Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 3033/12 - Instrukcja

cobi_69 07 Jul 2013 18:20 4377 6
Renex
    cobi_69
    Level 21  
    Witam, dostałem od znajomego wygrzebany z szafy radiotelefon Radmor 3033/12. Sprzęt podobno przeleżał w szafie kilka lat, a był ponoć używany tylko kilka razy i działał do końca. Faktycznie wygląda na nowy, a do tego jest zapakowany cały komplet uchwytów, śrubek, bezpieczników itp. Niestety choć jestem elektronikiem to nigdy nie miałem bezpośrednio do czynienia z radiotelefonami, a nie mogę nigdzie znaleźć żadnej instrukcji obsługi tylko schematy. W związku z tym mam kilka pytań.
    1. Czy można uruchomić radio bez anteny? Gdzieś czytałem że nie powinno się tak robić.
    2. Czy da się coś z tym sprzętem zrobić tj. czy można po prostu podłączyć do tego antenę i używać jako CB (chodzi mi głównie o częstotliwości)?
    3. Z urządzenia wychodzą 4 przewody (+,2 x masa, G), nie chcę go zaraz rozkręcać, ale jak mniemam to zasilamy go dając 12V pomiędzy plusa i jedną masę, a pomiędzy G i drugą masę wpinamy głośnik, mam rację?
    4. Złącze DB-15 z tyłu obudowy służy do selektywnego wybierania?
  • Renex
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To jest radio z kwarcową obsadą kanałów, nie ma syntezy żeby ją przeprogramować. Włączasz czerwonym przyciskiem obok czarnych a kanały ewentualnie zmieniasz tym po przeciwnej stronie gały głośności.
    Głośnik podłączasz tak jak mówisz, a złącze jest do selektywnego wywołania.

Przypadkowej (a tym bardziej anteny CB) nie podłączaj. Urządzenie pracuje w okolicy 160MHz. Za to możesz ok. 50cm przewodu użyć i wetknąć jedną stronę w środkową część gniazda.
    Lepiej nie nadawaj o ile nie wiesz gdzie to "gada".
  • Renex
    kondensator
    Level 36  
    cobi_69 wrote:
    Witam, dostałem od znajomego wygrzebany z szafy radiotelefon Radmor 3033/12. Sprzęt podobno przeleżał w szafie kilka lat, a był ponoć używany tylko kilka razy i działał do końca. Faktycznie wygląda na nowy, a do tego jest zapakowany cały komplet uchwytów, śrubek, bezpieczników itp. Niestety choć jestem elektronikiem to nigdy nie miałem bezpośrednio do czynienia z radiotelefonami, a nie mogę nigdzie znaleźć żadnej instrukcji obsługi tylko schematy. W związku z tym mam kilka pytań.
    1. Czy można uruchomić radio bez anteny? Gdzieś czytałem że nie powinno się tak robić.
    2. Czy da się coś z tym sprzętem zrobić tj. czy można po prostu podłączyć do tego antenę i używać jako CB (chodzi mi głównie o częstotliwości)?
    3. Z urządzenia wychodzą 4 przewody (+,2 x masa, G), nie chcę go zaraz rozkręcać, ale jak mniemam to zasilamy go dając 12V pomiędzy plusa i jedną masę, a pomiędzy G i drugą masę wpinamy głośnik, mam rację?
    4. Złącze DB-15 z tyłu obudowy służy do selektywnego wybierania?

-----------------------
    UZUPEŁNIENIE po sprostowaniu mojej pomyłki przez Kol. Yes2mike:
    Radiotelefony Radmor serii 3003 (3013,3033,3043,3053 i ich odpowiedniki z oddzielnym manipulatorem) "murzynek" mają minus na masie i zasilanie +12V; w manipulatorze mają wyświetlacz kanałów 0-9 (początkowy kanał "0") a ich wybieranie jest przyciskiem lub (w nowszych wersjach) małym przełącznikiem obrotowym, wewnątrz obudowy oddzielne plyty nadajnika i odbiornika z dwustronnym PCB i wzmacniacz nadajnika w aluminiowym radiatorze będącym tylną częścią obudowy, która zamyka się na wcisk z dwóch zagiętych w kształcie litery C połówek, fabrycznie koloru czarnego (stąd potoczna nazwa...).
    Nowsze wersje są podobne, ale zamiast kwarców kanałowych mają syntezę i odłączany mikrofon - i oczywiście już inne oznaczenia typu.

Opis jest na wszelki wypadek i w przeciwieństwie do fotografii także przydatny dla osób niewidzących lub słabowidzących (a wbrew pozorom takie też są na forach technicznych).
    -----------------------

UWAGA! Radiotelefony RADMOR serii FM3001, FM306, FM309 (duże blaszane, mają wewnątrz otwieraną ramę ("książkę") z modułami) mają PLUS NA MASIE i zasilanie -24V ! (co raczej można stwierdzić po schematach...)
    Styki A(+), B(-), W i G zwierane dla włączania zasilacza (sieciowy lub samochodowa przetwornica przeważnie z +12V ) na -24V.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1857494.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic500126.html

Nie masz uprawnień - nie nadawaj (dodatkowo bez anteny lub z przypadkową anteną spalisz drogie tranzystory nadawcze) .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4579580#4579580
    Jak jeszcze nie popsułeś to sprzedaj (np. http://gielda.qrz.pl/default.asp ) i kupisz sobie co tam chcialeś, CB 27MHz z tego nie zrobisz (tzn. teoretycznie tak, ale wymagana duża wiedza, dużo czasu i duże fundusze - czyli nieopłacalne.

Można ew. dorobić przestrajany generator i zrobić odbiornik dla wąskiego zakresu np. 144-146MHz czy 150-151MHz - ale jak wyżej.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8198544#8198544

Złącze DC z tyłu w radiotelefonach serii 3001 faktycznie jest do selektywnego wywołania. Były tez podobnie wyglądające radiotelefony z oddzielnym manipulatorem (gł. na PKP) i radio-telefon dupleksowy do prawie-publicznej sieci TPSA (w początkowo PPTiT) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1376239.html (ten miał przetwornicę dającą dodatkowo +5V do układów cyfrowej identyfikacji).
    yes2mike
    Ale to jest 3033/12 więc murzyn :D Przecież w blaszanych nie podłącza się zewnętrznego głośnika i jest DB9 a nie 15 :D
    kondensator
    Level 36  
    yes2mike wrote:
    Ale to jest 3033/12 więc murzyn :D Przecież w blaszanych nie podłącza się zewnętrznego głośnika i jest DB9 a nie 15 :D
    Masz rację, zaćmienie upałem, PRZEPRASZAM , zmyliło mnie oznaczenie przewodów A, B, W, G - literowanie wg rosyjskiego alfabetu typowe (w naturze i w dokumentacji) w starszych blaszakach, nie widziałem przy "murzynkach" 30x3 takich oznaczeń !
    --------------------------

Do Autora tematu - PRZEPRASZAM za wprowadzenie w błąd odnośnie podlączenia (aczkolwiek fotografia (lub choćby opis wyglądu) może rozwiać wątpliwości, szkoda że choć maleńkiej nie wstawiłeś na początku), ale reszta uwag odnośnie nadawania, przerabiania - aktualna .

Jeżeli to rzeczywiście "murzynek", to minus na masie, zasilanie +12V.

Co do tabliczek znamionowych - trzeba być ostrożnym, różne "myki" i przeszczepy czasami odchodziły aby remanent był OK...
    yes2mike
    Hm, ale to dane techniczne i ukompletowanie, a nie instrukcja obsługi ;)