Witam. TV jak w temacie. Panasonic Viera TH-42PA60E. Nie uruchamia się. Po załączeniu napięcia głównym wyłącznikiem słychać klik dwóch przekaźników, po ok 2 sek. jeden z przekaźników odpuszcza, szybko mruga czerwona dioda około 3sek, poczym gaśnie. Po zdjeciu napięcia wyłącznikiem gł. slychać powrót drugiego przekaźnika. Czy da radę odczytać kod błędu w tym stanie i jak tego dokonac? Od jakich czynności rozpocząć naprawę? Obrazu oczywiście brak.
Po zdobyciu schematu (CHASIS GP9DE) pomierzyłem napiecia zasilacza (moduł P).
VSUS, VDAT i inne są OK. Brakuje mi PFC 395V. Pomiar na bezpieczniku PR401. oczywiście po załączeniu odbiornika. Po włączeniu klika RL402 i RL403, gdzie RL 402 odpuszcza po ok 1s. Zasilanie odbwodu mostka D401 idzie wówczas szeregowo z oporem R410 poprzez RL403, być może dlatego nie mam tego napięcia. Czy usterki szukać przy IC406 czy w innym miejscu? Czy może jest gdzieś zwarcie i dlatego odpuszcza RL402? Może miał ktoś podobny przypadek. Proszę o porady sugestie od fachowców
Po zdobyciu schematu (CHASIS GP9DE) pomierzyłem napiecia zasilacza (moduł P).
VSUS, VDAT i inne są OK. Brakuje mi PFC 395V. Pomiar na bezpieczniku PR401. oczywiście po załączeniu odbiornika. Po włączeniu klika RL402 i RL403, gdzie RL 402 odpuszcza po ok 1s. Zasilanie odbwodu mostka D401 idzie wówczas szeregowo z oporem R410 poprzez RL403, być może dlatego nie mam tego napięcia. Czy usterki szukać przy IC406 czy w innym miejscu? Czy może jest gdzieś zwarcie i dlatego odpuszcza RL402? Może miał ktoś podobny przypadek. Proszę o porady sugestie od fachowców