To już dużo wyjaśnia. Myślę, że każda przeróbka jest możliwa do zrobienia a Zakłady Mesko zapewne nie komplikowały sobie pracy zakładając silnik Briggsa do wcześniej produkowanej wersji - tak jak wspominałem posiadam oryginalnego RJS-1B i mam fabrycznie zamontowanego Briggsa. zaleta silnika z USA jest taka, że posiada wbudowany regulator obrotów i u mnie otwór wychodzący od regulatora w wersji 2T ze skrzyni biegów jest zaślepiony (więc pierwsza podstawowa zmiana). silnik jest mocowany do korpusu na 4 śruby w spodzie silnika. Mogę podesłać oznaczenia swojego silnika Briggsa bo wiem, że jego oznaczenia są mocno "zagmatwane" i każda cyfra może oznaczać np. inną długość / średnicę / gwint / itp wału zdawczego (ja swojego silnika nigdy nie demontowałem - ale wydaje mi się, że sprzęgło i jego obudowa jest taka sama jak w 2T) . Chętnie zapoznam się z treścią instrukcji gdzie jest zapisane, że w końcowej fazie montowali silniki Briggsa (wkleisz skany ???) . Postaram się zrobić i wkleić foty jak to jest u mnie rozwiązane : na pewno wizualną różnicą w wersji RJS-1B były: inne błotniki / inna zaślepka WOM (z kompozytu) / inne mocowanie lampy + taka blaszana obudowa / inny rodzaj ciężarków montowanych z przodu / brak wyprowadzenia samoregulatora silnika z korpusu skrzyni biegów.
Dodano po 7 [minuty]:To ogłoszenie pokazuje, że można wszystko:
https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-jednoosiowyb-rjs1-CID757-IDCUWni.html#0416aa8827
jakiś chiński silnik w RJS