Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereHeinzek wrote:sprawdź - a najpierw wylutuj - dwa półprzewodniki a umocowane tam do radiatora (zapamiętaj też, gdzie był który).
Heinzek wrote:Kiepsko to widzę, ten pierwszy STR-W6051S , to kontroler specjalizowany - taki All_In_One - przetwornicy typu Flyback Converter - Current Mode Control PWM Regulator IC For Switching Power Supplies - i kupienie go na sztuki w Polsze będzie graniczyć z cudem.Już grzeje lutownicę.
Ten bliżej dużego kondensatora to:
STR
W6051S
0610K
SK
MA166S
06 L
Jak je sprawdzić/mierzyć?
Heinzek wrote:Raczej niepięknie...No to pięknie![]()
Heinzek wrote:Fakt, przypomniałem teraz sobie i zajrzałem do mojego archiwum na HDD - naprawiałem kiedyś taką samą i nawet wiem kto taką ma, i może by ją sprzedał.Płyta jest częścią drukarki i samej nikt nie sprzedaje. Zasilacz ma "trochę" wyjść co widać na pierwszym foto koło kodu kreskowego dodatkowo złącze 230V po przekaźniku na jakiś element drukarki i kilka osobnych złączy przez śrubki na płycie podpisanych THV, MHV, OPC1, DEVE i SUPPLY.
Heinzek wrote:Popatrz, poszukaj na 'wystawkach', czy w uszkodzonych na znanym Serwisie Aukcyjnym, może co znajdziesz za "parę groszy", a zasilacz będzie tam sprawnym.Chyba najtaniej wyjdzie kupić nową drukarkę.
Heinzek wrote:Proszę bardzo...Dzięki za pomoc.
Quarz wrote:Fakt, przypomniałem teraz sobie i zajrzałem do mojego archiwum na HDD - naprawiałem kiedyś taką samą i nawet wiem kto taką ma, i może by ją sprzedał.
Quarz wrote:Popatrz, poszukaj na 'wystawkach', czy w uszkodzonych na znanym Serwisie Aukcyjnym, może co znajdziesz za "parę groszy", a zasilacz będzie tam sprawnym.
Heinzek wrote:Trochę potrwa, ponieważ właściciel tego wyjechał sobie na zagraniczne wywczasy...Quarz wrote:Fakt, przypomniałem teraz sobie i zajrzałem do mojego archiwum na HDD - naprawiałem kiedyś taką samą i nawet wiem kto taką ma, i może by ją sprzedał.
Jeśli byś mógł zapytać.
Heinzek wrote:Ale dziś nie ma, a jutro może być, dlatego nie ustawaj w przeszukiwaniach.Quarz wrote:Popatrz, poszukaj na 'wystawkach', czy w uszkodzonych na znanym Serwisie Aukcyjnym, może co znajdziesz za "parę groszy", a zasilacz będzie tam sprawnym.
Niestety nic nie ma.
Heinzek wrote:DataSheet masz tu ode mnie.Znalazłem w tunerze sat
STR W6251 tylko czy on nie zaszkodzi?
Już szukam datasheet i porównam.
Heinzek wrote:Nie, nie nada się - patrz tu mój post #10;Poczytałem trochę te noty i są w nich różne napięcia.
Znalazłem w jednym sklepie STRW6053S z noty wynika że jest on na większy prąd. Czy on by się nadał?
Quarz wrote:Heinzek wrote:Znalazłem w tunerze sat
DataSheet masz tu ode mnie.
Jest cała ich rodzina i o różnych maksymalnych prądach, więc całe czterocyfrowe oznaczenie musi zgadzać się.
Heinzek wrote:przetwornica działać będzie, ale przy jej przeciążeniu grozi to "ugotowaniem się" transformatora - a właściwie to dławika wielouzwojeniowego, izolowanego - (możliwość nasycenia się magnetowodu, itd.), zobacz:Po dokładnym przeanalizowaniu noty od STRW605xS doszedłem do wniosku że różnica jest tylko w prądzie maksymalnym.
Znalazłem w jednym sklepie STRW6052S wlutowałem i zasilacz uruchomił się.
Drukarka działa prawidłowo.
Quarz wrote:Heinzek wrote:DataSheet masz tu ode mnie.Znalazłem w tunerze sat
Jest cała ich rodzina i o różnych maksymalnych prądach, więc całe czterocyfrowe oznaczenie musi zgadzać się.
Heinzek wrote:Proszę bardzo...Jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję za poprawną diagnozę i lokalizację uszkodzonej części.
Quarz wrote:przetwornica działać będzie, ale przy jej przeciążeniu grozi to "ugotowaniem się" transformatora
Quarz wrote:ten Inteligentny Łącznik