PV_Albert wrote:Wkrótce opiszę moja drogę przez mękę.
Ja czekam z niecierpliwością

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekoniszua wrote:Czy po prostu kontroler obniży napięcia na 90W do tych z 75W?
Jan_Werbinski wrote:usmarinecoventry wrote:tomelee wrote:No te 6,5 MWh jest mało budujące.
Na tą chwile Wattrouter "zatrzymał" w bojlerze CWU 850kWh, spodziewam się że do ok 1000 dociągnie, zanim odpalę ekogroszek. Czyli 1000kWh x 0,62gr = 620zł. Jeśli zostawić ten wynik, to zwrot w 2,5 roku, jednak ja tu dodaje jeszcze 160zł/miesiąc które normalnie wydawałem na groszek w okresie letnim. 160zł x 5=800zł. Co już daje razem 620+800=1420zł, także okres zwrotu w moim przypadku zwróci się po jednym sezonie.
Za 160 zł miesięcznie masz 533 kWh prądu w II taryfie. Tym prądem możesz podgrzać 15 300 litrów wody z 10 do 40 stopni. Daje to 500 litrów ciepłej wody dziennie czyli np prysznic dla 25 osób.![]()
Najszybszy okres zwrotu czyli cztery miesiące miałbyś inwestując 500 zł w termę z zegarem czasowym i zmieniając taryfę na G12.
putas wrote:Ogólnie żeby podłączyć się do www.PVmonitor.pl za pośrednictwem LK i tak potrzebne są liczniki energii z wyjściem impulsowym. F1 czy F3 to zależy od rodzaju Twojej instalacji PV i instalacji w domu.
LK ma działać tak:
- na bieżąco pomiar mocy z PV i pobór domu (z liczników impulsowych)
- płynne odprowadzanie nadwyżki na grzałki przez PWM
- możliwość podłączenia jakiegoś urządzenia (np. PC) po przekroczeniu zadanej nadwyżki przez zadany czas i utrzymanie włączenie tego urządzenia przez zadany czas po spadku nadprodukcji, chodzi tu o to, że jak np. nadprodukcja wyniesie 2kW i utrzyma się przez 5 minut to PC zostanie załączona i tak będzie przez 5 minut po spadku nadprodukcji przez 5 minut - żeby PC nie załączała się przy każdym rozbłysku słonka i nie stawał przy każdej małej chmurce
- możliwość podłączenia dodatkowego obciążenia po DC (przed inwerterem) jeśli moc z PV przekroczy zadaną wartość - chodzi o zabezpieczenie inwertera przy przewymiarowaniu paneli przez załączenie np. grzałki (tak jak ja mam: PV 8kW inwerter 6kW)
Jan_Werbinski wrote:usmarinecoventry wrote:tomelee wrote:No te 6,5 MWh jest mało budujące.
Na tą chwile Wattrouter "zatrzymał" w bojlerze CWU 850kWh, spodziewam się że do ok 1000 dociągnie, zanim odpalę ekogroszek. Czyli 1000kWh x 0,62gr = 620zł. Jeśli zostawić ten wynik, to zwrot w 2,5 roku, jednak ja tu dodaje jeszcze 160zł/miesiąc które normalnie wydawałem na groszek w okresie letnim. 160zł x 5=800zł. Co już daje razem 620+800=1420zł, także okres zwrotu w moim przypadku zwróci się po jednym sezonie.
Za 160 zł miesięcznie masz 533 kWh prądu w II taryfie. Tym prądem możesz podgrzać 15 300 litrów wody z 10 do 40 stopni. Daje to 500 litrów ciepłej wody dziennie czyli np prysznic dla 25 osób.![]()
Najszybszy okres zwrotu czyli cztery miesiące miałbyś inwestując 500 zł w termę z zegarem czasowym i zmieniając taryfę na G12.
BILGO wrote:Adam4321 wrote:Po ponownym przeanalizowaniu tego układu stwierdzam, że nie będzie on prawidłowo działał.
Też tak myślę i proponuję się zainteresować scalonym licznikiem energii ADExxxx z interfejsem SPI
czesiek669 wrote:
Bakalo wrote:A ja dziś podpisałem umowę z dystrybucją i zakończyłem papierologię. Czekam na licznik. Jak dobrze pójdzie zamknę się w miesiącu lub ciut ponad od złożenia zgłoszenia. Oprócz braku wiedzy i ogólnego zaskoczenia tematem w lokalnym BOKu nie odczułem niechęci czy też robienia problemów.
Moja umowa ma nr 5 na województwo. Po prawie roku działania ustawy...
usmarinecoventry wrote:Jan_Werbinski napisał:
usmarinecoventry napisał:
tomelee napisał:
No te 6,5 MWh jest mało budujące.
Termy nie muszę kupować, bo mam bojler z grzałką, do tego w razie potrzeby programator czasowy. Wattrouter również wysyła nadwyżkę energii w bufor CWU. Zaznaczam, że te 160zł miesięcznie już wydałem, teraz czekam na zwrot, a potem zysk-oszczęśdność. Przy Twoim rozwiązaniu ponosiłbym tylko koszty. Jak wspomniałem, ten sezon pojadę na G11, potem podstawie ilość kWh do G12w i zobaczę, co się bardziej opłaca. Na chwile obecną nie planuje już żadnych inwestycji. Nie twierdze że nie masz racji, jednak muszę to przeliczyć.
usmarinecoventry wrote:dodaje do 160zł ilość kWh x stawka 0,629 wykorzystana przez bojler tylko z PV.
hostii wrote:usmarinecoventry wrote:dodaje do 160zł ilość kWh x stawka 0,629 wykorzystana przez bojler tylko z PV.
Nie, nie masz zwrot tylko 160zł bo tyle pozostaje Ci w garści bo nie musisz komuś zapłacić za ciepłą wodę i wtedy masz zwrot. Z jednej inwestycji niema podwójnego zwrotu. Dajmy na to że płaciłeś za prąd 300zł a teraz masz 100zł czyli zwrot 200zł, za kWh które zużyłeś w domu nikt Ci nie płaci i nie masz tego w garści. Ty za swoje kWh już zapłaciłeś inwestując w PV
Zdzisław7 wrote:Po zamontowaniu 73 paneli na stojakach wokół domu zbrakło miejsca. Został mi dach 45st
o kier. wschód - zachód. Dla rozpoznania tematu chcę zamontować pierwsze 4 panele
ramowe mono o wymiarach 80 x 157 cm. Dziś dostałem taka ofertę.
Co o tym myślicie.