Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla E11 - Wymiana alternatora - jakiś zamiennik?

Strongholder 01 Jul 2013 16:42 10155 12
    Strongholder
    Level 11  
    Witam,

Padł mi alternator w Corolce i muszę na szybko wymienić. Szukam jakiejś używki, ale pojawia się problem.

Mój alternator ma oznaczenia 27080-15080 i niestety tych praktycznie nie ma. Jest za to dużo o oznaczeniach 27060-22060, które są z Corolli z innych roczników. Będzie taki pasował? Ewentualnie podpowiecie jakiś zamiennik z innego auta?

Moja Corolla to 1,6 z roku 1998 okularnik.

Z góry dzięki za porady.
    miler80
    Level 34  
    Alternator uszkodził się na tyle że nie można go naprawić? Pzecież to najszybsze rozwiązanie.
    Strongholder
    Level 11  
    Owszem, naprawa to najprostsze rozwiązanie. Jednak w moim mieście jest jedna osoba zajmująca się naprawą i regeneracją alternatorów. Generalnie klienta ma w tylnej części ciała, bo klient nie ma wyjścia i tak musi do niego przyjechać. Podszedł, spojrzał - 300 zł krzyknął. No ale może taki fachowiec, że tylko spojrzy na alternator i wie, co w nim padło ;)

Nie wiem czemu nie działa i na dobrą sprawę nie mam do kogo z tym podjechać.

Patrząc na to, że używki można i za 50 zł, a wymienić sam bym dał radę, to nie ukrywam chciałem przyoszczędzić i kupić z drugiej ręki.

Bartek - w Toyocie nie jest ciężko wyjąć alternator. W tych modelach wszystko jest na wierzchu i łatwo dostępne :)
    chomik106
    Level 17  
    Wiesz pewnie fachowiec widział spalony stojan,a to już koszty.Jeśli koles zna sie na rzeczy i wie co robi to wystarczy spojrzeć.Po naprawie masz pewne i jakąś gwarancje, a te ze szrotu to różnie bywa.
    LoLek85
    Level 28  
    Chomik dobrze mówi. Koszt może być wysoki nie z powodu robocizny a ceny części.
    Z używanym może być to samo po miesiącu a wtedy będziesz miał dwa nic nie warte altki.
    Poza tym alternator też musiał mieć jakiś powód do awarii...
    miler80
    Level 34  
    I co że powiedział 300 za naprawę to ma wszyskich w d..pie? To otwórz warsztat i naprawiaj za 50 zł zobaczysz, jakie będą kolejki do ciebie.
    robin161
    Level 25  
    Strongholder napisał:
    Quote:
    Padł mi alternator w Corolce i muszę na szybko wymienić...
    Nic nie piszesz jakie są podstawy jego wymiany. Zmierzyłeś chociaż prąd ładowania? Na podstawie tego wiedziałbyś już gdzie szukać. W większości przypadków regulator napięcia lub szczotki są przyczyną niesprawności. Jak już chcesz kupić używany to zwróć uwagę na wydajność prądową (masz na kartce) oraz sposób mocowania (uchwyt) - jeśli takie same to połowa sukcesu. Pozostaje jeszcze stan - ale to musisz sam ocenić. A ponadto żądaj gwarancji rozruchowej (zwykle 7-10 dni) - będziesz miał możliwość zwrotu, jeśli nie będzie pracował.
    Strongholder
    Level 11  
    Zdziwiło mnie, że tyle krzyknął, bo nawet nie obejrzał alternatora, tylko stwierdził, że i tak mi się regeneracja nie opłaca. Podłączył multimetr, czyli zrobił to samo co ja, zobaczył, że nie ma ładowania i na tej podstawie orzekł co i jak ;) ale podobno ta osoba tak ma, że jak się nie podjedzie drogim autem, to z miejsca kogoś nie stać i olewka ;)

Po wyczyszczeniu oznaczenia to 27060-15080, szóstka wyglądała wcześniej jak ósemka. Także o oznaczeniu początkowym 27060 widziałem kilka sztuk, wyglądają identycznie, tylko różnią się wtyczką, a to raczej nie problem przerobić :) A identyczne też są dostępne, tyle że od Celici.

Generalnie alternator nie śmierdzi spalenizną, tyle że nie daje prądu. Wtyczki wszystkie sprawdzałem.

Kolega wcześniej pytał o wyjęcie:

Od dołu jest śruba napinająca, wystarczy ją odkręcić, alternator pochyli się na widełkach i można zdjąć pasek. Trzeba potem zdjąć zbiorniczek płynu do spryskiwaczy i wykręcić górną śrubę. To wszystko. Poszukam opisów sprawdzenia alternatora i może sam go rozbiorę i posprawdzam.
    decybel91
    Level 42  
    Wtyczki nie przerobisz, a najczęściej aternatorów produkcji Mistsubishi oraz Nippopodenso/starsze denso, są nie opłacalne, gdyż uszkodzenie stojana - nowy ponad 200zł, z cały altek za 250zł z roczną gwarancją.
    Strongholder
    Level 11  
    Oddałem go do jednego elektromechanika, którego przypadkiem znalazłem. Powiedział, że spalone są diody i koszt naprawy to 120 zł. Jak również powiedział, dopiero po wymianie diod stwierdzić będzie można, czy regulator napięcia też nie padł. Także o ile to same diody, to jeszcze się opłaca, ale pakować 120 zł i czekać na dalszą diagnozę trochę bez sensu.
    LoLek85
    Level 28  
    Kolego myślę że to nie miejsce na dyskusję na temat zasadności Twojej decyzji, więc myślę żę dalszę rozwijanie tematu nie ma sensu.
    andrzej20001
    Level 43  
    Zamiennik nowy ok 300zł.Części dość tanie.