 2013 20:37
    movzx
    Poziom 39  

    PermBan napisał:
    Między nogami kondensatorów jest ZERO.
    Jeśli po stronie pierwotnej to masz problem w samym zasilaniu lub przewodach i od tego zacznij - równie dobrze może być upalony przewód lub bezpiecznik we wtyczce.
    Jeśli natomiast po wtórnej to podejrzany jest scalak przetwornicy (TNY255) lub masz zwarcie po stronie wtórnej.
    PermBan napisał:
    Dlaczego również brak jest reakcji na przyciski ?
    Bo zasilania nie ma!

    0
  • #11 05 Lip 2013 00:01
    PermBan
    Poziom 16  

    movzx napisał:
    Jeśli nie jesteś pewien co robisz to naprawdę lepiej jest oddać komuś kto się zna.


    Poległem kilka razy nad tą płytką i dałem sobie spokój (za "mały" jestem) spędziłem na szukaniu pomocy kolejny dzień i ZNALAZŁEM :D Link
    Zadzwoniłem, umówiłem się - cacy.

    Dość duża hala. Fachowcy popatrzyli i stwierdzili:

    łeeeeee !zaraz! zrobią (25 funtów + koszty elementów) Powiedziałem OK. 25 funtów nie pieniądze.
    Ważne, że pralka ruszy, bo mi się ciuchy pod sufitem nie mieszczą.
    Wiecie co?? Koorwa NIC.
    Po przeszło godzinie słuchania radia w samochodzie. Poszedłem zapytać.
    Fachowiec stwierdził, że potrzebna jest dokładniejsza analiza i kazał poczekać 48 godzin.
    Po tych dwóch dniach zadzwonili i...... poddali się. LOOOOOOOL.
    Ta elektronika, to naprawdę taka trudna sztuka??? - tam jest 5 elementów na krzyż.
    Pojawiło się napięcie ale jakieś małe na którymś kondensatorze.
    Jest 23-cia i rano do pracy - jutro to po 19-tej sprawdzę i podam tu na forum co i gdzie się "pokazało".

    movzx napisał:
    Jeśli natomiast po wtórnej to podejrzany jest scalak przetwornicy (TNY255) lub masz zwarcie po stronie wtórnej.


    Wymienili obie kostki w zasilaczu.
    A oto rezultaty owej działalności angoli:

    whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)

    whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)

    0
  • Pomocny post
    #12 05 Lip 2013 15:13
    domek22
    Poziom 17  

    Zmierz napięcie przemienne między zworkami P50 i P51. Jeśli jest tam 230V to OK. Następnie zmierz napięcie stałe na C48. Jeśli jest tam około 320V to OK. Następnie zmierz napięcie stałe na C47. Jeśli wynosi około 320V jest OK jeśli 0V to do wymiany dławik L1. Jeśli masz te napięcia to dopiero zostaje zabawa z przetwornicą.

    Cytat:
    Diody dają "dziwny" dźwięk na PÓŁ sekundy miernik piska (?) tak jakby się obok jakiś kondensator ładował, ale dioda z wYlutowaną jedną nogą - piszczenie powinno być chyba cały czas (?).


    Źle kombinujesz :D, jeśli piszczy Ci na wylutowanej diodzie to jest ona uszkodzona(zwarta dlatego piszczy). Wylutuj te diody, na których piszczał miernik i omomierzem przemierz.

    0
  • #13 06 Lip 2013 13:14
    PermBan
    Poziom 16  

    domek22 napisał:
    Zmierz napięcie przemienne między zworkami P50 i P51. Jeśli jest tam 230V to OK. Następnie zmierz napięcie stałe na C48. Jeśli jest tam około 320V to OK. Następnie zmierz napięcie stałe na C47. Jeśli wynosi około 320V jest OK.


    Jest dokładnie jak napisałeś:
    Między P50 i P51 mam 240V
    Na C48 330V stałego
    Na C47 329V stałego

    Dziękuję co zrobić dalej ??

    0
  • #14 06 Lip 2013 21:57
    movzx
    Poziom 39  

    movzx napisał:
    PermBan napisał:

    Między nogami kondensatorów jest ZERO.

    Jeśli po stronie pierwotnej to masz problem w samym zasilaniu lub przewodach i od tego zacznij - równie dobrze może być upalony przewód lub bezpiecznik we wtyczce.
    Jeśli natomiast po wtórnej to podejrzany jest scalak przetwornicy (TNY255) lub masz zwarcie po stronie wtórnej.
    Ja rozumiem początkującego, ale wracaj do poprzednich postów skoro już wiesz co i jak szukać.
    Już wcześniej miałeś zmierzyć na kondensatorach po stronie wtórnej (C35, C50) - wyszły dziwne wyniki, może teraz bogatszy w wiedzę zrobisz to dobrze - czyli tak samo jak te przed chwilą :)

    0
  • Pomocny post
    #15 07 Lip 2013 12:22
    domek22
    Poziom 17  

    Jeśli nie masz napięcia na kondensatorach po stronie wtórnej to musisz przemierzyć wszystkie diody w okolicach przetwornicy, są tam cztery diody zenera(jedna po pierwotnej stronie transformatora i trzy po wtórnej)oraz oporniki R115=100ohm i R197=22ohm . Jak stwierdzisz. że wszystkie diody i opory są OK to podstaw układ TNY255.

    0
  • #16 07 Lip 2013 21:26
    PermBan
    Poziom 16  

    Diody zenera OK dz1, dz2. dz,3 dz4 wskazują spadek napięcia na poziomie 0.455v Pomiar robiony FLUKE 75 lll funkcja sprawdzania diód :D
    Jedne minimalnie więcej inne mniej, ale to wartości na drugim trzecim miejscu po przecinku, więc uważam że niczego nie zmieniają.

    D35 i D26 również OK

    domek22 napisał:
    R115=100ohm,R197=22ohm

    R115 - 99.8 więc OK
    ale R197 MA 220 ohm ;) czerwony, czerwony, brązowy, złoty

    Wszystko niby OK :cry:

    ps.
    pomiary robię wcześniej wylutowując jedną z nóg, żeby uniknąć przeklamań.

    DZIĘKUJĘ, ZA WSZELKIE WSKAZÓWKI I PROSZĘ O KOLEJNE.

    0
  • #17 07 Lip 2013 22:25
    movzx
    Poziom 39  

    domek22 napisał:
    Jeśli nie masz napięcia na kondensatorach
    Ciągle nie wiemy czy jest czy nie ma - albo ja niedowidzę :)
    Jak nie ma to faktycznie może być walnięty scalak przetwornicy.
    Tyle że "fahofcy" angielscy podobno wymienili go... obstawiam wtedy zwarcie na wyjściu, na przykład zdechły procesor.

    0
  • Pomocny post
    #18 07 Lip 2013 22:52
    phiter
    Poziom 19  

    A tego triaka silnika na jaki wymieniłeś?
    Swoją drogą dziwny ten moduł jak na awm-a.

    0
  • #19 07 Lip 2013 23:24
    PermBan
    Poziom 16  

    [quote="movzx"]

    domek22 napisał:
    Jeśli nie masz napięcia na kondensatorach

    movzx napisał:
    Ciągle nie wiemy czy jest czy nie ma

    Na C48 330V stałego
    Na C47 329V stałego
    Na C50 11.59V stałego
    Na C35 pokazuje ZERO
    phiter napisał:
    A tego triaka silnika na jaki wymieniłeś?

    Dokładnie taki sam - zamówiłem i "wkleilem" BTB16-700BW
    domek22 napisał:
    Jak nie ma to faktycznie może być walnięty scalak przetwornicy.
    Tyle że "fahofcy" angielscy podobno wymienili go... obstawiam wtedy zwarcie na wyjściu, na przykład zdechły procesor.

    Głowy nie dam więc zamówiłem oba:
    TNY255P
    LTV703FB
    i pewnie kolejne 3 dni w d..... no chyba, że coś znajdziemy innego.
    phiter napisał:
    Swoją drogą dziwny ten moduł jak na awm-a.

    A co w nim takiego dziwnego? Może dlatego, że angielski - tu wszystko lest "na lewo" ;)

    Panowie każda Wasza rada jest na wagę złota.

    0
  • #20 08 Lip 2013 11:51
    domek22
    Poziom 17  

    No faktycznie 220 ohm :). Ja w tym momencie podstawiłbym układ TNY255. Jest niby lutowany ale czy na pewno wymieniony bo piszesz, że zostały wymienione oba okłady przetwornicy a ja widzę, że transoptor (U18) nie był lutowany.

