Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Panele 4,5 kW (3 + 1,5) + grzanie CWU + ładowanie aku = cała instalacja pra

putas 04 Feb 2016 09:45 1063062 5970
Diolut
    Seas
    Level 22  
    W jakie parametry należałoby ingerować by inwerter on grid startował na sieci z upsa. W sma z poziomu instalatora mozna ingerować praktycznie w każdy parametr.
  • Diolut
    januszss
    Level 16  
    Ups poda napięcie V, inwerter poda kilka V więcej, bo będzie starał się "wpompować" w niego energię. Napięcie na nieobciążonym UPS najprawdopodobniej podskoczy, a inwerter się do tego dopasuje podnosząc swoje V jeszcze wyżej. Pytanie do jakiej granicy?
    Jeśli mamy niedobór prądu w sieci, to UPS być może go zneutralizuje na jakiś czas, jeśli nie da rady, to sieć padnie, co wydaje mi się w miarę bezpieczne. A co się stanie kiedy słoneczko mocniej błyśnie? Gdzie się podzieją nadmiarowe Ampery?
    Te rzeczy musimy wziąć pod uwagę zanim uruchomimy instalację z UPS.
    Mnie też gnębi ten temat, myślałem o odpaleniu instalacji agregatem prądotwórczym.
    Może rozwiązaniem byłby jakiś bufor (odpowiednio duże akumulatory w tym UPS, mogące przyjąć piki, zarówno nadmiaru jak i braku mocy)
    BILGO
    Level 38  
    januszss wrote:
    Te rzeczy musimy wziąć pod uwagę zanim uruchomimy instalację z UPS.

Ampery podzieją się tam gdzie będą potrzebne ;)
    Inwerter nie kontroluje przepływu prądu (tylko niektóre modele). Inwerter stara się tylko podnieść napięcie o kilka wolt więcej niż sieć (do takiej wartości aby mógł płynąć maksymalny prąd aby wykorzystać całą moc PV).
    Zazwyczaj jest to 2 do 3V (Spadek napięcia na przewodach w sieci)
    Im różnica napięcia inwertera i sieci jest większa tym prąd płynie dalej w "głąb" sieci :D
    Seas wrote:
    W jakie parametry należałoby ingerować by inwerter on grid startował na sieci z upsa. W sma z poziomu instalatora mozna ingerować praktycznie w każdy parametr.

Inwerter dokonuje pomiaru impedancji sieci, uziemienia i wiele innych.
    Tylko wyłączenie tych pomiarów pozwoliłoby uruchomić inwerter z ups`em ;)

Kolejna sprawa jest taka że w inwerterze musi być włączona DYNAMICZNA REDUKCJA MOCY.
    Gdzie moc inwertera (napięcie inwertera) będzie regulowana do aktualnych potrzeb.
    Wartość ta byłaby określana na podstawie licznika energii podpiętego w odpowiednim miejscu w sieci ;)
    W sieci musiałby być wpięty odbiornik na stałe który by utrzymywał minimalny pobór prądu inaczej sieć padnie. Oczywiście chodzi tu o sieć wyspową odciętą od sieci ZE :D
    januszss
    Level 16  
    BILGO wrote:
    Ampery podzieją się tam gdzie będą potrzebne ;)

Nawet jeżeli produkujemy 15A i zużywamy 10A?

BILGO wrote:
    w inwerterze musi być włączona DYNAMICZNA REDUKCJA MOCY

A jest taka opcja w inwerterach on-grid?
    BILGO
    Level 38  
    Tutaj rysunek jak by to mogło wyglądać gdy INWERTER zacznie współpracować z UPS`em.
    Należy jeszcze połączyć "przełacznik ZE/INWERTER" z ustawieniami Falownika. Tzn jeśli jest przełączony na pracę na UPS to ma się włączyć Dynamiczna Redukcja Mocy oraz aktywować wyjście Przekaźnikowe.
    Falownik Fronius On-Grid posiada takie funkcje jak DRM czy WP ;) Re: Panele 4,5 kW (3 + 1,5) + grzanie CWU + ładowanie aku = cała instalacja pra

Dodano po 9 [minuty]:

BILGO wrote:
    Należy jeszcze połączyć "przełacznik ZE/INWERTER" z ustawieniami Falownika. Tzn jeśli jest przełączony na pracę na UPS to ma się włączyć Dynamiczna Redukcja Mocy oraz aktywować wyjście Przekaźnikowe.

