Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Amica AWSM 10L - Nie pobiera wody (prawie)

VanVaxus 03 Lip 2013 18:25 3918 14
  • #1 03 Lip 2013 18:25
    VanVaxus
    Poziom 6  

    Witam.
    Posiadam pralkę AWSM 10L

    Pralka Amica AWSM 10L - Nie pobiera wody (prawie)

    Niestety po około 5 latach zaczęły się problemy. Dwa miesiące temu wymieniłem łożysko, a teraz ... No właśnie.
    Mój problem (a właściwie pralki ;) ) dotyczy jej "pracy".
    Kiedy ustawiam programator (99 prań na 100, jest w tej pozycji) na "bawełna kolor" to pralka nie pobiera wody, wszystkie diody, które się świecą (pracuje, temperatura i pranie krótkie) lekko mrugną 2 razy (ale nie tak wyraźnie jak przy "błędzie", tak delikatnie) i pralka zaczyna "prać" bez wody (obraca się).
    Kiedy zmienię na inny program, np. "bawełna białe" , to pralka pobiera krótko wodę przez I komorę ( a nie powinna, bo I komora jest do prania wstępnego) i zaczyna "prać" ale bez dobierania kolejnej porcji wody, no i oczywiście proszku, który jest w komorze II, praktycznie pranie jest suche w pralce.
    Podobnie pralka zachowuje się przy innych programach.
    Dodam, że działa odpompowywanie, sprawdziłem dopływ wody, filtry ...
    Dziękuję za ewentualne porady, sugestie.

    0 14
  • #2 03 Lip 2013 19:59
    Szybki Elektron
    Poziom 25  

    Zacząłbym od sprawdzenia elektrozaworu komory II.

    0
  • #3 03 Lip 2013 20:11
    kwantor
    Poziom 38  

    Może to uszkodzony hydrostat..

    0
  • #5 03 Lip 2013 21:11
    VanVaxus
    Poziom 6  

    Hmmm... muszę się w takim razie przyjrzeć "połączeniu" za elektrozaworem, w sumie filozofii nie ma jeden krótki gumowy przewód :|
    Co do elektrozaworu, może być gorzej. Zobaczymy :D Ewentualnie odezwę się i poproszę o dalsze rady, a może nie :D


    ***********************************************************
    Dodano po 21 [minuty]:

    No niestety, sprawdziłem dwa wyloty w elektrozaworze, dwa przewody gumowe za nim (jeden od komory I , drugi od komory II), wszystko jest drożne. Sprawdziłem plastikowy pojemnik na proszek (razem trzy komory) tez jest drożny.
    Co dalej Panowie?

    Zdjęcie elektrozaworu:
    Pralka Amica AWSM 10L - Nie pobiera wody (prawie)

    0
  • #6 03 Lip 2013 21:32
    kwantor
    Poziom 38  

    Wysteruj je "obcym" napięciem dla sprawdzenia, jeśli masz jakąs wiedzę elektryka.
    Lub sprawdź multimetrem rezystancje cewek.

    0
  • Pomocny post
    #7 03 Lip 2013 21:57
    Wini 230
    Poziom 23  

    VanVaxus napisał:
    Kiedy zmienię na inny program, np. "bawełna białe" , to pralka pobiera krótko wodę przez I komorę ( a nie powinna, bo I komora jest do prania wstępnego)

    Nie koniecznie. Niektóre pralki chwilowo pobierają wodę przez komorę prania wstępnego, w celu spłukania ewentualnego pomyłkowo nasypanego tam proszku. W tym momencie zawór sterowany jest z pominięciem wskazań hydrostatu.
    Ustaw pralkę na program z praniem wstępnym i sprawdź czy pralka pobierze prawidłową ilość wody przez pierwszą komorę. Jeżeli nie pobierze, do sprawdzenia hydrostat, jeżeli pobierze elektrozawór, przewody hydrauliczne i zasilanie komory drugiej elektrozaworu.

    0
  • #8 03 Lip 2013 23:40
    zhudomel
    Specjalista AGD

    Czy program wirowania działa prawidłowo?

    0
  • #9 05 Lip 2013 19:16
    VanVaxus
    Poziom 6  

    Cytat:
    Ustaw pralkę na program z praniem wstępnym ...

    Niestety pralka nie ma prania wstępnego, jest jedynie intensywne (myślę, że to jest to), efekt? Tak samo jak przy innym programie (oprócz wspomnianego "bawełna kolor"), trochę wleje wody i się kręci. Wnioskuje, że jest to, tak jak Pan mówił, "czyści komorę". Pytanie tylko, dlaczego nie robi tego przy "bawełna kolor"? Może tak ma być?
    Cytat:
    Czy program wirowania działa prawidłowo?

    Niestety, tylko odpompowuje wodę :(
    Może jednak ten hydrostat?
    Czy to jest takie, małe okrągłe (taka mała plastikowa puszka "w pionie") na ściance z wężykiem, biegnącym gdzieś z dołu pralki, z podłączonymi przewodami (zasilanie?) ?

    0
  • #11 05 Lip 2013 23:36
    VanVaxus
    Poziom 6  

    kwantor napisał:
    Tak- na 99%.

    Ok. Jutro postaram sie wrzucić zdjecie tego hydrostatu, tak dla pewności i ewentualnie poproszę o jakiś poradnik.

    ************************************************************

    Witam.

    Wrzucam zdjęcia. Jak się do tego zabrać (jeśli to hydrostat)?


    Pralka Amica AWSM 10L - Nie pobiera wody (prawie) Pralka Amica AWSM 10L - Nie pobiera wody (prawie)

    0
  • #12 06 Lip 2013 09:34
    sp3ots
    Poziom 35  

    Witam !
    Proste sprawdzenie hydrostatu:
    Odłącz przewody od hydrostatu, w miejsce przewodów podłącz miernik uniwersalny nastawiony np. na 200om, lub pomiar ciągłości ( piszczyk ). Odłącz wężyk, dmuchnij mocno w otwór gdzie był włożony wężyk, miernik powinien pokazać zwarcie/rozwarcie styków, powinieneś też usłyszeć charakterystyczny metaliczny dźwięk. Przedmuchaj wężyk idący do hydrostatu, sprawdź też podłączenie i oporność grzałki.
    Pozdrawiam. Stefan

    0
  • Pomocny post
    #13 09 Lip 2013 12:22
    zhudomel
    Specjalista AGD

    VanVaxus napisał:
    Może jednak ten hydrostat?
    Raczej do wyczyszczenia wszystko między hydrostatem a zbiornikiem, ale nie przez dmuchanie; trzeba rozmontować i wyczyścić.

    0
  • #14 15 Lip 2013 23:01
    VanVaxus
    Poziom 6  

    zhudomel napisał:
    VanVaxus napisał:
    Może jednak ten hydrostat?
    Raczej do wyczyszczenia wszystko między hydrostatem a zbiornikiem, ale nie przez dmuchanie; trzeba rozmontować i wyczyścić.

    OK, biorę się za czyszczenie, bo "dmuchanie" nic nie daje :|
    Dzięki.

    0
  • #15 17 Lip 2013 17:45
    kwantor
    Poziom 38  

    Zależe w który koniec dmuchasz..

    0