Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SYnology jako dysk sieciowy NAS konfiguracja

faja_kanzas 01 Jul 2013 11:40 2595 4
    faja_kanzas
    Level 19  
    Witam, mam pytanie czy ktoś konfigurował dysk Synology jak dysk NAS. Mam kamere która obsługuje NAS i po sieci wewnętrznej działa a jak kamera jest zestawiana przez internet to Kamera nie ma dostepu do dysku NAS. Dysk to synology ds110j oraz ds112+ kamera to hikvision ds-2cd2112-i lub może być inna z tej nowej serii. Serwer NAS jest w DMZ i nie wiem co tam jeszcze trzeba ustawić bo to wiedziałem to poustawiałem.
    Yogi3
    Level 11  
    Hej,

Pisz na forum Synology pronas.pl tam na pewno ci pomogą.
    faja_kanzas
    Level 19  
    też napisałem ale myśle że cięzko bedzie z odpowiedzią, bo dla techników z Synology też to przerasta
    marek1712
    Level 16  
    Zdefiniuj "dysk NAS". Chodzi o iSCSI podane jako "optional" w specyfikacji kamery? Jeśli tak to BARDZO złym pomysłem jest wystawianie dysku sieciowego na świat. Skonfiguruj VNPa, choćby PPTP (zarówno przed kamerą, jak i NASem).
    Z tego co widzę - obydwa urządzenia oferują takową (iSCSI) funkcjonalność. Co to i jak działa - poszukaj w internecie. A jeśli pracownicy Synology nie będą wiedzieli co i jak... no cóż - należy tylko współczuć ;)
    Yogi3
    Level 11  
    Jeżeli działa to w sieci lokalnej to i w zdalnej powinno. Sprawdź jakie konkretnie porty wykorzystujesz do takiego połączenia w sieci lokalnej, a następnie sprawdź u dostawcy internetu czy czasami nie blokuje ci tych portów. Problem by był gdyby lokalnie to nie działało, a tak sprawa prosta i oczywista :)