Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

dvbt w aucie - technisat ce-4hd+antena koron+TV Aper

the_eye777 30 Cze 2013 22:10 3042 5
  • #1 30 Cze 2013 22:10
    the_eye777
    Poziom 14  

    Witam.
    Podłączyłem dekoder DVBT technisat ce4hd w ciężarówce taty za pomocą ładowarki 5V 2A. Następnie podpiąłem to do TV marki Aper (chińczyk) kablem Euro-Chinch.
    Do dekodera podpiąłem antenę dookólną no name, ale podobna do korony.
    Wszystko działało przez tydzień, potem wyskoczył napis "no signal".
    Podmieniłem dekoder na działający w domu, to samo.
    Sprawdziłem 2 szt anten Thomson (pasywne) i oryginalną dookólną koronę i nawet nie chce znaleźć jednego kanału. Antena była umieszczona na dachu ciężarówki.
    Ten sam dekoder zaniesiony do domu działa poprawnie.
    Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny, wszystko jest połączone dobrze tylko tych kanałów nie chce znaleźć. Antena ma własne zasilanie 12V, podłączone i nic.
    O co w tym wszystkim chodzi?
    Czy może ładowarka/zasilacz od dekodera ma za małą moc?
    Nie wiem jak ten temat ugryźć i co może być nie tak.
    Aha na początku na starym dekoderze wyświetlał napis no signal ale kanały znajdował (był to technisat cet) natomiast na tym ce4hd już nie znajduje nic ale no signal widnieje na TV.
    Pomóżcie bo temat DVBT w ciężarówkach jest rzadkością.

    0 5
  • #2 01 Lip 2013 15:38
    egon42
    Poziom 37  

    Instalacja antenowa do sprawdzenia. Tuner sprawny bo w domu działa a anteny to w domu działają czy nie ?.

    0
  • #3 01 Lip 2013 17:01
    Olek II
    Moderator

    Jaką siłę sygnału w ustawieniach menu pokazuje dekoder? Czy w ogóle pokazuje?
    Mówimy o samochodzie.

    0
  • #4 01 Lip 2013 18:29
    the_eye777
    Poziom 14  

    Nie ma czegoś takiego jak siła sygnału z tego co widziałem, lecą tylko cyferki że przeszukuje pasma poszczególne i tyle.
    Przeszukuje pasma i na końcu wyskakuje napis "znaleziono kanałów: 0"
    Te 2 anteny thomsona w domu nie działały. Natomiast ta korona miała zasilanie pod zapalniczkę więc nie kombinowałem żeby pod zasilacz podłączyć bo mógłby mi nie przyjąć zwrotu w sklepie sprzedawca.
    Tak po zastanowieniu zostaje właśnie tylko antena, ale czemu nie działała to nie mam pojęcia.
    Stara, która była kopią tej korony z początku działała przez tydzień, a potem napis brak sygnału i lipa. I od tamtej pory w ciężarówce już nic nie złapaliśmy.
    Z tego co czytałem to sygnał cyfrowy nie jest przystosowany do rozwiązań mobilnych.
    Ok, ale w czasie postoju powinno łapać sygnał, tak mi się zdaje, a tu nic.
    Ewentualnie mogę jeszcze sprawdzić z jakąś porządną anteną tylko jaka jest porządna?
    Bo na allegro jest multum tego

    0
  • #5 01 Lip 2013 19:16
    Olek II
    Moderator

    Przepraszam, ale nie spotkałem dekodera DVB-T który nie ma kontroli sygnału.
    Menu>instalacja>ustawienie anteny, lub kontrola sygnału.
    Dalej powinno być: zasilanie anteny> on,of.
    Chyba, że to jakiś nowy wynalazek.

    0
  • #6 01 Lip 2013 19:57
    the_eye777
    Poziom 14  

    W menu->instalacja są opcje: zasilanie anteny, kraj, wyszukiwanie automatyczne i wyszukiwanie ręczne.
    Nic o zasięgu nie ma. Nawet jak wyszukuje w domu to nie pokazuje mi się żaden pasek z jakością czy zasięgiem, po prostu leci pasek z procentami, dochodzi do końca i jest 20 kanałów.
    A co do anteny, to z jednej strony logicznie myśląc wychodzi że wina anteny. Z drugiej zaś strony 3 anteny i wszystkie były by do d..y? Ciężko uwierzyć w to, ale nic innego nie wychodzi.

    0