Kilka osób prosiło o założenie nowego tematu, żeby nie rozmył się przy innych dyskusjach.
Wkleiłem też kilka wcześniejszych wypowiedzi...
Aktualne pomiary mocy z paneli - pomiary ze zmodyfikowanej Atmegi pracującej do 400VDC, wersja okrojona, tylko pomiary i PWM.
Konstrukcja kolegi jaanik. Cały projekt opisany tu Link
Odczyty w kWh
odczyt_________od ostatniego odczytu_________data odczytu
0_____________0_________________________2013-07-25 - rozpoczęcie pomiarów pomiarów
10,5__________10,5_______________________2013-07-26
23,5__________13,0_______________________2013-07-27
29,0__________05,5_______________________2013-07-28 (2 godziny panele były rozłączone, grzebałem przy kablach)
48,8__________19,8_______________________2013-07-30
61,3__________12,5_______________________2013-07-31 (rozbudowa do 4,5kW)
96,6__________35,3_______________________2013-08-02
Dalsze odczyty produkcji we wpisach na końcu tematu.
*****31-07-2013*****
Zmiana konfiguracji
Dostawiłem jeszcze 1,5kW paneli - teraz wpięte jest 4,5kW
*****31-07-2013*****
Mam 30 sztuk paneli amorficznych SG-HN100-GG połączonych w 10 stringów po 3 sztuki. Każdy panel daje 100W przy 75V. Łącząc po trzy mam ok 225V i 3kW. W bardzo słoneczny dzień wychodzi nawet jakieś 3,3kW (sprawdzone, zmierzone).
Tym prądem ładuję 2 aku przez odpowiednią przetwornicę 25A (często nawet ok. 30A). Potem przez przetwornicę 24/230 zasilam całe oświetlenie w domu i prawie wszystkie gniazdka. Resztę prądu przeznaczam na grzanie CWU.
Panele mam zamontowane w ogrodzie na wolno stojących stojakach. Zimą bez problemu dojście do zgarnięcia śniegu. Na jeden stojak wchodzi 6 paneli. Stojaki sam robiłem, spawane z profili stalowych, kilka warstw farb antykorozyjnych, wkopane w ziemię na małych stopach betonowych. Szacunkowy koszt wszystkich materiałów max 400-500 za stojak.
Do domu kabel AL 4*16 - połączone po 2 żyły.
Jako przetwornice do ładowania - i tu się chyba każdy uśmieje na całego - zwykły zasilacz impulsowy do zasilana listew LED 12V/25A.
Dwa takie zasilacze połączone w szereg
Linki do aukcji skasowałem.
3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [Łukasz]
Zgodnie z sugestią Moderatora:
Jeśli ktoś chce znaleźć przetwornice jakie są pomocne w tym projekcie (celowo nie podaję konkretnego typu czy producenta - nie ma to znaczenia) to niech na:
- Allegro wyszuka towaru zasilacz "12V 25A"
- na Ebay wyszuka towaru power supply "12V 25A" i zaznaczy lokalizację cały świat
- analogicznie "5V 40A"
Do tego w szeregu 5V/40A Na nich jest regulacja napięcia +-10%, Ja mam ustawione 29,5V. Można kupić od razu 24V 25A, ale cena większa, a efekt praktycznie taki sam - no może przy jednym zasilaczu trochę mniejsze straty, ale nie wiem, nie liczyłem. W tym momencie pewnie ktoś mi powie, że te zasilacze są na AC. Racja, ale na ich wejściu i tak od razu jest mostek. Czyli one w zasadzie pracują na DC. A pracują bo mam podłączone i śmigają jak głupie. I zaczynają ładować aku od ok. 150V na wejściu.
Grzałki w zbiorniku CWU - 300W. 600W, 900W, 1400W, w drugim dużym zbiorniku jako rezerwa 2*1500W
Szacunkowe koszty
- 7.870 > 30 szt * 249 za panel + 2*200 wysyłka
- 2.500 > 5 stojaków * 500
- 250 > 50mb przewodu ziemnego * 5
- 360 > 2 przetwornica do aku * 140 + 80 bezpośrednio od Chińczyka
- 1.400 > aku 2 * 200Ah
- 400 > UPS APC1400 (stary, kupiony na Alledrogo, bez aku)
- 450 > grzałki
- 150 > kable do podłączenia w budynku
- 250 > skrzynka, wskaźniki itp. + moduł dużej mocy zamiast przekaźników do załączania grzałek
- 350 > sterownik SW36 - niestety kaskada, a nie PWN (bo nie znalazłem PWN na takie napięcia paneli)
- 0 > stary licznik kWh, z odzysku
- 500 > nieprzewidziane "pierdołki"
~14.480
***** zmiana konfiguracji 17-07-2013*****
Zamiast sterownika SW36 wstawiony Lan Kontroler za 125PLN (opisany dużo poniżej) i zmodyfikowana Atmega za 150PLN
