Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu

Ledomo 06 Jul 2013 17:27 6702 31
NDN
    Ledomo
    Level 12  
    Witam, zakupiłem niedawno używany oscyloskop, Tektronix 463 z przystawką DM43, w stanie "jak na zdjęciach", czyli nieznanym. Dodam jeszcze, że jestem dośc początkującym użytkownikiem oscyloskopu (wcześniej jedynie miałem okazję używać cyfrowych na uczelni, więc w większości było to na zasadzie podłącz -> wciśnij "AUTO" -> zgraj na pendrive -> powtórz ).

Do oscyloskopu posiadam sondy TP6100 (100 MHz/6 MHz; 18,5pF/115pF; 10MOhm/1MOhm; X10/X1).

Najprościej opisać problem będzie, jak pokażę zdjęcia z krótkim opisem. Większość nastawy widać na zdjęciach. Zaznaczę tylko, że same przebiegi są rysowane cienszą linią niż to widać na zdjęciach, niestety nie udało mi się tego lepiej ująć starym aparatem.

1. Brak sond, nastawy volts/div na minimum, nastawa time/div na 0,2 µs. Oba kanały nastawione na GND. Pojawia się dziwny szlaczek, który widać przy nastawach poniżej 1 µs.

2. Sonda niepodłączona do niczego. Przebieg ma dużo mniejszą amplitudę gdy zdejmę nakładkę z haczykiem z sondy. To samo jest na obu kanałach. Jak widać, sygnał ma f = 50 Hz, więc pewnie to jakieś zakłócenia z sieci?

3. Obie sondy podłączone do sygnału do kalibracji (300 mV, 1 kHz). Wyraźnie widać linię po [chyba] powrocie plamki do początku.

4. Sondy podłączone do transformatora 230/12 (część zasilacza na L200), w trybie różnicowym (ADD z odwróconym przebiegiem na kanale B)

5. Następne zdjęcia to pojedyncza sonda podłączona do tego samego transformatorka, najpierw X1, a następnie dokładnie to same ale z X10. Dziwi mnie fakt, że amplituda się w ogóle nie zmieniła. Sam przebieg się po prostu wygładził.

Co do 1 i 2, czy da się jakoś pozbyć tych dziwnych przebiegów? Bo chyba nie są to normalne zjawiska?
    Czy da się również jakoś pozbyć widoku powracającej plamki (jak na 3)? Czy ten oscyloskop ma opcję ustawienia czasu poświaty, czy może jest to akurat lampa z długą poświatą i nie da się z tym nic zrobić?

Na 4 sinusoida z sieci wygląda nieźle, więc można sądzić, że ogólnie oscyloskop jest sprawny, wymaga tylko małego remontu :)

Tylko czemu na 5 nie widać takiego samego sinusa jak na 4? Czy coś źle nastawiłem?

Chcę doprowadzić ten oscyloskop do stanu jak najbliższemu stu procentowej sprawności, więc proszę o pomoc, gdzie/jak szukać rozwiązania powyższych problemów, chyba, że część to po prostu norma przy oscyloskopach analogowych? Niestety nie posiadam innego oscyloskopu ani generatora sygnałów.

Inna sprawa, to problemy z gałkami, a w zasadzie czasem ze stykiem wewnątrz nich, ale przypuszczam, że tutaj wystarczy przeczyszczenie ich za pomocą odpowiedniego środka.

Z góry dziękuję za chęć pomocy, mam nadzieję, że wystarczająco opisałem problemy.
  • NDN
    marek kolbusz
    Level 16  
    Witam, odnośniki do zdjęć nie działają . Proszę poprawić to może pomożemy.
  • NDN
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    marek kolbusz wrote:
    Witam, odnośniki do zdjęć nie działają . Proszę poprawić to może pomożemy.
    ano nie działają, widać tylko ich miniaturki, ale - co widzę - jest tak wszędzie, a zamieszczone są one poprawnie, czyli wina jest po stronie elektrodowego serwera.
    Żywię nadzieję, iż po jakimś czasie zostanie to naprawione i zdjęcia będę widoczne.

