ale moze znacie jakies metody chalupnicze do wykonania polaczenia ?
Andrzej
To zalezy od chałupy
Jeżeli masz druty PtRh i Pt to do połaczenia możesz użyć palnika o temp. powyżej 3000*C, tak żeby platyna dała się stopić.
Dla materiałów FeCo temperatura jest duzo niższa.
Praktycznie to wygląda tak, że robisz skrętke z dwóch drutów i końcówki stapiasz w płomieniu palnika.W sumie nic trudnego, ale musisz posiadac taki palnik i oczywiscie materiał na takie termoogniwo.
Robisz skrętkę samej końcówki -przygotuj mały pojemniczek /rodzaj łyżeczki/wypełnij sproszkowanym grafitem i podłącz w ten sposób aby grafit stanowił jeden biegun a skrętka drugi.Zródło zasil. ok 24V z reg. napięcia-dobrać drogą eksperymentu w zależnosci od przekroju zgrzewan. mat. OKULARY rękawice separacja od sieci zasil .Na końcu skrętki ma powstać kuleczka. Okulary spawalnicze-powodz.
Termopary są w zabezpieczenu kotłów ,kuchenek gazowych .Są trochę inaczej zrobione ale działają identycznie. Sklep z artyuły gazowe coś sobie znajdziesz .
Pozdrawiam
Kiedyś próbowałem naprawiać typowe rozsypane termopary. Najczęściej typu K. Zespawanie dwu kawałków drutu wydaje się bardzo proste. Jednak aby termopara miała dobre właściwości (czytaj - charakterystykę zgodną z danymi) to punkt podączenia powinien być BARDZO dobrze przetopiony. I tutaj pojawia się trudność. I to nie w zdobyciu dostępu do jakiegoś palnika. O nie!. To można zawsze gdzieś zdobyć, na chwilę się podłączyć do jakiegoś majstra z palnikem albo coś. Trudność teży w samych - dutach. Tak, właśnie w dwu RÓZNYCH drutach. Jako że są różne - a przecież muszą być, żeby powstała termopara - mają też RÓŻNE temperatury topnienia. I bardzo ciężko utworzyć na końcu termpoaty ładną DOBRZE przetopioną kuleczkę, tak, żeby oba druciki jednakowo! się stopiły. Spróbujcie sami! Uzyskać byle jaką spoinę - to nie problem. Ale uzyskać spoinę dobrze przetopioną - to jest już sztuka!
Powodzenia!
Witam
Napisz coś więcej do czego to ma służyć, jaką wysoką temperaturę chcesz mierzyć tą termopatą i jakiej średnicy masz druty do tej termopary?
Pozdrawiam
Aby dobrze zespawać termoelement potrzeba niewielki transformator spawalniczy i dwie elektrody węglowe . W łuku elektrycznym /okolo 6000 C°/nastepuje zatopienie i utworzenie wspomnianej kulki tzw.gorącego końca termoelementu, trzeba pewnej wprawy .
Co do tabeli to rozumie że potrzebujesz do żelazo konstantan typu"J"to jakie temperatury Cię interesują bo nie mam skanera a jest kupę pisania.
Może sprawa jest już nie bardzo aktualna, ale...
Ostatnio mam do zrobienia kilkadziesiąt termopar typu T (konstantan - miedź).
Producent / dystrybutor surowca, dawna firma Kaye zaleca spawanie w osłonie argonu, ale można inaczej...
Dziś na zgrzewarce z elektrodami miedzianymi zrobiłem 12 termopar, a 12 zrobiłem w małym płomieniu redukującym spawarki. Nie wiem czy to konieczne, ale najpierw skrętkę z linek (miedź - konstantan) zabezpieczyłem boraksem, a później to kilka sekund grzania płomieniem. Układ rejestratora (po 12 sztuk termopar) dało się skalibrować za pomocą pieca kalibracyjnego, różnice we wskazaniach były na poziomie 0,002°C, w temp. 121°C (kalibracja układu pomiarowego w dwóch punktach 30 i 130°C, ze sprawdzeniem w 121°C). Polecam...