Koszty spore, ale cały układ praktycznie bez modyfikacji przygotowany do dostawienia kolejnych paneli 3-4,5kW (planuję to do końca wakacji). I jak wejdzie ustawa o zielonym prądzie wystarczy tylko wymienić końcowy sterownik.
I ten zestaw zasila mi w całym domu urządzenia niskopoborowe (bez kuchni, łazienki i pralni) - wszystkie gniazdka i całe oświetlenie. Dzienne wskazania podlicznika za przetwornicą 2-4kWh/doba. Do tego oczywiście grzanie CWU - nie mam pomiaru kWh, bo zasilanie 230VDC.
W tej konfiguracji zestaw ma od ok. 2 miesięcy. I codziennie aku naładowane na tyle, że wystarcza do pracy ciągłej. CWU w przeciętne dni podgrzana, w słoneczne - para leci z kranu.
Ostatnio w sobotę (25-05-2013) praktycznie cały dzień lało mniej lub bardziej, praktycznie zero słońca, czasem "jasne" chmury. A aku był ładowany w przedziale
10-25A. A to i tak więcej niż pobór prądu z aku, w tym czasie przetwornica brała 7-12A.
Dodano po 4 [minuty]:
Wrzucam kilka fotek zrobionych wczoraj wieczorkiem jak już światło było słabe to i fotki takie sobie wyszły.
W ogrodzie stoi wspomnianych 5 stojaków
Tu widać opisane przetwornice do ładowania aku. Teraz mam zainstalowane 3 przetwornice połączone szeregowo dla uzyskania napięcia do ponad 30V.
Są to przetwornice
- 12V/25A
- 12V/25A
- 5V/40A
Każda ma regulację napięcia+- 10%. Mam ustawione w sumie 29,5V
Tu jest stary poczciwy UPS APC 1400, licznik kWh i zabezpieczenia za UPS'em
Stojak z akumulatorami
- 2 * 200Ah
- 2 * 225Ah (niestety wczoraj jeden z nich dosłownie eksplodował z przeładowania - mój błąd przy ustawianiu napięcia ładowania)
Elektronika, jeszcze nie skończona. Ale działa.
W skład tego wchodzą mierniki
- 300V - napięcie paneli
- 15A - prąd z paneli
- 30V - napięcie akumulatorów
- 30A - ładowanie akumulatorów
- 75A/1800W - pobór prądu przez przetwornicę / orientacyjna moc pobierana przez przetwornicę
Powyżej bezpieczniki "S" do rozłączania i 6-cio stopniowy sterownik kaskadowy ( do demontażu, bo teraz inaczej robię sterowania)
Prawie zmontowane układ sterujący grzałkami
- Lan Kontroler (http://tinycontrol.eu/pl/kontroler,lan-controller,167,363)
- duży radiator z mocnymi MOSFET'ami do załączania grzałek (MOSFET'y zamiast przekaźników
- za kilka dni dodatkowo będzie jeszcze włączona bardzo okrojona Atmega tylko do PWM - do płynnego załączania grzałek
Wskazania z Lan Kontrolera, pełny podgląd i zarządzania przez internet
On line widzę i mogę zmieniać różne nastawy
- napięcie paneli
- napięcie akumulatorów
- temperatura CWU
- progi załączania grzałek / które są załączone
- wiele innych parametrów i nastaw jeszcze nie podłączonych
Dokładnego schematu całości nie mam narysowanego, ale może jeszcze to dodam za kilka dni.
Mam tylko ogólny blokowy
To pokrótce moja instalacja.
Wkleiłem też kilka wcześniejszych wypowiedzi...
Aktualne pomiary mocy z paneli - pomiary ze zmodyfikowanej Atmegi pracującej do 400VDC, wersja okrojona, tylko pomiary i PWM.
Konstrukcja kolegi jaanik. Cały projekt opisany tu Link
Odczyty w kWh
odczyt_________od ostatniego odczytu_________data odczytu
0_____________0_________________________2013-07-25 - rozpoczęcie pomiarów pomiarów
10,5__________10,5_______________________2013-07-26
23,5__________13,0_______________________2013-07-27
29,0__________05,5_______________________2013-07-28 (2 godziny panele były rozłączone, grzebałem przy kablach)
48,8__________19,8_______________________2013-07-30
61,3__________12,5_______________________2013-07-31 (rozbudowa do 4,5kW)
96,6__________35,3_______________________2013-08-02
Dalsze odczyty produkcji we wpisach na końcu tematu.
*****31-07-2013*****
Zmiana konfiguracji
Dostawiłem jeszcze 1,5kW paneli - teraz wpięte jest 4,5kW