To nie jest konieczne. Jeśli tak nie będzie zrobione to cała moc PV nie będzie wykorzystywana.
    harii
    Level 14  
    Panowie mam problem , z powodu niewiedzy kupiłem inwerter Kaco powader 8000xi a więc beztransformatorowy ( skusiłem się niską ceną i wręcz idealnym stanem ) wszystko fajnie tylko ja mam panele amorficzne GS a więc wymagające separacji galwanicznej . Idzie to jakoś obejść ? jak odłączę uziemienie działa elegancko ale one muszą być uziemione a z uziemieniem wyskakuje błąd .
    akrawiec
    Level 15  
    BILGO wrote:
    Tutaj rysunek jak by to mogło wyglądać gdy INWERTER zacznie współpracować z UPS`em.

BILGO - gdy to przetestujesz, to napisz jakie były wyniki i jaki UPS był podłączony. Ja cały czas myślę o jakimś rozwiązaniu awaryjnym na wypadek awarii sieci.
    BILGO
    Level 38  
    akrawiec wrote:
    BILGO - gdy to przetestujesz, to napisz jakie były wyniki i jaki UPS był podłączony. Ja cały czas myślę o jakimś rozwiązaniu awaryjnym na wypadek awarii sieci.

Ja tego nie przetestuję bo nie wiem jak sprawić by inwerter zaczął współpracować z UPS`em
    Przedstawiłem kwestię dostarczania odpowiedniej mocy przez inwerter ON-Grid do wydzielonego obwodu (sieci) ;)
    Slak68
    Level 22  
    Jak dla mnie UPS jest zbyt "cienki", żeby "utrzymać" inwerter on-grid.
    Pytanie:
    Czy inwerter off-grid sporej mocy (jakiej?) wystarczy, aby podłączony do niego inwerter on-grid zadziałał?
    Jeśli on-grid wystartuje, to off-grid po prostu zmniejszy pobór energii z akumulatorów i "zrobi miejsce" dla on-grid'a.
    Wg mnie może to zadziałać. Inwertery mają lepsze parametry niż UPS-y i są bardziej elastyczne.
    Tylko kto może to wypróbować?
    BILGO
    Level 38  
    Slak68 wrote:
    Tylko kto może to wypróbować?

W końcu się znajdzie królik doświadczalny :D

UPS musi być sporej mocy aby sieć nie padła ponieważ słońce nie "świeci" cały czas z tą samą siłą.
    Na starcie ten pomysł już nie jest zbyt dobry.
    BILGO
    Level 38  
    Ogólnie za duże koszty w porównaniu do korzyści ;)
    Ile czasu tego prądu nie ma w sieci ??
    Druga sprawa to gwarancja Inwerterów. Który producent uwzględni takową jak produkt nie jest użytkowany zgodnie z przeznaczeniem?

Jeśli ktoś kupuje instalację PV powinien na wstępie określić jakie będą warunki pracy instalacji i zdecydować się na jeden z trzech wariantów, czyli OFF-grid, ON-Grid czy system Hybrydowy.
    Seas
    Level 22  
    Pewnie, że powinien zaplanować i zbudować zgodnie z planem. Jak pewnie wiesz grupa ludzi uwierzyła w taryfy gwarantowane i przewymiarowała instalacje. Dzisiaj wszyscy kombinują jak zwiększyć zużycie własne. Wydajemy dodatkowe pieniądze na wattroutery, bufory, magazyny, pójedę dalej, na baseny z podgrzewaną wodą. Nie każdy bierze pod uwagę, że dodatkowe koszty przewyższają zyski. Z drugiej strony, gdyby wszystko było zaplanowane i przemyślane, nie byłoby postępu.:-)
    BILGO
    Level 38  
    Seas wrote:
    Dzisiaj wszyscy kombinują jak zwiększyć zużycie własne.

