Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TOMTOM Via 120 - Sprawny, hula, gra na bębnach i w ogóle ale nie ładuje baterii.

02 Lip 2013 09:37 2598 2
  • Poziom 17  
    Tak więc no.

    Dostałem do zaktualizowania wspomnianego tomtomka Via 120. Co się okazało? Jak chciałem go włączyć to coś dziwnego dzieje się z baterią. Mianowicie:

    Urządzenie uruchamia się tylko gdy jest podłączone do portu USB lub gniazda w samochodzie. No to myślę sobie - bateria padła. Ale! Po kilku godzinach pod gniazdem USB okazuje się, że stan baterii to ciągle 0%. Urządzenie było podpinane i pod panel przedni i bezpośrednio do płyty (oczywiście nie przez HUB).

    Co ciekawe, w zakładce "stan baterii" urządzenia, nawet gdy jest podłączone do zewnętrznego źródła energii widnieje taka oto informacja:

    Stan:
    0% energii pozostało
    Żródło:
    Energia baterii

    Nigdy nie miałem tomtoma w rekach ale sądzę, że przy ładowaniu powinna się na ekranie pojawić jakaś ikonka o tym informująca (bo diody nigdzie nie widzę). Przejrzałem wszystkie tematy na temat "nie ładowania" tomtomów ale to były przypadki uszkodzenia elektroniki urządzeń itp. Tutaj sam sprzęcik hula sprawnie i jest na co dzień bezproblemowo używany od pewnego czasu.

    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

  • Poziom 43  
    Iwantcookie napisał:
    Przejrzałem wszystkie tematy na temat "nie ładowania" tomtomów ale to były przypadki uszkodzenia elektroniki urządzeń itp. Tutaj sam sprzęcik hula sprawnie i jest na co dzień bezproblemowo używany od pewnego czasu.


    Kto ci obiecał że układ ładowania działa :?:
    To, że na ładowarce jest OK nie oznacza że urządzenie jest ładowane.
  • Poziom 17  
    Rozumiem. Spodziewałem się raczej że jak coś w tym przypadku nie było by sprawne to by na kablu też nie hulał. Miałem nadzieję że to jakaś drobnostka, spotykana w tym modelu częściej.
    Niestety rozebrania służbowego sprzętu się nie podejmę więc pewnie poleci do serwisu, w każdym razie dzięki za nakierowanie i pozdrawiam.

    P.S. Poszedł do serwisu. Jak wróci to podzielę się informacją co mu było, może komuś kiedyś się przyda.

    P.S. 2. Wrócił, bateria sprawna, padnięte ACPI, pewnie wyląduje w serwisie TOMTOM'a