*****31-07-2013*****
Mam 30 sztuk paneli amorficznych SG-HN100-GG połączonych w 10 stringów po 3 sztuki. Każdy panel daje 100W przy 75V. Łącząc po trzy mam ok 225V i 3kW. W bardzo słoneczny dzień wychodzi nawet jakieś 3,3kW (sprawdzone, zmierzone).
Tym prądem ładuję 2 aku przez odpowiednią przetwornicę 25A (często nawet ok. 30A). Potem przez przetwornicę 24/230 zasilam całe oświetlenie w domu i prawie wszystkie gniazdka. Resztę prądu przeznaczam na grzanie CWU.
Panele mam zamontowane w ogrodzie na wolno stojących stojakach. Zimą bez problemu dojście do zgarnięcia śniegu. Na jeden stojak wchodzi 6 paneli. Stojaki sam robiłem, spawane z profili stalowych, kilka warstw farb antykorozyjnych, wkopane w ziemię na małych stopach betonowych. Szacunkowy koszt wszystkich materiałów max 400-500 za stojak.
Do domu kabel AL 4*16 - połączone po 2 żyły.
Jako przetwornice do ładowania - i tu się chyba każdy uśmieje na całego - zwykły zasilacz impulsowy do zasilana listew LED 12V/25A.
Dwa takie zasilacze połączone w szereg
Linki do aukcji skasowałem.
3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [Łukasz]
Zgodnie z sugestią Moderatora:
Jeśli ktoś chce znaleźć przetwornice jakie są pomocne w tym projekcie (celowo nie podaję konkretnego typu czy producenta - nie ma to znaczenia) to niech na:
- Allegro wyszuka towaru zasilacz "12V 25A"
- na Ebay wyszuka towaru power supply "12V 25A" i zaznaczy lokalizację cały świat
- analogicznie "5V 40A"
Do tego w szeregu 5V/40A Na nich jest regulacja napięcia +-10%, Ja mam ustawione 29,5V. Można kupić od razu 24V 25A, ale cena większa, a efekt praktycznie taki sam - no może przy jednym zasilaczu trochę mniejsze straty, ale nie wiem, nie liczyłem. W tym momencie pewnie ktoś mi powie, że te zasilacze są na AC. Racja, ale na ich wejściu i tak od razu jest mostek. Czyli one w zasadzie pracują na DC. A pracują bo mam podłączone i śmigają jak głupie. I zaczynają ładować aku od ok. 150V na wejściu.
Grzałki w zbiorniku CWU - 300W. 600W, 900W, 1400W, w drugim dużym zbiorniku jako rezerwa 2*1500W
Szacunkowe koszty
- 7.870 > 30 szt * 249 za panel + 2*200 wysyłka
- 2.500 > 5 stojaków * 500
- 250 > 50mb przewodu ziemnego * 5
- 360 > 2 przetwornica do aku * 140 + 80 bezpośrednio od Chińczyka
- 1.400 > aku 2 * 200Ah
- 400 > UPS APC1400 (stary, kupiony na Alledrogo, bez aku)
- 450 > grzałki
- 150 > kable do podłączenia w budynku
- 250 > skrzynka, wskaźniki itp. + moduł dużej mocy zamiast przekaźników do załączania grzałek
- 350 > sterownik SW36 - niestety kaskada, a nie PWN (bo nie znalazłem PWN na takie napięcia paneli)
- 0 > stary licznik kWh, z odzysku
- 500 > nieprzewidziane "pierdołki"
~14.480
***** zmiana konfiguracji 17-07-2013*****
Zamiast sterownika SW36 wstawiony Lan Kontroler za 125PLN (opisany dużo poniżej) i zmodyfikowana Atmega za 150PLN
Koszty spore, ale cały układ praktycznie bez modyfikacji przygotowany do dostawienia kolejnych paneli 3-4,5kW (planuję to do końca wakacji). I jak wejdzie ustawa o zielonym prądzie wystarczy tylko wymienić końcowy sterownik.
I ten zestaw zasila mi w całym domu urządzenia niskopoborowe (bez kuchni, łazienki i pralni) - wszystkie gniazdka i całe oświetlenie. Dzienne wskazania podlicznika za przetwornicą 2-4kWh/doba. Do tego oczywiście grzanie CWU - nie mam pomiaru kWh, bo zasilanie 230VDC.
W tej konfiguracji zestaw ma od ok. 2 miesięcy. I codziennie aku naładowane na tyle, że wystarcza do pracy ciągłej. CWU w przeciętne dni podgrzana, w słoneczne - para leci z kranu.
Ostatnio w sobotę (25-05-2013) praktycznie cały dzień lało mniej lub bardziej, praktycznie zero słońca, czasem "jasne" chmury. A aku był ładowany w przedziale
10-25A. A to i tak więcej niż pobór prądu z aku, w tym czasie przetwornica brała 7-12A.
Dodano po 4 [minuty]:
Wrzucam kilka fotek zrobionych wczoraj wieczorkiem jak już światło było słabe to i fotki takie sobie wyszły.
W ogrodzie stoi wspomnianych 5 stojaków