Z sąsiadem się dogadać i jemu wodę w CWU podgrzewać :D
    A tak na poważnie, to bez magazynu energii nie da się wydajnie wykorzystać wyprodukowanej energii. Jedynym rozsądnym magazynem jest sieć ZE ;)
    Czyli najlepiej nic nie kombinować tylko używać i zapomnieć o tym że na dachu jest zamontowana mikroinstalacja PV :D
    harii
    Level 14  
    Ja od początku założyłem on i of-grid mam trochę akumulatorów i inwerter of-grid i drugi on-grid ,jak brakuje energii w ZE to przełączam ręcznie na of i śmigam dalej . działa dobrze ale teraz już w akumulatory bym się nie wpuszczał , bardzo rzadko się zdarzają braki dostaw z ZE a akumulatory tanie nie są , dodatkowo ładowanie aku i czerpanie z nich energii to bilansowa porażka .
    Nadmiar energii przekieruje właśnie na basen , tam według opinii mojej żonki , nigdy za ciepło nie jest.
    idepopizze
    Level 33  
    @Seas
    Akurat bufor ciepła to nie jest głupie rozwiązanie. Szczególnie gdy ktoś ma kocioł na wszystko i chciałby sobie zafundować wygodę z pompą ciepła i podłogówki. Jeszcze lepiej gdy ten bufor będzie miał wężownicę do przepływowego robienia CWU. Jak ktoś ma solary to wpięcie ich do takiego bufora jest jak najbardziej wskazane. Przy wężownicy CWU koszt takiego bufora z czasem się zwróci bo baniaki do CWU mają ograniczoną długość życia.
    Seas
    Level 22  
    Nie mam nic przeciwko buforom. Sam mam takie rozwiązanie. CWU jest podgrzewana piecem gazowym, kominkiem, tradycyjnym solarem i grzałką. Grzałka zasilana jest prądem w II taryfie w ramach net-meteringu i bezpośrednio z nadwyżki produkcji PV. System działa na tyle skutecznie, ze od stycznia do podgrzewania CWU nie zużyłem ani 1 m3 gazu, a energia w ramach II taryfy po net-met kosztuje mnie 11 zł.
    idepopizze
    Level 33  
    Ja mam biwelentny zasobnik 300 litrowy do CWU, ale czym dłużej przyglądam się buforowi z wężownicą CWU tym bardziej jestem przekonany do tego rozwiązania.
    Domyślam się że gaz i kominek traktujesz jako rezerwowe źródła.
    Mógłbyś napisać jakiej pojemności jest Twój bufor i czy jest z fabryki czy zmajstrowany lokalnie. Rozumiem, ze masz do niego podpiętą podłogówkę.
    Seas
    Level 22  
    Wyjściowo system grzewczy składał się z pieca co De Dietrich, kominka z płaszczem Makroterm i tradycyjnego solara do cwu. Piec i kominek spięte są integratorem i mogą grzać co (podlogówkę i kaloryfery) lub/i cwu (górna węzownica 200l zasobnika Ferrolli). W otwór rewizyjny zasobnika wstawiłem grzałkę 2 kW, która podgrzewa objętość około 110l. Podstawowym źrodłem ciepła jest kominek, który po południu podgrzewa cwu i co. Piec gazowy praktycznie jest wyłączony. Grzałka w II taryfie nad ranem grzeje cwu i robi to również w dzień korzystając z produkcji PV. W okresie wiosennym zmniejsza się udział kominka i II taryfy, a wzrasta udział pv i solara. Latem cwu jest praktycznie zapewniona przez solar i pv. Trochę to skomplikowane, ale trochę prostej automatyki i działa - przekaźnik prądowy, programator i grzałka - koszt 250 zł.
    idepopizze
    Level 33  
    Dziękuję za wyjaśnienie.
    Bufor to jednak trochę większa zabawka. W buforze jest coś koło metra sześciennego wody (w zależności od potrzeb domu). Ma tę zaletę że mógłbyś odpalić kocioł De Dietrich z maksymalną mocą, nagrzać bufor do 90 stopni a później podłogówka brałaby to ciepło przez cały dzień do następnego palenia. Palisz z maksymalną sprawnością i wydajnością kotła.
    BILGO
    Level 38  
    idepopizze wrote:
    Bufor to jednak trochę większa zabawka. W buforze jest coś koło metra sześciennego wody (w zależności od potrzeb domu).

Bufor to kilka tysięcy litrów wody bardzo dobrze zaizolowanych termicznie z tym się zgodzę.
    idepopizze wrote:
    Palisz z maksymalną sprawnością i wydajnością kotła.

I to jest najważniejszy aspekt bufora. Oszczędność paliwa oraz żywotność kotła znacznie się wydłuża ;)
    idepopizze
    Level 33  
    @BILGO
    A do tego jak w takim buforze masz nierdzewną bądź miedzianą wężownicę do podgrzewania CWU to możesz zapomnieć o cieknącym wymienniku CWU, anodach magnezowych, legionelii itd.

