Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asrock B75 Pro3-m - Brak dźwięku na wyjściu SPDIF, po HDMI jest

pjasio253 07 Lip 2013 01:23 1515 4
  • #1 07 Lip 2013 01:23
    pjasio253
    Poziom 13  

    Witam
    Połączyłem wyjście optyczne płyty Asrock B75 Pro3-m (tylny panel) z amplitunerem za pomocą kabla optycznego. Na końcu kabla mam czerwone światło, więc płyta wypuszcza sygnał. Dźwięku jednak brak z tego wyjścia (Win7, sterowniki Realteka ok, wszystkie opcje w menadżerach dźwięku próbowałem zmieniać i nic).

    Płyta ma jeszcze wyjście HDMI - podłączyłem TV z płytą kablem HDMI, z TV puściłem kabel optyczny na amplituner - wszystko gra. Problem tylko w tym, że przy takim połączeniu TV musi być cały czas włączony, żeby dźwięk trafiał do amplitunera, stąd próbuję wygrać z bezpośrednim wyjściem optycznym z płyty, ale jest problem.

    Czy komuś przychodzi coś do głowy w związku z powyższym?

    Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, pzdr.

    0 4
  • #2 07 Lip 2013 08:08
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Ustawiłeś, aby działało wyjście cyfrowe?

    0
  • #3 07 Lip 2013 09:34
    pjasio253
    Poziom 13  

    Tak, po kliknięciu prawym przyciskiem na głośniczek przy zegarze systemowym jako domyślne urządzenie mam ustawione SPDIF Out.

    0
  • #4 07 Lip 2013 20:34
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    A co masz w <panel sterowania> , <dźwięk>?
    Najlepiej daj zrzut ekranu z tej zakładki.

    0
  • #5 08 Lip 2013 06:42
    pjasio253
    Poziom 13  

    Problem rozwiązany - istota leżała w konfiguracji wejść optycznych amplitunera. Dziękuję za wsparcie i pozdrawiam.

    0