Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers Euroline - Piec nie odpala, miga 60 stopni, brak możliwości zresetowania

oskarco 09 Jul 2013 19:04 18006 4
Automation24.pl
    oskarco
    Level 10  
    Witam.
    Mam taki problem ostatnio nie było gazu oczywiście nieświadomy tego odkręciłem wodę. Piec wywalił błąd migająca czerwona dioda plus zielona 60 stopni. I wszystko byłoby fajnie tylko teraz gaz jest a piec nadal nie chodzi. Problem jest taki, że nie mogę zresetować pieca. Włączam go miga czerwona lampka plus zielona 60 stopni reset nie reaguje. Słychać, że pompa chodzi.
    Dziwna sprawa z tym resetem proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • Automation24.pl
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Nie wiem w jaki sposób resetujesz tą usterkę.
    Powinieneś przycisnąć przycisk z trójkątem i wykrzyknikiem. (migająca czerwona dioda)

Powinno być po chwili słychać pracę pompki i iskrę. Kocioł powinien odpalić.
    Jeżeli kocioł nie odpala to z podstawowych takich rzeczy to czy zawór gazowy jest otwarty, czy na pewno jest gaz (np. w kuchence) czy wtyczka elektryczna od kotła nie została podłączona do innego gniazdka lub czy nie została obrócona.
  • Automation24.pl
    oskarco
    Level 10  
    Dokładnie wciskam ten migający na czerwono przycisk i nic się nie dzieje tzn. nadal miga nie resetuje się. Pompę tylko słychać.
    Gaz jest, zawór otwarty, wtyczka podłączona prawidłowo.
    oskarco
    Level 10  
    Temat do zamknięcia.
    Przyjechał znajomy fachowiec po podłączał nowe czujniki, posprawdzał napięcia przeczyścił elektrodę jonizacyjną nadal paliła się czerwona kontrolka i migała ta od 60 stopni.
    Więc zaczął sprawdzać kostki sam nie wiedząc czego tak naprawdę szuka. po dociśnięciu białej kostki na zdjęciu na dole piec się zresetował i działa poprawnie.
    Junkers Euroline - Piec nie odpala, miga 60 stopni, brak możliwości zresetowania

Dziwna sprawa bo powiedział mi ten znajomy fachowiec, że ta biała kostka jest od przepływu wody i nie powinna mieć nic wspólnego z tym wyświetlanym błędem.
    Ja się na tym nie znam ale cieszę się, że działa. Tak czy inaczej trzeba myśleć powoli o nowym piecu.
    Dziękuję wszystkim za próbę pomocy.