Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hp compaq 6720s - Wymiana procesora Hp compaq 6720s

wegrzyn90 30 Jun 2013 13:06 3300 10
    wegrzyn90
    Level 8  
    Witam, mam podobny problem z moim komputerem. Podglądałem ten temat i postanowiłem zakupić do mojego cq 6720s procesor Intel C2D T8300 oraz zakupiłem dwie kości ram: 2GB samsung(800) oraz 1GB samsung 533. Po przełożeniu komputer nie chciał się włączyć, po kilku próbach przekładania ramu uruchomiłem go i działał ok. tygodnia dobrze. Teraz wyskakuje bluescreen. Nie mogę zrobić zrzutu, ponieważ komputer ma moja siostra, a będę się z nią widziął dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, ale chodzi pewnie coś o ten ram, bo z tego co mówiła wyskakuje ten sam screen, który wyskakiwał mi kiedy wszystko przełożyłem.
    Nie wiem, czy oszkuał mnie pan sprzedający mi ram? Może nie dał mi tej kości 1GB o taktowaniu 533? Z tego co odczytałem, na ramie było napisane PC2 555. Dodam, że mój HP miał poprzednio procek 2.0Ghz
    Nie zakładam nowego tematu, postanowiłem odświeżyć. Za wszelką pomoc z góry dziękuje, ponieważ nie jestem zaawansowanym znawcą, a inspiruję się w wszelkich modyfikacjach tym forum.
    pozdrawiam
    wegrzyn90
    Level 8  
    Nie rozumiem?
    adamadi33
    Level 43  
    Taktowanie pamięci-667 MHZ.
    Rodzaj pamięci ram DDR2, SDRAM.
    Wielkość pamięci całkowita do 4096-MB, to jest max.
    Jedna kości pamięci najwięcej może mieć 2048-MB, najmniejsza 512-MB.
    Obsługa dwukanałowa.
    Po dwie kości.
    2x512MB.
    2x1024MB.
    2x2048MB.
    PC2-5300.
    wegrzyn90
    Level 8  
    W innym temacie przeczytałem, że można włożyć jedną kość na 800, a drugą trzeba wtedy dać na 533 żeby zwolniła tą pierwszą i tak zrobiłem.
    adamadi33
    Level 43  
    Producent podaje jaka pamięć powinna być zastosowana.
    Zastosowanie innej pamięci wiąże się z kłopotami a nawet usterką, ty ponosisz ryzyko.
    wegrzyn90
    Level 8  
    Nadal to nie rozwiązuje mojego pytania w ten sposób w jaki chciałem..
    bmserwis
    Level 36  
    Rozwiązaniem jest zastosowanie pamięci zgodnej ze specyfikacją producenta i tyle w tym temacie. Sugestii odnośnie zwalniania pamięci poprzez stosowanie podanej konfiguracji wcześniej litościwie pozwolę sobie nie skomentować.
    wegrzyn90
    Level 8  
    Zastosowanie takiej konfiguracji również daje dobre efekty, jest kilka tematów o tym, jednak zostały już zamknięte.
    bmserwis
    Level 36  
    W takim razie ktoś kto to poleca niech teraz uzna Ci roszczenie z powodu problemów z pamięcią, taka konfiguracja MOŻE, ale NIE MUSI działać.
    wegrzyn90
    Level 8  
    temat zamknięty. Padła grafika.