Thew_666 wrote:Ile masz litrów do ogrzania wody w akwa?
Akwarium 150l wbudowane w grubość ściany - obie duże szyby "widokowe" w dwóch pomieszczeniach. Jako oświetlenie przerabiałem różne taśmy led IP65. Wszystkie po 3-4 tygodniacg siadały. Nie wytrzymywały ciągłej wilgoci pod pokrywą. Teraz mam 2 żarówki LED 2,5W (ze szkiełkiem przed LED'ami) każda zainstalowana tak:

Dzięki temu fajne strefy jaśniejsze i ciemniejsze w akwarium. No i tylko 5W na oświetlenie, a w akwarium na prawdę miło i jasno.
Dodano po 7 [minuty]:
dominiks1 wrote:Zasadę tą co opisujesz znam, ale w wątku było wspominane, że właśnie prąd z inwertera dochodzi do licznika i tutaj gdy wystąpi zapotrzebowanie na innej fazie to przechodzi na nią i tym sposobem zużywa się swoją energię.
Nie wiem kto to pisał, ale pisał.![]()
A z tego co piszesz, to tak nie jest, tylko tak, że nadmiar nie zużytej energii idzie do ZE a na innej fazie na której np. włączyłem czajnik pobiera już z ZE i za to płacę.
Jeżeli faktycznie tak jest to niestety czeka mnie modernizacja instalacji.
Prąd sam z siebie nie może w liczniku przechodzić z fazy na fazę.
Jeśli masz licznik tarczowy bez zapadki i cofający się to dla Ciebie bez różnicy. Bo jak na jednej fazie oddasz do sieci 3kW, a na drugiej pociągniesz 5Kw to suma sumarum licznik wskaże tylko 2kW kupione od ZE.
Jeśli masz inny licznik to sprawa się już komplikuje.