Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessman - Z kranu z zimną wodą przez parę minut leci ciepła woda

Piotr-W 03 Jul 2013 16:49 3597 11
    Piotr-W
    Level 9  
    Witam mam problem mam w kotłowni piec olejowy Viesman Vitola 111, nie wiem co się dzieje od jakiegoś czasu z kranu z zimna wodą przez parę minut leci ciepła.
    Co to może być?
    gersik
    Level 33  
    Zamknij ciepłą wodę przy wymienniku i sprawdź jak dalej leje się ciepła woda to może zła izolacja rur. Z czego wykonana jest instalacja C.W.U?
    Piotr-W
    Level 9  
    Całość instalacji jest zrobiona w pcv w izolacji.
    Ale wczoraj słyszałem że w piecu może być uszkodzona wężownica, a to już chyba grubsza sprawa i większe wydatki.
    W0jtek92
    Level 37  
    Mnie to pasuje za uszkodzony zaworek zwrotny w kotle, zamknij zawór jak kolega wyżej napisał i powinno to ustać.
    Piotr-W
    Level 9  
    Jestem laikiem w tych sprawach, powiedzcie jak wygląda i gdzie go znajdę?
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Uszkodzony zawór zwrotny i żeby to sprawdzić to należałoby zamknąć zawór zimnej wody wchodzącej do zasobnika, a nie jak kolega wyżej napisał zawór ciepłej wody.
    Przy okazji wymiany zaworu wyregulować należy ciśnienie w naczyniu przeponowym o ile takie istnieje w Twojej instalacji.

Piotr-W wrote:
    laikiem w tych sprawach

Zrób zdjęcie rur wchodzących do zasobnika to powiemy Ci co trzeba wymienić i gdzie zakręcić.
    Piotr-W
    Level 9  
    Przesyłam zdjęcia
    Viessman - Z kranu z zimną wodą przez parę minut leci ciepła woda Viessman - Z kranu z zimną wodą przez parę minut leci ciepła woda
    Viessman - Z kranu z zimną wodą przez parę minut leci ciepła woda Viessman - Z kranu z zimną wodą przez parę minut leci ciepła woda Viessman - Z kranu z zimną wodą przez parę minut leci ciepła woda
    piracik
    Trochę mało widać na tych Twoich fotkach.
    Zawór, o którym pisałem wyżej powinien być na rurze zaznaczonej na niebiesko.
    Jest to rura zasilająca do zasobnika z zimną wodą. Tam powinien być również zawór zwrotny i na którymś zdjęciu widać też zawór bezpieczeństwa (taki z niebieskim korkiem).
    Viessman - Z kranu z zimną wodą przez parę minut leci ciepła woda

Podążaj w lewo (od kotła) i na pewno znajdziesz. Na początek jednak przed takim testem warto byłoby wyregulować ciśnienie w naczyniu przeponowym (ta rura co odchodzi w górę od tej zaznaczonej na niebiesko idzie do naczynia przeponowego).
    Jeżeli nie ciśnienie w naczyniu to przynajmniej sprawdzić zawór bezpieczeństwa czy działa. Można go przekręcić energicznie w lewo tak aby opuścił trochę wody.

Podczas podgrzewania wody zwiększa ona swoją objętość. Zawór zwrotny ma nie pozwolić wrócić tej wodzie do sieci z zimną wodą, naczynie przeponowe ma przejąć ten nadmiar powstały na wskutek rozszerzalności cieplnej, a zawór bezpieczeństwa ma upuścić jeżeli zawiedzie naczynie, a ciśnienie wzrośnie do 6bar.
    Piotr-W
    Level 9  
    W naczyniach przeponowych po 2 bary ciśnienia, po przekręceniu zaworu z niebieską nakrętką woda się lała.
  • Helpful post
    piracik
    Aby sprawdzić ciśnienie w naczyniu przeponowym musisz pozbawić go ciśnienia po stronie wodnej.
    Znalazłeś już zawór odcinający zimną wodę do zasobnika? Ta rura, którą zaznaczyłem.
    Jeżeli znalazłeś to zakręć go i odkręć kran z ciepłą wodą. Powinna woda przestać lecieć.
    Pozostaw otwarty kran i sprawdź w tedy jakie ciśnienie masz w tym naczyniu.
    Powinno ono wynosić o jakieś 0,3 bar mniej niż normalne ciśnienie w sieci.
    Jeżeli w sieci z wodą masz 4bar to w naczyniu ustawiasz jakieś 3,7bar.
    Piotr-W
    Level 9  
    W poniedziałek wymienię ten zawór i zobaczymy czy to coś da.
    Piotr-W
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc po wymianie zaworu problem ustał.
    Szkoda że nie robią takich zaworów z gwintami z jednej strony lewy z drugiej prawy, nie było by problemu z dobrym dokręceniem i uszczelnianiem.
    Pozdrawiam.