Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wlacza sie za drugim razem

szymon3432 02 Jul 2013 18:46 2175 26
GoodRam konkurs
  • #1
    szymon3432
    Level 9  
    Mój problem polega na tym, że gdy włączam komputer wszystko jest dobrze, ale gdy dojdzie do ładowania systemu (pasek) to w pewnej chwili się zatrzymuje i muszę restartować komputer, za drugim razem już działa. PROSZĘ O POMOC, z góry dziękuję.

    ATI HD 2600 Pro.
    Intel Pentium Dual CPU E2180 2x2.00 GHZ,
    3Gb RAM.
    Płyta ASUS P5GC-MX/GBL.
    Zasilacz ENLIGHT 400 A-B 335W.
  • GoodRam konkurs
  • #3
    lekto
    Level 35  
    Kondensatory na płycie głównej nie są wybrzuszone?
  • #5
    safbot1st
    Level 43  
    Jest sobie taki program CrystalDiskInfo. Ściągnij go i wklej tutaj zrzut ekranowy z tego programu.
  • #8
    MrDoimer
    Level 38  
    Dysk sprawny.

    Dodano po 47 [sekundy]:

    szymon3432 wrote:
    Mój problem polega na tym że gdy włączam komputer wszystko jest ok ale gdy dojdzie do ładowania systemu (pasek) to w pewnej chwili się zatrzymuje i muszę restartować komputer za drugim razem już działa. PROSZĘ O POMOC z góry dziękuję.

    Czy dzieje się tak zawsze tak samo ?
    Czy problem występuje losowo ?
  • GoodRam konkurs
  • #9
    szymon3432
    Level 9  
    Zawsze u mnie w domu jak komputer przewiozłem do siostry to u niej było wszystko dobrze

    może mam za małe napięcie w gniazdkach ??
  • #10
    MrDoimer
    Level 38  
    szymon3432 wrote:

    może mam za małe napięcie w gniazdkach ??

    Nie.

    szymon3432 wrote:

    Zawsze u mnie w domu jak komputer przewiozłem do siostry to u niej było wszystko dobrze

    Heh, to dziwne.

    Nie powiedziałeś :
    MrDoimer wrote:

    Czy dzieje się tak zawsze tak samo ?
    Czy problem występuje losowo ?
  • #11
    szymon3432
    Level 9  
    zawsze tak samo
  • #12
    kokapetyl
    Level 43  
    szymon3432 wrote:
    Zawsze u mnie w domu jak komputer przewiozłem


    To znacz od kiedy, od wczoraj, od miesiąca?

    Jak pasek ładowania się zatrzyma, to jak długo czekasz, za nim go z resetujesz?
  • #13
    szymon3432
    Level 9  
    no już z pół roku

    kiedyś próbowałem czekać ale i tak się nic nie działo teraz od razu jak się zatrzyma to resetuję
  • #14
    kokapetyl
    Level 43  
    Zrób mały test,wyłącz komputer na 5 min. i załącz ponownie po tym czasie, ciekawe jak się zachowa.
  • #15
    szymon3432
    Level 9  
    No i nic to samo ciągle
  • #16
    safbot1st
    Level 43  
    Czy możesz jeszcze zrobić test 'benchmark' programem HDtune - malutki program możesz ściągnąć i wklej tutaj wykres.
    Polecam też: przeskanuj dysk porgramami ADWcleaner (z włączoną opcją usuń) i malwarebytes (aktualizacja bazy+pełny skan i usunięcie wykryrtych robaków). Potem reset.
    Możesz też spróbować na próbę wyłączyć zintegrowane na płycie głównej układy - muzyczny, usb i lan. Może któryś z nich powoduje takie zachowanie.
  • #17
    kokapetyl
    Level 43  
    szymon3432
    Prosiłem o mały test, powiedz czy przeprowadzają go, komputer był wygrzany, tz. czy pracował przez godzinę albo więcej.
  • #18
    szymon3432
    Level 9  
    pracował godzinę
  • #20
    safbot1st
    Level 43  
    Zrób test Prime95 - pokatuj go z powiedzmy godzinę, dwie.
    Zrób test memtestem każdej kości pojedynczo.
    oraz:
    safbot1st wrote:
    Czy możesz jeszcze zrobić test 'benchmark' programem HDtune - malutki program możesz ściągnąć i wklej tutaj wykres.
    Polecam też: przeskanuj dysk porgramami ADWcleaner (z włączoną opcją usuń) i malwarebytes (aktualizacja bazy+pełny skan i usunięcie wykryrtych robaków). Potem reset.

    Czekamy na wyniki.
  • #21
    roczniak
    Level 10  
    Ustaw timingi na sztywno i popracuj napięciem, powinno pomóc. Ten model miał problemy z ustawianiem pamięci.
  • #22
    safbot1st
    Level 43  
    roczniak wrote:
    Ustaw timingi na sztywno i popracuj napięciem, powinno pomóc. Ten model miał problemy z ustawianiem pamięci.
    Stabilność pamięci sprawdzi właśnie memtestem. Jeśli będą błędy można tak kombinować, jeśli nie to nie ma do tego podstaw.
  • #23
    can006
    Level 10  
    a może po prostu przeinstalować system ? albo może jakiś wirus jest co blokuje ładownie systemu.
  • #24
    safbot1st
    Level 43  
    Skoro nie chcesz robić tego, co proponujemy, zamiast przeinstalowywać możesz nagrać system na próbę na dvd i z niego odpalać.
  • #25
    szymon3432
    Level 9  
    zrobiłem test mem testem i coś takiego się pokazało

    Wlacza sie za drugim razem


    dodam jeszcze że jak wziąłem ok to komp mi zaczął tak zamulać że nic nawet pisać nie mogłem
  • #27
    safbot1st
    Level 43  
    szymon3432 wrote:
    dodam jeszcze że jak wziąłem ok to komp mi zaczął tak zamulać że nic nawet pisać nie mogłem
    to jest standardowy komunikat memetesta z poziomu windows.
    Nic masz nie robić, tylko czekać i patrzeć jak test leci. To normalne, że zaczął zamulać, bo zajął do testu wiekszość pamięci.
    Memetest wykonuje się z poziomu DOS.