No i w przypadku podpięcia solarów nie ma szans żeby go przegrzać.
    Seas
    Level 22  
    Każdy ma swój kalkulator w kieszeni i kalkuluje najbardziej odpowiadające mu rozwiązania. W moim przypadku całkowity koszt zakupu mediów (gaz, prąd, opał - grabina) zamyka się w kwocie 1400 zł rocznie. I wierzcie mi wrzucenie kilku polan drzewa do kominka nie jest specjalnie zajmujące i brudzące. Fakt, pracuję w domu więc nie jest to dla mnie problemem. Niezadowolony natomiast jestem z nadwyzki energii wprowadzonej do sieci po net-met w I taryfie. Jest tego 2 MWh rocznie. Zamiast tych 300 zł z PGE wolałbym tę energię spożytkować w ramach zużycia własnego. Pozostaje mi zainstalowanie wattroutera, ale korzyści z tego rozwiązania są wątpliwe.
    BILGO
    Level 38  
    Seas wrote:
    Każdy ma swój kalkulator w kieszeni i kalkuluje najbardziej odpowiadające mu rozwiązania.

Dokładnie, wszystko mam być dostosowane do własnego zużycia Energii i stylu życia ;)
    idepopizze
    Level 33  
    BILGO wrote:
    Seas wrote:
    Każdy ma swój kalkulator w kieszeni i kalkuluje najbardziej odpowiadające mu rozwiązania.

Dokładnie, wszystko mam być dostosowane do własnego zużycia Energii i stylu życia ;)

Odnoszę jednak jakieś dziwne wrażenie że politycy kombinują jakby tu rozwiązanie pt panele PV wybić z głowy tych z kalkulatorami w kieszeniach.
    hostii
    Level 25  
    Seas wrote:
    gaz, prąd, opał - grabina) zamyka się w kwocie 1400 zł rocznie

Seas to co piszesz brzmi jak film SF niektórzy za sam prąd mają więcej, tym bardziej trudniej w to uwierzyć. Żeby tak napisać trzeba podać więcej danych: jaki dom,ilu domowników (dzieci) ile pralek,zmywarek włączasz, jakie masz telewizory ile sztuk.....każdy taki element przyczynia się do wydatków..
    np. kolega jest tylko z żoną i pralkę puszcza tylko w sobotę 2 lub 3 razy... ja średnio codziennie, zmywarka podobnie
    więc każdy element ma znaczenie.
    idepopizze
    Level 33  
    @hostii
    Spójrz na fotkę dachu to wiele wyjaśnia. Jak podepniesz pralkę i zmywarkę pod ciepłą wodę to przekonasz się, że większość energii w tych dwóch gratach idzie na podgrzewanie wody ;-)
    hostii
    Level 25  
    Miałem podpiętą zmywarkę pod ciepłą wodę ale zmywania bierze tylko 8l wody, to woda z zbiornika cwu nie zdąży dopłynąć do zmywarki i tak pobiera zimną, więc odłączyłem. Zbiornik CWU musiał by stać przy zmywarce, lub obieg CWU który będzie kosztowniejszy niż podgrzanie całej wody w zmywarce...

dodam że specjalnie kupiłem zawór mieszający do zmywarki, bo do zmywarki można podłączyć wodę o temp. 40st.
    idepopizze
    Level 33  
    @hostii
    Metr typowej 3/4" rurki to 0,25litra. Musisz mieć daleko zasobnik od gratów.
    Seas
    Level 22  
    Wiem, koszty są rzeczywiście małe. Nie jest to ściema, ani SF. Nie mam żadnego interesu w podawaniu nieprawdziwych informacji. Spróbuję podać trochę szczegółów. Dom 180 m2 (technologia dwuwarstwowa, bungalow), Dwoje stałych użytkowników przebywających non stop w domu. Sprzęt : indukcyjna kuchnia elektryczna, lodówko-zamrażarka, zamrażarka, czajnik elektryczny, zmywarka (sporadycznie używana jak są goście), tv led, pralka, pompy co, cwu, solar itd, raz do roku łuparka do drzewa, dwie bramy - grażowa i wjazdowa, pompa do podlewania ogrodu, dwa komutery. Przed PV gospodarstwo zużywało niewiele ponad 3 MWh rocznie. Koszty mediów: drewno opalowe 800 zł, energia po net-met 600 zł, gaz 300 zł, sprzedaż nadwyżki 300 zł. Wychodzi 1400 zł. Będąc non stop w domu możemy korzystać w 2/3 z II taryfy w g12w, zmiana przyzwyczajeń nie była zbyt trudna. Poza tym moja żona ma wszystko pod kontrolą. :-)