W tym przypadku też już od dawna instalację miałbym wpiętą do sieci. Kiedy składasz papierzyska do ZE i jaką wpisujesz datę uruchomienia instalacji?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereharii wrote:Panowie , powiedzcie mi jak to zrobić, żeby użyć inwertera on-grid ale jednocześnie mieć jakiś bufor w akumulatorach , do wykorzystania w sytuacji jak ZE się wykłada. Robić osobne dwa układy , ceno chłonne i z lekka pozbawione sensu , jak to zrobić na jednym układzie , nie wiem. Macie jakieś namiary na takie hybrydowe inwertery? Albo może ktoś posiada jakieś swoje rozwiązania, chodzi mi o to żeby wszystko działało automatycznie. Nie chodzi mi o inwerter z kilka k zł.
marcinbbb wrote:W tym przypadku też już od dawna instalację miałbym wpiętą do sieci. Kiedy składasz papierzyska do ZE i jaką wpisujesz datę uruchomienia instalacji?
marcinbbb wrote:Panowie może iść w innym kierunku zamiast kombinatoryki stosowanej zastosujmy np:
http://allegro.pl/inwerter-solarny-24v-2000va-mppt-pv-30a-ups-sinus-i4833177163.html
Nie moja aukcja, mamy inwerter ładujący aku prądem 20A
Urządzenie wpinamy w sieć w razie padu przepinamy panele ALE... widzę że tu napięcie z PV to max 50V trzeba by łączyć równolegle panele i dobrać do tego inwerter.
@harii sprawdź odchylenie od południa w którąś stronę a różnica nachylenia paneli to MAX 10% więc żadna różnica czy będzie kąt 10 czy 45o
harii wrote:Jestem zainteresowany, ale najpierw muszę się zorientować czy warto z moimi 2,5Kw wchodzić w on-grid . Trochę boli jak się oddaje prawie za darmo a trzeba kupować za krocie , może po nowym roku będzie lepiej .
Dam odpowiedz w tym tygodniu
marcinbbb wrote:
Z czego szybciej spłynie śnieg? Z PV który praktycznie w ogóle nie magazynuje ciepła, czy z paneli solarnych które muszą ogrzać siebie i wnętrze wypełnione powietrzem? Panel PV pod przykryciem śniegu będzie osiągał temperaturę niższą niż otoczenie ale nie jest ocieplony więc zakładając warunki identyczne śnieg spłynie/roztopi się szybciej.
marcinbbb wrote:Mam nadzieje że kolega zademonstruje nam instalację PV składającą się z 7,2m2 netto kolektorów która w szczycie miesięcznie robi 720kWh.
Bajki, bajkim bajki
BILGO wrote:
A z twojej instalacji dasz radę np zasilić pralkę, TV, komputer, itd?
(...)
A ja mogę bez problemu energię elektryczną sprzedawać
sikor wrote:Grzanie wody prądem to samobójstwo, w moim przypadku samo cwu przekracza pobór domu+ogrzewanie ,w lato to samo 70% poboru domu to cwu.