logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termopary - samodzielne wykonanie. Czy ktoś zna jakąś metodę?

HUGO 05 Mar 2005 22:09 5933 13
REKLAMA
  • #1 1289985
    HUGO
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich

Mam pytanie moze ktos zna jakas metode wykonywania samemu termopar nazwijmy to "chalupnicza" ?

z gory za wszelkie informacje dziekuje

i pozdrawiam

Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 1290236
    diff
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Do czego jakie temp. materiały itp.-składasz np. druty żelazo+ninikiel i zgrzewasz końcówki ogniwo jest gotowe
  • REKLAMA
  • #3 1290757
    HUGO
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    To jak dziala termopara itp czyli temperatur i sklad tzn jaki drut to wiem ale moze znacie jakies metody chalupnicze do wykonania polaczenia ?

za wszelkie informacje z gory wielkie dzieki

pozdrawiam

Andrzej
  • REKLAMA
  • #4 1290847
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    HUGO napisał:
    ale moze znacie jakies metody chalupnicze do wykonania polaczenia ?
    Andrzej

To zalezy od chałupy :D

Jeżeli masz druty PtRh i Pt to do połaczenia możesz użyć palnika o temp. powyżej 3000*C, tak żeby platyna dała się stopić.

Dla materiałów FeCo temperatura jest duzo niższa.
    Praktycznie to wygląda tak, że robisz skrętke z dwóch drutów i końcówki stapiasz w płomieniu palnika.W sumie nic trudnego, ale musisz posiadac taki palnik i oczywiscie materiał na takie termoogniwo.
  • #5 1291045
    diff
    Poziom 19  
    Robisz skrętkę samej końcówki -przygotuj mały pojemniczek /rodzaj łyżeczki/wypełnij sproszkowanym grafitem i podłącz w ten sposób aby grafit stanowił jeden biegun a skrętka drugi.Zródło zasil. ok 24V z reg. napięcia-dobrać drogą eksperymentu w zależnosci od przekroju zgrzewan. mat. OKULARY rękawice separacja od sieci zasil .Na końcu skrętki ma powstać kuleczka. Okulary spawalnicze-powodz.
  • #6 1363281
    slavvek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Co co? To takie proste? Tak poprostu?
  • #7 1363580
    greg45
    Poziom 12  
    Termopary są w zabezpieczenu kotłów ,kuchenek gazowych .Są trochę inaczej zrobione ale działają identycznie. Sklep z artyuły gazowe coś sobie znajdziesz .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1364247
    diff
    Poziom 19  
    Slavvek-mój post dotyczy spawania małych przekrojów przew. a czy proste? spróbuj
  • #9 1364431
    Witgol
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Kiedyś próbowałem naprawiać typowe rozsypane termopary. Najczęściej typu K. Zespawanie dwu kawałków drutu wydaje się bardzo proste. Jednak aby termopara miała dobre właściwości (czytaj - charakterystykę zgodną z danymi) to punkt podączenia powinien być BARDZO dobrze przetopiony. I tutaj pojawia się trudność. I to nie w zdobyciu dostępu do jakiegoś palnika. O nie!. To można zawsze gdzieś zdobyć, na chwilę się podłączyć do jakiegoś majstra z palnikem albo coś. Trudność teży w samych - dutach. Tak, właśnie w dwu RÓZNYCH drutach. Jako że są różne - a przecież muszą być, żeby powstała termopara - mają też RÓŻNE temperatury topnienia. I bardzo ciężko utworzyć na końcu termpoaty ładną DOBRZE przetopioną kuleczkę, tak, żeby oba druciki jednakowo! się stopiły. Spróbujcie sami! Uzyskać byle jaką spoinę - to nie problem. Ale uzyskać spoinę dobrze przetopioną - to jest już sztuka!
    Powodzenia!
  • #10 1376689
    Jurekzgora
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Napisz coś więcej do czego to ma służyć, jaką wysoką temperaturę chcesz mierzyć tą termopatą i jakiej średnicy masz druty do tej termopary?
    Pozdrawiam
  • #11 1720337
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 680
    Czy taka domowa termopara nadaje się do zamontowania w lutownicy? Chodzi mi o stację lutowniczą z PE. Jakie dwa druty zastosować?
    Pozdr.
  • #12 2074811
    b_bart
    Poziom 2  
    potrzebuję znaleźć tabelę w której znajde współczynnik termoelektryczny dla termopary Fe Cu-Ni
  • #13 2075087
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Aby dobrze zespawać termoelement potrzeba niewielki transformator spawalniczy i dwie elektrody węglowe . W łuku elektrycznym /okolo 6000 C°/nastepuje zatopienie i utworzenie wspomnianej kulki tzw.gorącego końca termoelementu, trzeba pewnej wprawy .
    Co do tabeli to rozumie że potrzebujesz do żelazo konstantan typu"J"to jakie temperatury Cię interesują bo nie mam skanera a jest kupę pisania.
  • #14 10346979
    chc.chemik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może sprawa jest już nie bardzo aktualna, ale...
    Ostatnio mam do zrobienia kilkadziesiąt termopar typu T (konstantan - miedź).
    Producent / dystrybutor surowca, dawna firma Kaye zaleca spawanie w osłonie argonu, ale można inaczej...
    Dziś na zgrzewarce z elektrodami miedzianymi zrobiłem 12 termopar, a 12 zrobiłem w małym płomieniu redukującym spawarki. Nie wiem czy to konieczne, ale najpierw skrętkę z linek (miedź - konstantan) zabezpieczyłem boraksem, a później to kilka sekund grzania płomieniem. Układ rejestratora (po 12 sztuk termopar) dało się skalibrować za pomocą pieca kalibracyjnego, różnice we wskazaniach były na poziomie 0,002°C, w temp. 121°C (kalibracja układu pomiarowego w dwóch punktach 30 i 130°C, ze sprawdzeniem w 121°C). Polecam... :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania termopar metodami "chałupniczymi". Podstawową techniką jest skręcenie dwóch różnych drutów (np. żelazo + nikiel, PtRh + Pt, miedź + konstantan) i zgrzanie ich końcówek, tworząc ogniwo termopary. Wykonanie dobrej jakości połączenia wymaga precyzyjnego przetopienia końcówek, co jest trudne ze względu na różne temperatury topnienia używanych metali. Proponowane metody to zgrzewanie palnikiem o wysokiej temperaturze (np. powyżej 3000°C dla platyny), spawanie łukiem elektrycznym z elektrodami węglowymi, a także zgrzewanie na zgrzewarce z elektrodami miedzianymi w osłonie argonu lub w płomieniu redukującym po zabezpieczeniu boraksem. Wskazano konieczność stosowania odpowiednich środków ochrony (okulary spawalnicze, rękawice) oraz izolacji od sieci zasilającej. Wykonane termopary można skalibrować za pomocą pieca kalibracyjnego, uzyskując wysoką dokładność pomiaru temperatury. Dyskusja porusza także zastosowania termopar, np. w zabezpieczeniach kotłów, kuchenkach gazowych czy stacjach lutowniczych. Wspomniano o potrzebie dobrania odpowiednich drutów i średnic w zależności od zakresu temperatury pomiaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA