Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polar TS 246C - Nie włączała się, po wymianie termostatu nie wyłącza się

03 Lip 2013 23:27 3861 2
  • Poziom 2  
    Lodówka (Polar TS 246C) nie włączała się, po zmostkowaniu 3 i 4 złącza termostatu agregat startował i działał normalnie. Wymieniłem termostat - Ranco K59 H2801 - na nowy. Teraz agregat się nie wyłącza, po blisko 2 godzinach wyłączyłem z prądu z obawy o uszkodzenie (przed wymianą chodziła na włączonym prowizorycznie na stałe starym termostacie i wyłączniku czasowym w gniazdku, więc nie była nagrzana do +20 kilku stopni, w zamrażalniku cały czas poniżej zera).
    Nie bardzo wiem, co dalej. Mam podejrzenie co do termostatu, niby tak samo oznaczony, firma i typ, wygląda prawie identycznie, tylko inna blacha na obudowie, ale kapilara jest zdecydowanie krótsza. W oryginale i w informacjach w sklepach internetowych o tym termostacie piszą, że ma mieć 600 mm i oryginał tyle miał, nowy coś rzędu 1/2 tego. Czy to może być przyczyna, a jak nie, to co?
    Do lodówki przywiązany jestem bardzo :-) a serwisom ufam średnio, więc chcę powalczyć.
  • Poziom 13  
    sprawdź podłączenie termostatu
  • Poziom 2  
    Volt-rom napisał:
    sprawdź podłączenie termostatu


    Dzięki za radę. Sprawdziłem i jednak kabelki termostatu były podłączone prawidłowo.

    Dałem więc lodówce jeszcze dodatkową godzinę i... zadziałało, tzn. termostat wyłączył sprężarkę. :D Teraz działa juz OK, musiała być bardzo nagrzana w środku i długo trwało zanim się schłodziła.

    Docisnąłem też rurkę kapilary do wymiennika, żeby jej koniec ściśle przylegał do niego, może to też miało znaczenie.

    Sprzęt działa, temat zamykam.