Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung np-n220 - Nie włączą się - pali się dioda.

jankes1214 07 Lip 2013 18:01 3645 15
  • #1 07 Lip 2013 18:01
    jankes1214
    Poziom 2  

    Witam, mam nadzieje że nie zostanę zbluzgany za zakładanie wątku, ale niestety jestem zmuszony prosić o pomoc. Podczas wykonywania recovery z dysku, po etapie oczyszczania dysku, laptop się zawiesił. Minęła może z godzina i odłączyłem od zasilania w celu ponownej próby przywrócenia systemu. Niestety maluch się już nie odpala. Zapala się tylko dioda święcąca na niebiesko (power) oraz dioda obok na pomarańczowo gdy podłączy się zasilanie. Wiem, że nie da się telepatycznie określić co z nim tak, ale może jednak ktoś ma jakiś pomysł aby przywrócić go domowymi sposobami do życia bądź naprawić w sensownej kwocie w Bydgoszczy bądź okolicy ? Z góry dzięki za wszelką pomoc.

    0 15
  • #2 08 Lip 2013 10:33
    jankes1214
    Poziom 2  

    nikt nie potrafi pomóc? Dodam, że pomimo braku reakcji(nie słychać jak chodzi) nagrzewa się od spodu.

    0
  • Pomocny post
    #3 08 Lip 2013 11:39
    miecho18
    Spec od komputerów

    Podaj oznaczenie kodowe płyty.
    Wykonaj reset CMOS.
    Sprawdź czy wszystkie przetwornice pracują.

    0
  • #4 08 Lip 2013 12:56
    jankes1214
    Poziom 2  

    Niestety mam problem z dostaniem się do bateryjki. Więc niestety kolejne pytanie -czy to (zaznaczone w czerwonym kółku) da się odczepić ? Samsung np-n220 - Nie włączą się - pali się dioda.

    0
  • Pomocny post
    #5 08 Lip 2013 14:26
    adamadi33
    Poziom 43  

    jankes1214 napisał:
    Więc niestety kolejne pytanie -czy to (zaznaczone w czerwonym kółku) da się odczepić ?

    Tak.

    0
  • #6 10 Lip 2013 17:01
    jankes1214
    Poziom 2  

    miecho18 napisał:
    Podaj oznaczenie kodowe płyty.
    Wykonaj reset CMOS.
    Sprawdź czy wszystkie przetwornice pracują.


    Pomogło, wielkie dzięki ! :)
    (Temat do kosza bądź zamknięcia)

    0
  • #7 18 Mar 2014 15:05
    kunadzika
    Poziom 8  

    Witajcie. Mam podobny problem co kolega z notebookiem Samsung N220. Pali mi się dioda od prądu i "uruchomienia" sprzętu, od baterii też jak jest włożona ale po włączeniu nie ma obrazu. Rozmontowałem sprzęt i dotarłem do CMOS. Odłączyłem kabel od baterii CMOS prowadzący do płyty głównej. Po dłuższej chwili go włożyłem i komp odpalił. Niestety jednorazowo bo po zresetowaniu kompa znowu nie było obrazu. Znowu rozkręciłem wszystko żeby dotrzeć do CMOSu i zanim chciałem powtórzyć akcje z kabelkiem zauważyłem dwa przyciski. Myślę, że na pewno służą do resetowania. Pytanie czy obydwa czy tylko ten bliżej baterii. Czy ktoś może wie jak prawidłowo zresetować w tym notebooku CMOS? Czy obydwoma przyciskami? Czy jednym? I jak długo? Czy może bateria kaput i trzeba nową kupić.. pytanie jaką skoro jest zafoliowana i nie można sprawdzić modelu i nr..? A jeżeli taką w ogóle dostanę (a widzę, że trudno taką dostać) to jak zdemontować starą i zamontować nową? Jest chyba przyklejona na jakiś klej..

    Mam nadzieję, że uda mi się ją zresetować i będę mógł wejść do BIOSa.. zatem:

    Kto wie jak poprawnie wykonać reset??? (w załączniku zdjęcie),

    Pozdrawiam

    0
  • #8 18 Mar 2014 15:38
    kunadzika
    Poziom 8  

    Witajcie. Mam podobny problem co kolega z notebookiem Samsung N220. Pali mi się dioda od prądu i "uruchomienia" sprzętu, od baterii też jak jest włożona ale po włączeniu nie ma obrazu. Rozmontowałem sprzęt i dotarłem do CMOS. Odłączyłem kabel od baterii CMOS prowadzący do płyty głównej. Po dłuższej chwili go włożyłem i komp odpalił. Niestety jednorazowo bo po zresetowaniu kompa znowu nie było obrazu. Znowu rozkręciłem wszystko żeby dotrzeć do CMOSu i zanim chciałem powtórzyć akcje z kabelkiem zauważyłem dwa przyciski. Myślę, że na pewno służą do resetowania. Pytanie czy obydwa czy tylko ten bliżej baterii. Czy ktoś może wie jak prawidłowo zresetować w tym notebooku CMOS? Czy obydwoma przyciskami? Czy jednym? I jak długo? Czy może bateria kaput i trzeba nową kupić.. pytanie jaką skoro jest zafoliowana i nie można sprawdzić modelu i nr..? A jeżeli taką w ogóle dostanę (a widzę, że trudno taką dostać) to jak zdemontować starą i zamontować nową? Jest chyba przyklejona na jakiś klej..

    Mam nadzieję, że uda mi się ją zresetować i będę mógł wejść do BIOSa.. zatem:

    Kto wie jak poprawnie wykonać reset??? (w załączniku zdjęcie),

    Pozdrawiam

    Samsung np-n220 - Nie włączą się - pali się dioda.

    0
  • #9 18 Mar 2014 15:48
    adeq4
    Poziom 30  

    Te dwa przyciski są od touchpada, nie mają nic wspólnego z pamięcią CMOS. Należy zmierzyć napięcie na wyprowadzeniach gniazda od bateryjki. Jeśli jest poniżej 2.9-3V to należy ją wymienić. Reset robi się poprzez odłączenie baterii na parę minut, bądź odłączenie i zwarcie pinów w gnieździe.

    0
  • #10 18 Mar 2014 16:45
    kunadzika
    Poziom 8  

    Racja przyciski są od touchpada. Przed chwilą sprawdziłem baterię i ma 3V więc jest sprawna.. teraz trochę skołowałem. Jedno jest dziwne o czym nie wspomniałem. Sprzęt zawsze chodził poprawnie i obraz też - ale gdy paliła się dioda (symbol drugi od lewej na zdjęciu w załączniku). Teraz gdy kompa odpalam dioda na chwilę się zapala i gaśnie. Gdy świeciła obraz był.. co oznacza ta dioda??? Myślę, że to rozwiąże problem. Dziwni mnie jednak fakt, że 10 razy pod rząd jak włączałem kompa to obrazu nie było, a jak raz odłączyłem baterie od płyty głównej to obraz zaskoczył (ale tylko raz bo przy ponownym rozruchu obrazu znowu nie było) ale może to był przypadek bez znaczenia. Co to jest za symbol??

    Dodam, że gdy obrazu nie ma to palą się diody 1 i 2 od prawej a komp się normalnie grzeje. Słychać też pracę twardego dysku.

    Samsung np-n220 - Nie włączą się - pali się dioda.

    Dodano po 20 [minuty]:

    miecho18 napisał:
    Podaj oznaczenie kodowe płyty.
    Wykonaj reset CMOS.
    Sprawdź czy wszystkie przetwornice pracują.


    może kolega ma rację i coś jest nie tak z przetwornicami.. jak sprawdzić czy działają?
    KTO POMOŻE?? :)

    0
  • #11 18 Mar 2014 23:17
    kunadzika
    Poziom 8  

    Myślę, że tak jak założyciel tego tematu jestem ofiarą obojętności i olewu społecznego ale cały czas liczę, że znajdzie się jakaś osoba, która dziesięcioma przyłożeniami obu dłoni do klawiatury jest w stanie swoim lotnym elektrotechnicznym umysłem wykrzesać w ciągu zaledwie 15 sekund jakąś zwięzłą od niechcenia wskazówkę niczym Chopin swojego Mazurka.. Jeżeli jest tutaj osoba, która wie co oznacza symbol nad drugą diodą od lewej strony i jakiego podzespołu lub części dotyczy proszę o wskazówkę i odpowiedź. Jeżeli jest osoba, która wie jak sprawdzić czy przetwornice są ok to również proszę o pomoc.

    Pozdrawiam, dzika-kuna

    0
  • #12 19 Mar 2014 11:02
    miecho18
    Spec od komputerów

    Witam.
    Czy obecnie odłączenie baterii CMOS pozwala uruchomić sprzęt?
    Podaj oznaczenie płyty i/lub obsadę układową.
    Często takie objawy świadczą o uszkodzeniu mostka południowego (hybrydowego).