Tu widać opisane przetwornice do ładowania aku. Teraz mam zainstalowane 3 przetwornice połączone szeregowo dla uzyskania napięcia do ponad 30V.
Są to przetwornice
- 12V/25A
- 12V/25A
- 5V/40A
Każda ma regulację napięcia+- 10%. Mam ustawione w sumie 29,5V

Tu jest stary poczciwy UPS APC 1400, licznik kWh i zabezpieczenia za UPS'em

Stojak z akumulatorami
- 2 * 200Ah
- 2 * 225Ah (niestety wczoraj jeden z nich dosłownie eksplodował z przeładowania - mój błąd przy ustawianiu napięcia ładowania)

Elektronika, jeszcze nie skończona. Ale działa.
W skład tego wchodzą mierniki
- 300V - napięcie paneli
- 15A - prąd z paneli
- 30V - napięcie akumulatorów
- 30A - ładowanie akumulatorów
- 75A/1800W - pobór prądu przez przetwornicę / orientacyjna moc pobierana przez przetwornicę
Powyżej bezpieczniki "S" do rozłączania i 6-cio stopniowy sterownik kaskadowy ( do demontażu, bo teraz inaczej robię sterowania)

Prawie zmontowane układ sterujący grzałkami
- Lan Kontroler (http://tinycontrol.eu/pl/kontroler,lan-controller,167,363)
- duży radiator z mocnymi MOSFET'ami do załączania grzałek (MOSFET'y zamiast przekaźników
- za kilka dni dodatkowo będzie jeszcze włączona bardzo okrojona Atmega tylko do PWM - do płynnego załączania grzałek

Wskazania z Lan Kontrolera, pełny podgląd i zarządzania przez internet
On line widzę i mogę zmieniać różne nastawy
- napięcie paneli
- napięcie akumulatorów
- temperatura CWU
- progi załączania grzałek / które są załączone
- wiele innych parametrów i nastaw jeszcze nie podłączonych

Dokładnego schematu całości nie mam narysowanego, ale może jeszcze to dodam za kilka dni.
Mam tylko ogólny blokowy

To pokrótce moja instalacja.