Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sondy rozszerzające możliwości pomiarowe oscyloskopu

jaitylkoja 04 Jul 2013 22:21 2133 3
NDN
    jaitylkoja
    Level 9  
    Cześć,

W skrócie, mam pytanie teoretyczne, czy mając tani/średniej klasy oscyloskop można rozszerzyć jego możliwości pomiarowe przy użyciu jakiejkolwiek wyspecjalizowanej sondy? Jeśli istnieje taka możliwość, to z chęcią poczytałbym coś więcej na ten temat (czyli nt. sond rozszerzających możliwości pomiarowe). Byłbym wdzięczny za każdy link (w języku polskim, angielskim lub niemieckim) do materiałów niekomercyjnych, w którym te zagadnienia byłyby poruszone. Przepraszam, ale nie mogłem nic takiego znaleźć w sieci i stąd moje pytanie.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • NDN
    riddyk
    Level 20  
    Pytanie:
    jakie możliwości chcesz rozszerzyć oscyloskopu?
    Na pewno nie zwiększysz częstotliwości i próbkowania.

Wszystkie inne jak napięcie (rozszerzenie zakresu), prąd/napięcie, cęgi AC/DC, temperatura (przystawka pirometryczna bardzo ciekawa), etc. pomiar wielkości nie elektrycznych, można zaobserwować za pomocą dedykowanej przystawki. Możesz za pomocą funkcji X/Y wyświetlać obraz z TV na oscyloskopie ( był konkurs elektrody).
  • NDN
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    jaitylkoja wrote:
    Cześć,

W skrócie, mam pytanie teoretyczne, czy mając tani/średniej klasy oscyloskop można rozszerzyć jego możliwości pomiarowe przy użyciu jakiejkolwiek wyspecjalizowanej sondy? Jeśli istnieje taka możliwość, to z chęcią poczytałbym coś więcej na ten temat (czyli nt. sond rozszerzających możliwości pomiarowe). Byłbym wdzięczny za każdy link (w języku polskim, angielskim lub niemieckim) do materiałów niekomercyjnych, w którym te zagadnienia byłyby poruszone. Przepraszam, ale nie mogłem nic takiego znaleźć w sieci i stąd moje pytanie.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    wszystko zależy od modelu/możliwości danego oscyloskopu.
    Jedną z podstawowych sond jest - skompensowany dzielnik napięcia, a pozwalająca rozszerzyć (powiększyć) wartość obserwowanych napięć wejściowych.
    Inną sondą jest sonda wtórnikowa - jak sama nazwa wskazuje ta sonda powtarza na swym wyjściu to, co podano na jej wejście, ale jej jedyną zaletą jest bardzo mała wartość pojemności wejściowej oraz duża wartość rezystancji wejściowej.
    Ta sonda jest zawsze sondą aktywną, a więc do swej pracy wymaga zasilania i niektóre modele oscyloskopów są wyposażone w specjalizowane gniazdo a przeznaczone do podłączenia takiej sondy.
    Natomiast takie sondy uniwersalne - nie przypisane do modelu oscyloskopu - posiadają najczęściej autonomiczne zasilanie zasilanie bateryjne, choć spotkałem też taką sondę wtórnikową zasilaną z sieci.
    Należy na koniec dodać, iż są to sondy niskonapięciowe - wartość maksymalna międzyszczytowa 10V to góra - przeważnie to do 1Vpp.

I powyższe wyczerpuje repertuar sond oscyloskopowych dla prostego oscyloskopu.

Bardziej rozbudowane oscyloskopy są często wyposażone w wymienne wkładki wejściowe, a co pozwala zmieniać - dobierać - wartości parametrów wejściowych w zależności od potrzeb, np.
    - wzmacniacz różnicowy,
    - wielokanałowy wzmacniacz chopperowy - kluczowany - zwiększający ilość kanałów wejściowych,
    - wkładka samplingowa, a pozwalająca rozszerzyć zakres wartości częstotliwości obserwowanych przebiegów wejściowych przynajmniej dziesięciokrotnie,
    - charakterograf diod i tranzystorów,
    - inne specjalizowane wkładki.
    Jednak powyższe, to nie już są - sensu stricte - sondy oscyloskopowe, ale napisałem o nich dla całości informacji.

Na linki, itp. możesz ode mnie nie liczyć, ale znasz słowa kluczowe - przetłumaczyć je na inne języki też nie jest trudno - wobec tego dalej pytaj u wujcia Google.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    jarek_lnx
    Level 43  
    Poszukaj co oferują producenci oscyloskopów np Probe_Fundamentals-_Tektronix
    Z pamięci wymienię:
    - sondy wysokonapięciowe
    - sondy aktywne
    - sondy prądowe
    - sondy różnicowe
    - sondy typu "sniffer probe"