Pozdrawiam

EDIT: Zobacz TAM

EDIT: 11:17:00
    :arrow: Ledomo, spróbuj zmniejszyć jasność świecenia ekranu -> pokrętło; INTENSITY, na panelu czołowym tego oscyloskopu u dołu - i zrób fotki ponownie.
    Spróbuj też na swoim aparacie fotograficznym wybrać stałe - ręcznie ustawiane - parametry ekspozycji.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Oscyloskop wygląda na sprawny, przegiąłeś raczej z jaskrawością. Dla pewności dodaj zdjęcia z mniejszą jaskrawością. Szkoda wypalać lampy.

Dodano po 3 [minuty]:

Chociaż sądząc po zdjęciach z aukcji, to coś jest nie tak z regulacją jaskrawości. Czy dobrze zgadłem? Pokrętło wygląda na przekręcone max w lewo.
    arch_x
    Level 20  
    Quote:

Następne zdjęcia to pojedyncza sonda podłączona do tego samego transformatorka, najpierw X1, a następnie dokładnie to same ale z X10. Dziwi mnie fakt, że amplituda się w ogóle nie zmieniła. Sam przebieg się po prostu wygładził

Najprawdopodobniej masz uszkodzoną sondę, brak masy. Wymień sondę na sprawną i zamieść zdjęcia.
    Ledomo
    Level 12  
    Jaskrawość była ustawiona na minimum, na żywo obraz wygląda dobrze, tylko niestety nie posiadam sensownego aparatu. Ustawienia wcześniej były na manualu, ale nie potrafiłem znaleźć takich, które by to przedstawiły. Dziś pokombinowałem trochę wraz z zewnętrznym źródłem światła w postaci lampki i chyba wyszło trochę lepiej.
    Przy okazji zauważyłem błędy w poprzednich zdjęciach, a właściwie w ustawieniu i podłączeniu sprzętu.

Przy okazji przycinania zdjęć zauważyłem pokrętło trace rotation i poprawiłem trochę kierunek linii przebiegu, aktualnie wygląda to tak:

Wciąż zastanawia mnie ten szlaczek przy najniższych nastawach Time/div, który widać poniżej, oraz zakłócenia z sieci ukazujące się przy sondach niepodłączonych do niczego, jednak przy innych przebiegach nie widać raczej ich wpływu, choć bez generatora ciężko stwierdzić w 100% :)
    Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu

Tak poglądowo wrzucam jeszcze zdjęcie przebiegu z trafa bodaj 230/15 nieobciążonego, najpierw kanał 1, potem 2, a na końcu pomiar różnicowy (ADD z odwróconym 2).
    Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu

Jednak zastanawia mnie czemu sygnał prostokątny jest trochę krzywy (z wyjścia do kalibracji), oraz czy powracająca plamka powinna zostawiać tak zauważalny ślad (pytam, bo nigdy wcześniej nie bawiłem się oscyloskopem analogowym).

Ponadto, dlaczego przy kanale 1 podświetlana jest wartość volts/div np. 1, a dla kanału 2 jest to 10, dla tego samego sygnału? Widać to na poniższych zdjęciach, gdzie dla tego samego sygnału i tych samych ustawień oscyloskopu i sond wyświeltony przebieg jest taki sam, mimo iż podświetlona jest inna wartość volts/div.
    Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu

Część pokręteł jest mocno zużyta i czasem różnie reaguje, więc spróbuję je najpierw przeczyścić Kontaktami S60 i S61, jak to nic nie da to sprawdzę styki.
    Quarz
    Level 43  
    IMHO, jest nie najgorzej, ale mam pytanie: czy ostatnie trzy fotki - przebieg prostokątny - robiłeś z włączonym drugim kanałem?
    Wszak widać tam oprócz przebiegu prostokątnego drugą poziomą linię.
    Tzw. zwis, na przebiegu prostokątnym z kalibratora to rzecz normalna - sprawdź co jest na wejściu DC, ponieważ podejrzewam, iż miałeś wybrane wejście AC.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Jeśli jaskrawość na minimum, to widać problem ze sterowaniem lampą.
    Ten kształt prostokąta jest spowodowany brakiem kompensacji, sondy i wejścia.
    Quarz, na ostatnich zdjęciach widać, że włączony tylko jeden kanał.
    Co za tym idzie, linia, to powrót plamki, problem z wygaszaniem, lub ogólnie ze sterowaniem jasnością. Czy pokrętło jaskrawości cokolwiek działa? Czy Kolega ma drugi oscyloskop? Czy Kolega może wrzucić zdjęcie spodniej płyty oscyloskopu? Bo nie mam serwisówki i nie wiem do którego to będzie podobne.
    Ledomo
    Level 12  
    Nastawy widać na zdjęciach, za każdym razem jest tylko jeden kanał i za każdym razem było na AC. Zmiana na DC faktycznie poprawiła kształt prostokąta. Porównanie poniżej.

Ta pozioma linia przy przebiegach to wydaje mi się, że jest to ślad po powrocie plamki, pojawia się też przy sinusach, tylko jest trochę słabiej widoczna. Tylko właśnie nie wiem czy powinna być tak widoczna?

@Edit
    Niestety nie mam drugiego oscyloskopu, porkętło jaskrawości działa, zaraz wrzucę zdjęcie na max jaskrawości
    @Edit2
    Tak wygląda jaskrawość na max, reszta ustawien taka sama jak na powyższych zdjęciach.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Ślad nie powinien być widoczny. Nie działa wygaszanie przebiegu prawidłowo, oraz sama regulacja jaskrawości, na minimum, nie powinno być widać przebiegu.

Podeślij zdjęcie dolnej płyty, to dopasuję Ci do tego serwisówkę.
    Quarz
    Level 43  
    ciasteczkowypotwor wrote:
    [ ... ]
    Quarz, na ostatnich zdjęciach widać, że włączony tylko jeden kanał.
    Umiesz czytać ze zrozumieniem to, co wcześniej tu napisałem?
    Mam nieodparte wrażenie, iż nie umiesz.
    Wiesz lepiej - od autora - co ma tam wybrane?

Poza tym, to moje przedmiotowe pytanie było skierowane do autora tego tematu, a nie do Ciebie, więc nie wtranżalaj się pomiędzy wódkę, a zakąskę...
    Ledomo
    Level 12  
    Oscyloskopu jeszcze nie otwierałem, chodzi o wnętrze czy tył? Jeżeli chodzi o tył, to wygląda to tak:

Wiem tylko, że jest to "młodszy brat" 465, płyta frontowa 463 i 465 jest bardzo podobna
    Quarz
    Level 43  
    Ledomo wrote:
    Nastawy widać na zdjęciach, za każdym razem jest tylko jeden kanał i za każdym razem było na AC. Zmiana na DC faktycznie poprawiła kształt prostokąta. Porównanie poniżej.

Ta pozioma linia przy przebiegach to wydaje mi się, że jest to ślad po powrocie plamki, pojawia się też przy sinusach, tylko jest trochę słabiej widoczna. Tylko właśnie nie wiem czy powinna być tak widoczna?

@Edit
    Niestety nie mam drugiego oscyloskopu, pokrętło jaskrawości działa, zaraz wrzucę zdjęcie na max jaskrawości
    @Edit2
    Tak wygląda jaskrawość na max, reszta ustawień taka sama jak na powyższych zdjęciach.
    Z tymi nastawami - wciśnięte, lub nie wciśnięte, klawisze - to chyba sobie tu zażartowałeś, co?

Wracając do meritum; linie powrotne odchylania poziomego - przy poprawnie ustawionej jasności plamki - nie powinny być widoczne.
    Ledomo
    Level 12  
    Quarz wrote:
    Z tymi nastawami - wciśnięte, lub nie wciśnięte, klawisze - to chyba sobie tu zażartowałeś, co?

