Czy kalibrowałeś pod 1993 5xCstop ?
Mi w MP C2800 po kalibrowaniu przesuwa zwłaszcza z lewej o 10 mm dotyk. Tak jakby pamięć nie trzymała. I nie wiem co jest popsute.
Na pewno sie nie naprawia. wada tych paneli bylo zastowanie zlego kleju podczas produkcji pierwszych modeli. Od lat dostepny jest zmodyfikowany panel ktory rozwiazuje problem.
Nie jestem na 100% pewien ale te panele są zdaje sie zespolone z LCD, dlatego naprawa taka jak w K-M nie za bardzo wchodzi w grę. Chyba że zaryzykujesz rozbiórkę takiego panela ... Cóż , czasem warto by spróbować .
Zatem jak nie jest zespolony to rozebrać , żelazko w dłoń , 10-15 min prasowania i poskładać a zaoszczędzone/zarobione pieniążki przeznaczyć np. na browarka
Rozbierasz pulpit , wyciągasz LCD i demontujesz "warstwę dotykową" - szybka nad LCD . Rozgrzewasz żelazko na max temperaturę , układasz tą szybkę dotykową tak żeby powłoka która reaguje na dotyk była do góry , kładziesz na nią 3-5 kartek papieru A4 białego , czystego i prasujesz po całej powierzchni starając się nie uszkodzić tasiemki sygnałowej. Zabieg taki trwa od 10-15 min. Po tym "prasowaniu" powłoka dotykowa będzie wyraźnie odstawała od szkła ale tym się nie przejmuj. Odczekaj trochę aż przestygnie (można się poparzyć !) i złóż LCD i dotyk, zmontuj panel i ciesz się działającym ekranem Już kilkadziesiąt pulpitów tak reanimowałem z różnych maszyn. To naprawdę skuteczna choć może nietypowa metoda Do prasowania używam zwykłej deski do prasowania. Nie może być to twarda powierzchnia bo łatwo uszkodzić dotyk. Prasować też należy z wyczuciem i równomiernie całą powierzchnię panela.
akurat w tym modelu może to być mało skuteczne gdyż jak napisał kolega na początku wadliwy jest tu klej. Najlepiej nowy i po sprawie. Ja stosuje panele B2239900 i po wymianie jeszcze żaden nie padł. Jeżeli jesteś zainteresowany takim panelem to pisz na PW