Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Lifetec LT 9451

14 Mar 2003 09:34 1587 3
  • Poziom 2  
    mam kłopot z Lifetec LT 9451(21'),na płycie u.s.:TMP47C434+pamięć, TA 7698,LA 7830 i niewidoczny w p.cz., trafo FA 2003, zamienioine na HR 7444.Usterka polegała na ciągłym zwieraniu pary 23c2335 i 2sa10139, telewizor eksploatowano z ręcznym zał.i wył.,po czym spalił się split.Po wymianie trafa w/w para nadal zwierała się natychmiast po załączeniu.Pomiary elementów zasilacza nie wskazywały na uszkodzenie-dopiero wymiana tranzystrów sterujących i 2 elektrolitów(47 i 10 mF) usunęła usterkę.W trakcie pomiarów oscyloskopem sam uszkodziłem zasilacz przez podłączenie masy oscyloskopu do masy zasilacza-po fakcie przypomniałem sobie, że kiedyś czytałem o tym jako przestrodze.Oczywi scie , spaliły się 3 tanzystory( w tym kluczujący) i opornik 2R2.Po wymianie zasilacz pracuje normalnie,napięcie daje się regulować i jest w pobliżu 115 V, odchylanie pracuje i są wszystkie napięcia na diodach wyjściowych-ale brak obrazu, tzn.kineskop świeci czerwień do jasny róż w zależności od ustawienia napiećia screen).Tranzystory i napięcia na module kineskopu są dobre, brak sygnałów G i B, R śladowy.Na u.s. TA 7698 napięcia stałe zbli żone do normalnych, na n.40 jest sygnał video.Niewiem jak dalej postępować nie mając schematu.Proszę o pomoc radą lub schematem.Dziękuję z gory, Jan[url][/url]
  • Poziom 19  
    Procesor i TA występują w tv Royal 5135 ,może to coś pomoże.
    Ten śladowy R to na katodzie kinola czy po wyjściu z matrycy?.A co się dzieje po zamianie torów np. R z G?.
  • Poziom 2  
    Przepraszam, pomyliłem impulsy prądu żarzenia.z gaszącymi.
    Te wspomniane ślady obrazu i przebiegów video miałem przy odłączonym
    (a niezauwazonym)napięciu+12V od płytki kineskopu.Po podłączeniu na katodach nie ma śladu po sygnale.
  • Poziom 2  
    p.s. przeczytałem temat:lifetec 9651- z opisu wynika, że jest bardzo podobny jeśli nie identyczny układ do LT9451.,także problem z parą tranzystorów 2sc2335 i 2sa1013 ten sam. W moim przypadku przyczyna ustąpiła po wymianie 2 elektrolitów i 3 tranzystorów w układzie sterującym kluczem przetwornicy, przyczym pomiary tych elementów miernikiem cyfrowym(pojemność ,test diody)nie wskazywały na ich niesprawność.