Nie, po prostu widocznie nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Przez "włączony kanał" zrozumiałem właśnie wciśnięte przyciski CH1 CH2 itp. W takim razie zapytam wprost, o co konkretnie Ci chodziło w tym pytaniu?

A co do linii powrotnej, w takim razie spróbuję w ustawieniach jasności plamki jeszcze coś zmienić. Niestety nie mam i nie potrafiłem znaleźć serwisówki do tego konkretnie modelu.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Chodziło mi o płytę wewnątrz, tę od spodu, bo tam masz sterowanie X i Z.
    Quarz
    Level 43  
    Ledomo wrote:
    Quarz wrote:

Nie, po prostu widocznie nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Przez "włączony kanał" zrozumiałem właśnie wciśnięte przyciski CH1 CH2 itp. W takim razie zapytam wprost, o co konkretnie Ci chodziło w tym pytaniu?
    A uważasz, iż na Twoich - i ciemnych - fotkach ja to widzę jednoznacznie, co masz tam wciśnięte, a co wciśnięte nie jest?
    Ledomo
    Level 12  
    Załączam zdjęcia płyty od spodu. Dość duże, wydaje mi się, że wszystko w miarę widać :)
    Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu
    Ledomo
    Level 12  
    Pomierzyłem, wydają się ok.
    Mierzone miernikiem Mastech MAS830L.
    +110 V : +110,4 V
    +5 V : +4,99 V
    +55 V : +54,8 V
    +15 V : +14,97 V
    -8 V : -7,94 V
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Na schemacie znajdź lampę, układ Z-axis i pomierz napięcia wokół niej.
    marek kolbusz
    Level 16  
    Objawy wskazują na uszkodzenie w samym bloku sterowania lampą . Do sprawdzenia C 1420 ! , C1487 diody CR 1482, 1488 1487 i elementy przy nich ( zamienniki dla dla nich to BAV21) W pierwszej kolejności C 1420 i R 1420 Kondensator może być trochę większej pojemności - uwaga napięcie pracy min 2,5kV
    Quarz
    Level 43  
    Na schemacie znajdź lampę, układ Z-axis i pomierz napięcia wokół niej.
    UWAGA; tam występuje wysoka wartość napięcia, a więc ostrożnie !
    Dlatego też stosowny do tego pomiaru woltomierz - dla pomiaru W.N. np. multimetr V640 i koniecznie z sondą W.N. o podziale 1:1000.
    Vide; ostrzeżenia na metalowej osłonie: DANGER HIGH VOLTAGE: -2450V ! ! ! - wartość potencjału cylindra Wehnela względem GND w użytej tam lampie oscyloskopowej.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Quarz, słusznie.
    Ledomo, jeśli rzeczonego V640 nie masz, to odnajdź miejsce gdzie np jest kilka rezystorów połączonych szeregowo i zmierz na nich spadki napięcia - potencjometr focus.
    Quarz
    Level 43  
    Quarz, słusznie.
    Taaa... a myśleć trza zawsze, nawet i w wychodku (a może tam przede wszystkim) - patrz niżej...

Ledomo, jeśli rzeczonego V640 nie masz, to odnajdź miejsce gdzie np jest kilka rezystorów połączonych szeregowo i zmierz na nich spadki napięcia - potencjometr focus.
    :arrow: ciasteczkowypotwor, a prawo Ohma znasz?
    Odnoszę wrażenie, że nie znasz... :!: :cry:
    Powyższą Twoją "radę" pozostawię bez szczegółowego komentarza, ale ten (komentarz); sam ciśnie się na usta i każdy logicznie myślący dopowie go sobie sam...
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Widzisz jakiś problem w zmierzeniu spadku napięcia na R1431A, R1430, R1431B, R1434, z serwisówki od 465? Suma spadków napięć na odbiornikach połączonych szeregowo będzie równa napięciu przyłożonemu do układu tych odbiorników.
    Quarz
    Level 43  
    Widzisz jakiś problem w zmierzeniu spadku napięcia na R1431A, R1430, R1431B, R1434, z serwisówki od 465?
    Na chwilę obecną nie widzę tu tego przedmiotowego schematu.