    0
  • #13 20 Mar 2014 13:06
    kunadzika
    Poziom 8  

    Witaj miecho18. Dzięki że piszesz. Sprzęt uruchamia się za każdym razem. Słychać pracę twardego dysku, zapalają się lampki od baterii, od zasilacza i dioda pierwsza z prawej oznaczająca uruchomienie w ogóle jak na pilocie. W miejscu pomiędzy procesorem i wiatrakiem czuć ciepło stąd wnioskuję, że pecet chociażby w jakiejś części chodzi. Obrazu jednak nie ma. 10 razy resetowałem kompa (wyłączałem suwakiem i włączałem), aż wpadłem na pomysł wyciągnięcia CMOS i włożenia go z powrotem. Złożyłem prowizorycznie kompa, odpaliłem i eureka! Pojawił się obraz i wraz z nim bios (w związku z resetem bateryjki zapewne) ale nie wnikałem w grafikę i ustawienia bo komp nie był złożony jak należy. Wyłączyłem kompa. Złożyłem śrubki itd. jak trzeba odpaliłem i ZONK. Obrazu znowu nie było. Włączałem i wyłączałem kompa i znowu grzał się normalnie, chodził hd, paliły się częściowo diody ale obrazu nie było. Wtedy pomyślałem, że chyba udało mi się zajechać końcówkę energii CMOSa bo ile można resetować i wyłączać kompa suwakiem.. (tym od włączania notebooka). Zmierzyłem napięcie i okazuje się, że bateria ma równe 3V i jest wszystko ok.. teraz nie ogarniam co jest grane za bardzo.

    Historia przypadku. N220 zalany piwem. Chodził po zalaniu bez przerwy i przeżył powódź dzielnie. W zasadzie rok czasu lekko jakby w ogóle nic mu nie było. Jedynie klawiatura się kleiła i wysiadła częściowo(kilka mało znaczących klawiszy). "Przemyłem" całego kompa i klawiaturę. Chodził jak trzeba, klawiatura z pewnymi brakami wróciła do życia. Komp chodził po czyszczeniu z piwka normalnie jak nowy prawie bez przerwy przez rok :) Później go nie potrzebowałem i leżał w szafie jakiś rok. Ostatnio go potrzebuję i wpadłem na pomysł, żeby wymienić mu klawisze na nowe, żeby chodziły wszystkie. No i odpalam, a tu obrazu brak..

    Czy brak użytkowania kompa może mieć jakiś związek z tym sprzętem?
    - CMOS jest ok.
    - Niegdysiejsze zalanie piwkiem odpada hehe bo przecież komp później chodził długo, a w szafie był zabezpieczony przed kurzem.
    - HD i nie które D I O D Y chodzą (3 pierwsze od prawej, 4 dioda pali na trzy sekundy po włączeniu i gaśnie, ostatnia dioda ze symbolem A miga na sekundkę przy załączeniu kompa i wyłączeniu).
    - w miejscu procka i wiatraka czuć ciepło (normalka)
    - nowej klawiatury nie mogę sprawdzić na razie (nie ma obrazu)
    - Południowy mostek? Od czego mógłby paść? Jak go sprawdzić?
    - Przetwornice? Jak sprawdzić? Może to one..

    Powiedz mi co oznacza dioda 4("kubełek") i 5(litera A w kłódce) od prawej! Myślę, że to jest ważne bo pamiętam, że te diody paliły się częściej, o ile nie stale gdy komp był włączony i sprawny.. POZDRAWIAM!

    0
  • #14 20 Mar 2014 13:35
    miecho18
    Spec od komputerów

    Nie zrozumieliśmy się. Chodzi o to, czy obecnie po resecie CMOS poprzez wyjęcie bateryjki podtrzymującej laptop daje obraz. To, że za pierwszym razem dało to efekt o niczym nie świadczy.
    Poza tym nadal nie podałeś obsady układowej ani oznaczenia płyty, więc można tylko wróżyć.

    0
  • #15 20 Mar 2014 16:18
    kunadzika
    Poziom 8  

    Jedyne co można zrobić z CMOS to wyjąć kabelek z płyty głównej. Sama bateria jest szczelnie zafoliowana i przyklejona na jakiś silikon czy inny klej. Zdjęcie tej baterii jest powyżej w postach. Nie idzie jej wyciągnąć, a jedynie odłączyć no chyba, że ją oderwać.. ale po co skoro jest dobra. Lepiej nie ryzykować na razie. Odłączenie podziałało raz. Po kolejnym zresetowaniu komputera obraz znowu zniknął, a ponowne próby odłączenia CMOS nie sprawdzały się. Obsada? Chodzi o schemat układów? Co do oznaczenia płyty Intel NM10 to za mało pewnie..?

    0
  • #16 21 Mar 2014 10:54
    kunadzika
    Poziom 8  

    Idzie jak krew z nosa. Pomóżcie bo zależy mi żeby zrobić tego kompa do końca tygodnia i zamknąć temat. Obsada układowa to schemat układów chipsetu na rysunku "technicznym"? Oznaczenie płyty czyli? Lutownica podłączona.. piszcie gdzie spawać hehe

    0