    0
  • #21 08 Lip 2013 14:39
    PermBan
    Poziom 16  

    domek22 napisał:
    No faktycznie 220 ohm :). Ja w tym momencie podstawiłbym układ TNY255. Jest niby lutowany ale czy na pewno wymieniony bo piszesz, że zostały wymienione oba okłady przetwornicy a ja widzę, że transoptor (U18) nie był lutowany.


    Bo tak mi NOOB powiedział - trafne spostrzeżenie :)
    Zakupiony TNY255P ma przede wszystkim inne numery - wydaje mi się, że to numer serii, a na płycie wlutowany jest taki sam jak na pierwszym zdjęciu(?)
    Zamówiłem oba i dziś rano dostałem potwierdzenie wysyłki, czyli prawdopodobnie będą w środę :not:

    TNY255P nie jest w takim razie niczym zabezpieczany? to "on" jest zabezpieczeniem?
    Czy dało by się w domowych warunkach zdiagnozować i potwierdzić uszkodzenie TNY255P ???

    0
  • Pomocny post
    #22 08 Lip 2013 15:17
    domek22
    Poziom 17  

    Nie doczytałem Twojego postu nr 19. Czyli na C50 masz napięcie to przetwornica pracuje.

    0
  • #23 08 Lip 2013 16:39
    PermBan
    Poziom 16  

    To te dwa chipy są nie potrzebne ???
    Znalazłem na EBAY-U bardzo podobną płytę z takiej samej pralki. Inny numer i wygląd. Dlaczego takie różnice?
    I mam wrażenie, że "dłubana" bo ma jakieś czerwone znaki.
    Jak nic nie uradzimy - mogło by to zadziałać ?

    ps.
    Nie mogłem skopiować zdjęć, więc link.
    ps1.
    Zmierzyłem również rezystor zaznaczony na czerwono na aukcji - też OK :( żółty,fioletowy, czerwony, złoty
    whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)

    0
  • #24 08 Lip 2013 21:18
    domek22
    Poziom 17  

    No jeśli masz napięcie na C50 to przetwornica pracuje i te układy są nie potrzebne. Przetwornica zawsze cicho piszczy jak pracuje więc posłuchaj jej. Pomierzyłeś te tranzystory? Nie licz, że ktoś w takiej sytuacji pokaże Ci który element jest uszkodzony. Zostają Ci tylko pomiary i szukanie zwierającego elementu lub przerwy w obwodzie. Masz na tyle sprzętu, że bezpiecznie możesz podnieść procesor i sprawdzić czy to on nie zwiera. Mierz po kolei element za elementem(od przetwornicy) i wyciągaj wnioski a następnie dziel się z nami nimi na forum.

    0
  • #25 09 Lip 2013 16:05
    PermBan
    Poziom 16  

    domek22 napisał:
    No jeśli masz napięcie na C50 to przetwornica pracuje i te układy są nie potrzebne.

    Tak czy owak - jak już zamówiłem i TNY255P dotarł, to go wymieniłem - ale NIC się nie zmieniło, czyli na C35 nadal napięcia brak :(
    Jutro powinien być drugi i też go wymienię - tak dla nabycia wprawy.
    domek22 napisał:
    Przetwornica zawsze cicho piszczy jak pracuje więc posłuchaj jej.

    No z tym mam kłopot (mieszkam przy ulicy) i mimo zamkniętych okien nadal jest szum. Spróbuję wczesnym rankiem - bo wtedy wracam z pracy.
    domek22 napisał:
    ...bezpiecznie możesz podnieść procesor i sprawdzić czy to on nie zwiera.

    O ile "podniesienie" procesora nie powinno stanowić problemu, to sprawdzenie go już może. Póki co . :sm7:
    Czy moglibyście podpowiedzieć, co i kiedy będzie wskazywać na uszkodzenie tego procesora?
    Gdyby był "zarumieniony", albo miał jakiś "brzuszek", to sprawa byłaby dla mnie jasna - a tak :?

    DZIĘKUJĘ - POZDRAWIAM.

    0
  • Pomocny post
    #26 09 Lip 2013 19:58
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    PermBan napisał:
    Tak czy owak - jak już zamówiłem i TNY255P dotarł, to go wymieniłem - ale NIC się nie zmieniło, czyli na C35 nadal napięcia brak

    Możesz kupić tych TNY i więcej ale nic Ci to nie da i tak napięcia nie będziesz miał na C35.
    Napięcie pojawi się dopiero jak przyłączysz do płyty panel użytkownika i wybierak przekręcisz na dowolny program wtedy powinno pojawić sie napięcie 5V.
    Samego modułu bez płyty użytkownika się nie sprawdza bo wychodzą takie klocki jak widać.Sprawdź to i zobaczymy co dalej.

