Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gra - brak reakcji -gra via www

rudy0007 04 Lip 2013 09:08 1782 18
  • #1 04 Lip 2013 09:08
    rudy0007
    Poziom 8  

    Witam,
    Ostatnio zacząłem się bawić z pewną przeglądarkową grą , aż tu nagle pojawił się jeden problem...

    Stworzyłem baze w której robią mi się konta/user
    Jednak po wpisaniu login i hasła wyrzuca mnie na index.php ... i dodatkowo nie loguje mnie(nadal jest tryb gościa).
    Rejestracja działa wszystko działa.. dodam ,że to pobrany silnik i bawię się tym dla siebie

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    tak wygląda kod logowania.
    Nie wiedziałem gdzie napisać ten temat ;)
    z góry przepraszam za pomyłkę.

    Wygląda jakby sesja konta/usera ogóle nie odpalała

    0 18
  • #2 04 Lip 2013 10:06
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Spróbuj ten kod zmienić na taki :

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Bo rozumiem, że jesteś zalogowany poprawnie do tej bazy?

    0
  • #3 04 Lip 2013 10:26
    rudy0007
    Poziom 8  

    Zamieniłem ten kod ,ale teraz wyskakuję błąd Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\WebServ\httpd\logowanie.php on line 12

    Zalogowany yyy poprawnie się z nią łączy. Tylko poprostu nie chce zaskoczyć mi konto ;/

    0
  • #4 04 Lip 2013 10:54
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    To rozbij to zapytanie na 2 linie :

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    I sprawdź jaki błąd zwróci i w jakiej linii;

    0
  • #5 04 Lip 2013 11:10
    rudy0007
    Poziom 8  

    Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\WebServ\httpd\logowanie.php on line 13
    13 czyli teraz $dane =mysql fetch array(&result);
    Na dodatek nie sciąga teraz danych z zarejestrowanego konta to znaczy robie nowe konto chce się zalogować i nie poprawne dane ;/

    0
  • #6 04 Lip 2013 11:15
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    1. Nie masz połączenia do bazy danych.
    2. Pobierasz dane ze tabeli o nieprawidłowej nazwie

    0
  • #7 04 Lip 2013 11:21
    shadow4601243
    Poziom 22  

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Wykonaj taki kod i powiedz co zwrócił.

    0
  • #8 04 Lip 2013 11:28
    rudy0007
    Poziom 8  

    Yyy w configu mam wszystko ustawione chyba dobrze , a przed tą przeróbką nie było błędów. Skoro, nie mam połączenia to gdzie to ustawić jak nie w configu?

    Dodano po 7 [minuty]:

    shadow4601243 napisał:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Wykonaj taki kod i powiedz co zwrócił.
    Teraz nie wyskakuje żaden błąd ,ale nadal nie wchodzę na konto tylko wyrzuca na index.php tryb gościa itd.

    0
  • #9 04 Lip 2013 11:34
    shadow4601243
    Poziom 22  

    A jak dasz tam:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    To czy result jest boolean false?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Może wróćmy jeszcze do początku.
    Czy używasz jakiegoś frameworka? Co jest w inc/system.php?

    0
  • #10 04 Lip 2013 11:37
    rudy0007
    Poziom 8  

    nie zapisałem tego wcześniej i jednak jest błąd 16 linia czyli $dane = mysql_fetch_array($result);

    0
  • #11 04 Lip 2013 11:39
    shadow4601243
    Poziom 22  

    Błąd jest bo mysql_query nie zwraca tego co powinien i musisz się dowiedzieć dlaczego.

    0
  • #12 04 Lip 2013 11:40
    rudy0007
    Poziom 8  

    Nie wiem czy to postęp , ale teraz wywala mnie całkiem ze strony i Unknown column 'cbe96ba935ae7d300e4ec364c80834f4' in 'where clause' o taki komunikat pokazuje

    0
  • Pomocny post
    #13 04 Lip 2013 11:43
    shadow4601243
    Poziom 22  

    To efekt działania "die(mysql_error());". Masz błąd w zapytaniu.
    Dopiero teraz zauważyłem, że masz ` zamiast ' dookoła hasła i loginu. Popraw to. Tak się oznacza kolumny a nie wartości.

    Dodano po 55 [sekundy]:

    $result = mysql_query("select * from users where loginMD5 = '$loginMD5' and haslo = '$pass' limit 1");

    0
  • #14 04 Lip 2013 11:52
    rudy0007
    Poziom 8  

    Ok nie wiem czy sobie jeszcze głębszy dół kopie ,ale wszystko poprawiłem i znalazłem się w punkcie wyjścia nic się nie zmieniło ;/

    0
  • Pomocny post
    #15 04 Lip 2013 11:52
    shadow4601243
    Poziom 22  

    A jaki teraz błąd zwraca mysql_error()?

    0
  • #16 04 Lip 2013 11:56
    rudy0007
    Poziom 8  

    Teraz żaden.. Nic nie wypluwa

    0
  • Pomocny post
    #17 04 Lip 2013 12:02
    shadow4601243
    Poziom 22  

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Co jest w $result i co jest w $dane?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Naucz się używać die i var_dump, bo mam wrażenie, że w ogóle nie wiesz co się w Twoim kodzie dzieje :)

    0
  • #18 04 Lip 2013 12:27
    rudy0007
    Poziom 8  

    Nie rozumiem tego przerosło mnie... Dzięki za pomoc ,ale nie mam sił szukać co tu jest nie tak ;)

    Dodano po 14 [minuty]:

    cały sys...

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #19 14 Lip 2013 00:07
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  

    rudy0007 napisał:
    Teraz żaden.. Nic nie wypluwa

    Bo usunąłeś kod który odpowiadał za wyświetlanie formularza. :D

    W początkowym kodzie, nadawałeś wartości zmiennym $gra, $h1, $msg i $menu po czym włączałeś zawartość inc/szablon.php która na podstawie tych zmiennych generowała treść strony:
    rudy0007 napisał:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    A we ostatniej wersji, co widzimy? Przypisałeś wszystkim zmiennym ciąg tekstowy o zerowej długości i usunąłeś require_once . Skrypt nie wygeneruje ci automagicznie żadnego wyjścia jeżeli mu tego nie każesz.
    rudy0007 napisał:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Dodaj pod koniec linijkę:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    I zobacz co otrzymasz.

    0