Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega zasilanie 3,3V z LCD graficznym T6963C zasil. 5V są jakieś zagrożenia?

Krzysztof_lolek 02 Lip 2013 22:33 3216 24
  • #1 02 Lip 2013 22:33
    Krzysztof_lolek
    Poziom 11  

    Mam pytanie dotyczące wyświetlacza z T6963C rozdzielczość 240x128 z panelem dotykowym. Nominalne zasilanie wynosi 5V, natomiast atmegę muszę zasilić 3,3V bo układ nRF24L01 2.4G Wireless wymaga takiego właśnie zasilania. Oczywiście atmega też jest w wersji 2,7V do 5V. Proszę o wskazówki, bo chciałbym uniknąć testowania i ryzyka uszkodzenia układu nRF24L01 2.4G Wireless. Dziękuję za info i pozdrawiam!

    0 24
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 02 Lip 2013 22:42
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    "atmegę muszę zasilić 3,3V bo układ nRF24L01 2.4G Wireless wymaga takiego właśnie zasilania"

    A czemuż to musisz zasilać ATmega z 3.3 V?

    Gdzieś musisz coś zakombinować - łatwiej tam, gdzie jest mniej sygnałów - albo na styku procesora z wyświetlaczem, ale bo z nRF24. W sumie obojętne, gdzie. Z 5 na 3.3 wystarczy rezystor lub dzielnik. W drugą stronę być może nie trzeba nic, albo mały pajączek z diody Schottky'ego i rezystora, albo przyzwoity translator poziomów, np. coś z serii 74LVC1G.

    0
  • #3 03 Lip 2013 09:18
    Krzysztof_lolek
    Poziom 11  

    Dzięi za info ale inne zasilanie pomiędzy atmeg-ą a nRF24L01 2.4G skutkuje problemi z poprawnym działaniem z taka opinia spotkałem sie właśnie na tym forum. Wydaje misię że kobinacje, które zasugerowałeś mogą stać się powodem podobnych problemów w czasie pracy tego nadajnika.
    Tak więc może zapytam innaczej czy można zasilić atmegę napięciem 3,3V która bedzie spieta z wyświetlaczem którego napiecie potrzebne do jego zasilania wynosi 5V?

    0
  • #4 03 Lip 2013 10:39
    atom1477
    Poziom 43  

    Można jeżeli wyświetlacz rozpozna napięcie 3,3V jako stan wysoki.
    Jeżeli nie rozpozna to można wstawić po drodze układ z diod (zwykłych) i rezystorów który podniesie poziomy napięć o 0,7V.

    0
  • #5 03 Lip 2013 10:49
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    No niezupełnie. Jeżeli komunikacja będzie dwukierunkowa i wyświetlacz wystawi na wyjściu napięcie 5V, przy zasilaniu uC 3,3V, to przekroczymy dopuszczalne parametry na wejściu mikrokontrolera:

    Cytat:
    Absolute Maximum Ratings:
    Voltage on any Pin except RESET with respect to Ground: -0.5V to VCC+0.5V

    DC Characteristics:
    Input High Voltage except XTAL1 and RESET pins max: VCC + 0.5 V

    0
  • #6 03 Lip 2013 10:55
    atom1477
    Poziom 43  

    W takim wypadku trzeba szeregowe rezystory i sprawa się prosto rozwiąże.

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #7 03 Lip 2013 10:58
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    atom1477 napisał:
    W takim wypadku trzeba szeregowe rezystory i sprawa się prosto rozwiąże.

    Ale dodatkowe rezystory pogorszą rozpoznawanie stanu wysokiego, o którym pisałeś wyżej :)

    Dla autora przykład w drugą stronę, ale pokazujący w czym problem i jak go można rozwiązać prostymi metodami:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/podlaczenie-karty-pamieci-sd.html

    W ostateczności scalone drivery lub tranzystory MOSFET.
    Czasami też, wyświetlacze pracują na 3,3V, tylko trzeba inaczej kontrast rozwiązać - na forum znajdziesz takie przykłady.
    Kwestia prób. Ale oczywiście wtedy gwarancji poprawnej pracy producent nie daje :)

    0
  • #8 03 Lip 2013 11:13
    atom1477
    Poziom 43  

    dondu napisał:
    atom1477 napisał:
    W takim wypadku trzeba szeregowe rezystory i sprawa się prosto rozwiąże.

    Ale dodatkowe rezystory pogorszą rozpoznawanie stanu wysokiego, o którym pisałeś wyżej :)

    Można je dać za diodą gdzie stan jest już wyższy (mówię o tym układzie podnoszącym poziom na diodach).

    0
  • #9 03 Lip 2013 11:22
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    atom1477 napisał:
    Można je dać za diodą gdzie stan jest już wyższy (mówię o tym układzie podnoszącym poziom na diodach).

    To czemu tego wszystkiego nie napiszesz od razu? Narażasz autora tematu na niepotrzebne ryzyko :|

    0
  • #10 03 Lip 2013 11:50
    atom1477
    Poziom 43  

    Choćby dlatego że się nie odzywa.

    0
  • #11 03 Lip 2013 11:53
    Krzysztof_lolek
    Poziom 11  

    Oczywiście mozna jeszcze zastosować wyświetlacz na 3,3V, ale jeszcze nie udało mi się znależ takigo 240x128 który miały panel dotykowy i takie napieci zasilania oraz wyżej wymieniony kontroler. Chociaż jeśli chodzi o kontorler to nie musi być konkretnie ten głównie zależy mi na tym aby Bascom obsłuży taki display.