Suma spadków napięć na odbiornikach połączonych szeregowo będzie równa napięciu przyłożonemu do układu tych odbiorników.
    Patrz wyżej, nie uwierzę w jakiekolwiek Twoje słowo dotąd, dokąd nie zobaczę tego na własne oczy.

EDIT: Uprzedzę Twoją - ewentualną - replikę; tam, gdzieś to wskazał: post #18
    Jak już go rozebrałeś, to sprawdź napięcia w zasilaczu, wokół tej dziury na środku płyty, są punkty probiercze.
    Płyta wygląda, że będzie taka jak w 465. Serwisówka będzie tu: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/Tek/
    nie ma schematu tego modelu oscyloskopu:
    Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu, a podobne, to nie to samo, co to same.
    marek kolbusz
    Level 16  
    Załączam schemat , by dyskusja stała się bardziej przedmiotowa.
    Układ sterowania lampy TEK 463 .Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu
    Quarz
    Level 43  
    marek kolbusz wrote:
    Załączam schemat , by dyskusja stała się bardziej przedmiotowa.
    Układ sterowania lampy TEK 463 .Tektronix 463 - Dziwne przebiegi, nieznany stan oscyloskopu
    Dziękuję za schemat.
    I na czym, i czym, to chciał tu mierzyć spadek napięcia ciasteczkowypotwor; za pomocą multimetru o typowej rezystancji wejściowej 10MΩ - a i 100MΩ tu za mało - na rezystorze o wartości rezystancji 23,6MΩ... :?: :!: :?:
    To chyba jakaś paranoja maniakalna... :!:: :shock: :black:
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Quarz,nie widzę dalszego sensu dyskusji z Kolegą.
    Ledomo, jeśli lampa świeci, to znaczy, że WN i -2459V powinno być i w granicach poprawnego działania. Trzeba skupić się na pomiarach napięć w układzie samego sterowania wygaszaniem, oraz elementów wskazanych przez Marka, bo z opisu wynika iż tam znajduje się uszkodzenie. Sprawdź, również, czy działa zewnętrzne wygaszanie przebiegu, oraz beam find, na dobrą sprawę, zablokowanie tych dwóch sekcji beam find, da nam podobny efekt.
    Quarz
    Level 43  
    Quarz,[spacja]nie widzę dalszego sensu dyskusji z Kolegą.
    A ja z Tobą, i nie jestem Twoim kolegą, ponieważ aby nim zostać to trzeba sobie na to zasłużyć.
    Natomiast Ty, nie zasłużyłeś sobie na to wcale, a wręcz odwrotnie; przypomnieć mam tu dyskusję o poprawnym położeniu multimetru V640 w czasie używania go do pomiarów? A i Twój tam koleżka - wtedy koleżka- mod - również nie popisał się ...
    W tym przedmiotowym tu temacie ponownie dałeś tu popis swej "elokwencji" oraz 'merytorycznej wiedzy'... szkoda słów.

Ledomo, jeśli lampa świeci, to znaczy, że WN i -2459V powinno być i w granicach poprawnego działania. Trzeba skupić się na pomiarach napięć w układzie samego sterowania wygaszaniem, oraz elementów wskazanych przez Marka, bo z opisu wynika iż tam znajduje się uszkodzenie. Sprawdź, również, czy działa zewnętrzne wygaszanie przebiegu, oraz beam find, na dobrą sprawę, zablokowanie tych dwóch sekcji beam find, da nam podobny efekt.
    Najpierw musi mieć czym tam to pomierzyć...
    Już tu napisałem - multimetr typu V640, czy jemu podobny w parametrach, oraz sonda W.N. 1:1000.
    W przeciwnym przypadku niech nawet nie zaczyna tam - w układzie W.N. - cokolwiek mierzyć.