Witam mam problem mam w kotłowni piec olejowy Viesman Vitola 111, nie wiem co się dzieje od jakiegoś czasu z kranu z zimna wodą przez parę minut leci ciepła.
Co to może być?
Całość instalacji jest zrobiona w pcv w izolacji.
Ale wczoraj słyszałem że w piecu może być uszkodzona wężownica, a to już chyba grubsza sprawa i większe wydatki.
Uszkodzony zawór zwrotny i żeby to sprawdzić to należałoby zamknąć zawór zimnej wody wchodzącej do zasobnika, a nie jak kolega wyżej napisał zawór ciepłej wody.
Przy okazji wymiany zaworu wyregulować należy ciśnienie w naczyniu przeponowym o ile takie istnieje w Twojej instalacji.
Piotr-W wrote:
laikiem w tych sprawach
Zrób zdjęcie rur wchodzących do zasobnika to powiemy Ci co trzeba wymienić i gdzie zakręcić.
Trochę mało widać na tych Twoich fotkach.
Zawór, o którym pisałem wyżej powinien być na rurze zaznaczonej na niebiesko.
Jest to rura zasilająca do zasobnika z zimną wodą. Tam powinien być również zawór zwrotny i na którymś zdjęciu widać też zawór bezpieczeństwa (taki z niebieskim korkiem).
Podążaj w lewo (od kotła) i na pewno znajdziesz. Na początek jednak przed takim testem warto byłoby wyregulować ciśnienie w naczyniu przeponowym (ta rura co odchodzi w górę od tej zaznaczonej na niebiesko idzie do naczynia przeponowego).
Jeżeli nie ciśnienie w naczyniu to przynajmniej sprawdzić zawór bezpieczeństwa czy działa. Można go przekręcić energicznie w lewo tak aby opuścił trochę wody.
Podczas podgrzewania wody zwiększa ona swoją objętość. Zawór zwrotny ma nie pozwolić wrócić tej wodzie do sieci z zimną wodą, naczynie przeponowe ma przejąć ten nadmiar powstały na wskutek rozszerzalności cieplnej, a zawór bezpieczeństwa ma upuścić jeżeli zawiedzie naczynie, a ciśnienie wzrośnie do 6bar.
Aby sprawdzić ciśnienie w naczyniu przeponowym musisz pozbawić go ciśnienia po stronie wodnej.
Znalazłeś już zawór odcinający zimną wodę do zasobnika? Ta rura, którą zaznaczyłem.
Jeżeli znalazłeś to zakręć go i odkręć kran z ciepłą wodą. Powinna woda przestać lecieć.
Pozostaw otwarty kran i sprawdź w tedy jakie ciśnienie masz w tym naczyniu.
Powinno ono wynosić o jakieś 0,3 bar mniej niż normalne ciśnienie w sieci.
Jeżeli w sieci z wodą masz 4bar to w naczyniu ustawiasz jakieś 3,7bar.
Dziękuję za pomoc po wymianie zaworu problem ustał.
Szkoda że nie robią takich zaworów z gwintami z jednej strony lewy z drugiej prawy, nie było by problemu z dobrym dokręceniem i uszczelnianiem.
Pozdrawiam.