    0
  • #12 03 Lip 2013 13:32
    atom1477
    Poziom 43  

    No to głównie problemem jest tutaj BASCOM :D
    Ostatnio używałem taniego LCDka graficznego na 3,3V.
    Kupiony w ARTRONICu.
    Bez TouchScreena ale można dokupić osobno i dokleić.
    BASCOM niestety go nie obsługuje.

    0
  • #14 03 Lip 2013 13:44
    atom1477
    Poziom 43  

    Nie mówię że się nie da tylko że to problem (autor tematu chce żeby BASCOM obsłużył wyświetlacz, więc w domyśle żeby sam obsłużył bez konieczności dopisywania czegoś).

    0
  • #16 03 Lip 2013 21:47
    Krzysztof_lolek
    Poziom 11  

    Bascom obsługuje rezystancyjny panel dotykowy. Jest opis w internecie.

    0
  • #17 03 Lip 2013 22:24
    atom1477
    Poziom 43  

    Mi chodzi że nie obsługuje wyświetlacza (jest ze sterownikiem UC1608).

    0
  • #18 03 Lip 2013 23:04
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Jak dla mnie to, że wejścia układu nRF24L01 są 5V tollerant rozwiązuje sprawę.
    Do tego na linii MISO i IRQ dać jakieś odpowiednio szybkie bufory podnoszące stan 3,3V do 5V i po sprawie. Dokładnie tak samo korzystam z ENC28J60 i ze strony sprzętowej różnicy 3v3<>5v nie ma problemów.

    0
  • #19 04 Lip 2013 21:06
    Krzysztof_lolek
    Poziom 11  

    Czyli co można zasilić ten nadanjiko-odbiornik napięciem 5V?
    Też znalazłem w opisie dotyczącym oprogramowania do tego urządzenia w Bascom-ie jest informacja:
    Keep in mind that the nRF24L01 runs at 3.3V and that the i/o is 5V tolerant.

    0
  • Pomocny post
    #20 04 Lip 2013 21:11
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    O jejku, czytanie ze zrozumieniem.
    A więc łopatologicznie:
    1. Układ nRF24L01 musimy zasilić napięciem 3,3V.
    2. Procesor możemy zasilić napięciem 5V i linie komunikacyjne połączyć bez układu obniżającego poziomy napięć z 5V do 3,3V.

    Krzysztof_lolek napisał:
    Też znalazłem w opisie dotyczącym oprogramowania do tego urządzenia w Bascom-ie jest informacja:

    Ja mimo wszystko polecam bardziej wiarygodne lektury:
    http://www.nordicsemi.com/eng/content/download/2730/34105/

    0
  • #21 04 Lip 2013 21:36
    Krzysztof_lolek
    Poziom 11  

    Czyli z tego co piszesz to atmegę do zasilania prze stabilizator 5V a układ nRF24L01 zasilać osobnym stabilizatorom 3,3V. Natomiast CE, CSN, SCK, MOSI, MISO, IRQ bezpośrednio do atmegi. No teraz to sobie w pełni uświadomiłem dzięi za cierpliwość i precyzję. Teraz mam pytanie czy to nie jest przeszkodą, że układy nie będą zasilane z tej samej linii. Spotkałem się z informacjami że to może być przeszkoda. Proszę o komentarz?

    0
  • #22 05 Lip 2013 00:23
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Masa układów musi być wspólna, ponadto każde napięcie musi mieć odpowiednie kondensatory. Polecam zastosowanie stabilizatora LDO typu L1117-3.3 i po problemie bo ten LDO może być zasilany z 5v.
    Polecam za to szybkie bufory na liniach o stałym kierunku nRF --> PROCESOR, bo tu bazujemy bez nich na granicy parametrów procesora.

    0
  • #23 07 Lip 2013 09:30
    Krzysztof_lolek
    Poziom 11  

    Przepraszam a co to znaczy szybkie bufory na liniach nRF24L01. Chciałbym wiedzieć co się pod tym kryje, bo nie znam aż tak dobrze terminologii fachowej?
    Dzięki!

    0
  • #24 07 Lip 2013 09:52
    atom1477
    Poziom 43  

    Z czy ktoś tu napisał coś o "linia nRL"? ":D

    0
  • #25 15 Lip 2013 08:23
    Krzysztof_lolek
    Poziom 11  

    Wiatam!
    Wszystko została mi wyjaśnione i reasumując należy podkreślić, że wprzypadku wykonania urzadzenia, w którym atmega jest spięta z wyświetlaczem graficznym o napięciu zasilania +5V i ukladem nFRL24L01 wymagajacym zasilania 3,3V należy postępować w nastęujący sposób:
    1. Zasilić wyświetlacz i atmegę napieciem +5V
    2. dołączyć stabilizator 3,3V z ktorego nalezy zasilić układ nRF24L01 (masy muszą być ze spobą połączone).

    Układ nadajniki i odbiornika jakim jest nRF24L01 toleruje napięcia sygnałowe z procesora wynoszące +5V (sam jednak na zaicskach zasilających nie może mieć więcej niż 3,6V). Jest o tym mowa w opise układu (datasheet), zwrócono mi (i słusznie) uwagę na potrzebę dokładniejszego wczytania się w dane techniczne zamieszczone w tym dokumencie.

    Dziękuję wszystki za pomoc i pozdrawiam!

    0