    0
  • #27 10 Lip 2013 12:36
    PermBan
    Poziom 16  

    POL02 napisał:
    Możesz kupić tych TNY i więcej ale nic Ci to nie da i tak napięcia nie będziesz miał na C35.
    Napięcie pojawi się dopiero jak przyłączysz do płyty panel użytkownika i wybierak przekręcisz na dowolny program wtedy powinno pojawić sie napięcie 5V.
    Samego modułu bez płyty użytkownika się nie sprawdza bo wychodzą takie klocki jak widać.Sprawdź to i zobaczymy co dalej.

    Tak byłem podbudowany tą wiadomością dzisiejszego rana, że zapomniałem o podsłuchu :(
    domek22 napisał:
    Przetwornica zawsze cicho piszczy...

    Podłączyłem wszystko (jak na zdjęciach), wybrałem program i qpa na C35 nadal ZERO volt :x
    Byłem zmuszony podlutować przewody, bo nie zmierzyłbym napięcia z obudową.
    Obudowę musiałem założyć, bo wtyczki się przesuwają i wypinają bez obudowy.
    Więc to chyba nie to, kolego POL02 - bardzo dziękuję, za przyłączenie się do mojej lekcji ;)

    whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)





    whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA) whirlpool awm 6163 - denat (NAGRODA)
    ... napisał:
    --Pisałeś, że pralka nie ruszyła po wymianie łożysk silnika i wymieniłeś triak. Zmierz stary triak na zakresie pomiaru diody czy piszczy obojętnie między którą nogą. Zmierz też tranzystor Q14(jesli piszczy obojętnie miedzy którymi z trzech nóżek to jest uszkodzony). Ten tranzystor załancza triak silnika i jeśli poszedł triak to i tranzystor Q14 mógł się spalić(a zwarty Q14 spowoduje to, że na C35 będzie 0V). Ewentualnie wylutuj Q14 i zmierz napięcia na C35(jeśli się pojawi to masz rozwiązanie problemu). Jeśli nie poszło 230V na procesor to masz szczęście i moduł jest do naprawy.

    Na starym triaku zwarcie tylko pomiędzy skrajnymi nogami. (UWALONY?)
    Q14 sprawny.
    Nawet przy wYlutowanym Q14 napięcia na C35 brak :cry:

    0
  • Pomocny post
    #28 10 Lip 2013 19:11
    axxx
    Specjalista AGD

    Jak piszesz,że zwarcie to "uwalony".Do wymiany.

    0
  • #29 10 Lip 2013 19:26
    PermBan
    Poziom 16  

    axxx napisał:
    Jak piszesz,że zwarcie to "uwalony".Do wymiany.

    Dziękuję za KAŻDE zdanie w tym poście!
    Niemniej jednak:
    #1
    PermBan napisał:
    ...Wymieniłem również triaka BTB16-700BW (nawet poprzedniego nie sprawdzałem).

    #19
    movzx napisał:
    phiter napisał:
    A tego triaka silnika na jaki wymieniłeś?

    Dokładnie taki sam - zamówiłem i "wkleilem" BTB16-700BW

    0
  • #30 10 Lip 2013 21:13
    domek22
    Poziom 17  

    axxx napisał:
    Jak piszesz,że zwarcie to "uwalony".Do wymiany.


    Stary triak będzie prawdopodobnie dobry bo między A1 i G opór wynosi około 54 ohm i miernik(przynajmniej FLUKE 177) przy takiej wartości będzie piszczeć. Kilka razy spotkałem się tylko z uszkodzonym triakiem, na którym nie było śladu uszkodzenia(pęknięcia) a tak zazwyczaj uszkodzenie triaka widać z daleka :).
    Już tak długo kolega "męczy" się z tym modułem, że ja na miejscu kolegi nie mając bardzo pojęcia o elektronice w tym czasie przemierzyłbym chyba wszystkie elementy na tej płytce(na pewno diody, tranzystory i ważniejsze rezystory), no tak jakby na "tarana" :D. Jeśli kolega jest na tyle zdesperowany to niech tak właśnie zrobi :) i w razie kłopotów pyta tu na forum, bo każdy tu może obstawiać jakiś uszkodzony element ale tylko Twoje pomiary wniosą coś nowego.

    0