Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45

koni1997 09 Jul 2013 22:25 25971 32
  • Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45

Witam.
    Mam na imię Szymon,mam 16 lat.Przedstawię wam moje własnoręcznie wykonane kolumny.Projekt zrealizowałem sam,tylko przy opiece taty (szczególnie przy pile i frezarce)

http://www.youtube.com/watch?v=naWsNy13xKc

O projekcie słów kilka..
    Pomysł na kolumny zrodził się w połowie maja,posiadając troszkę pieniążków na boku,oraz chęci nauczenia się obsługi urządzeń do obróbki drewna.
    Zawsze jednak chciałem posiadać średniej wielkości kolumny,o układzie głośników wysoki,średni,2xniskie (coś w stylu Tonsil Maestro S)

Kolumny zostały nazwane SoundStar model 45. Nazwa taka wpadła mi do głowy i się podoba :) 45 ma oznaczać moc kolumny.

Budżet był niewielki,dlatego przetworniki takie a nie inne..
    Głośniki :
    Sekcja niskotonowa

Głośniki niskotonowe Aiwa,z kolumn NX400 (bass-reflex) których litraż wynosił 18 litrów.
    Średnica 165mm,moc 40w,zawieszenie płócienne,membrana papierowa.

Głośnik pracuje w dwóch komorach,komora pierwsza,to 17 litrowa skrzynia,wraz z dwoma membranami biernymi o średnicy 165 mm,wykonanych z włókna szklanego,zawieszenie gumowe.Nie jest wytłumiona.Masa ustroju drgającego membrany wynosi 105 gramów.

Druga to 5,6 litrowa komora,z bass reflexem o średnicy 60mm,i długości 65mm. Wytłumiona lekko pianką poliuretanową.
    Impedancja głośnika 6Ω

Sekcja średniotonowa :

Głośnik Houston Accustic HA4008.Chiński głośniczek o średnicy 10 cm.Pracujący w komorze o objętości 10 litrów.Membrana z polipropenu,zawieszenie piankowe.
    Impedancja 8Ω

Sekcja wysokotonowa :

Głośnik kopułkowy Prosonic YDQ301.Jest to pierwsza moja konstrukcja z głośnikiem kopułkowym,pomimo niewyszukanego głośnika,jest miły przeskok z GDWT z altonów 80.
    Impedancja 8Ω

Zwrotnica :
    Na wysokotonowy zastosowałem kondensator 4,7 uF.
    Na średniotonowy kondensator 2,2 uF.
    Na niskotonowy cewkę 2,5 mH i kondensator 1 uF.
    Wszystkie kondensatory są firmy Intertechnik - Audyn ERA,a cewki od STX-a.
    Ze względu na różne impedancje głośników,impedancja wyszła nietypowa,7Ω.

Okablowanie :
    Kabel to poprostu LgY 2x1,5mm z elektrycznego.Nie chciałem dać dedykowanych kabli do audio,ponieważ nie oszukujmy się,że to nie jest i nie będzie Hi-End.

Materiał wykonania :

Jest to płyta meblowa,o grubości 18 mm.Została ona docięta na wszystkie niezbędne wymiary,aby utworzyć kolumny.
    Sama płyta została po rozbiórce starych mebli.

Początek.
    Płyty zostały pocięte na wymiar.Paczki początkowo zostały skręcone,po 6 wkrętów na stronę,na tzw."próbę"

Następnie wykonałem cyrkiel do frezarki z kawałka zagiętej blachy 3mm.
    Do tego otwór o wymiarach 5x20 cm.Wraz koło otworu został wspawany bolec o średnicy 4 mm. Maksymalny otwór wykonany przez cyrkiel sięga 40 cm średnicy.

Po wyfrezowaniu..(uf ile tego kurzu było) otworów nastąpiła przymiarka głośników.
    Nie robiłem wpustów pod niskotonowe,bo obawiałem się raczej to "spieprzę".

Kolejnym etapem było wyklejenie wszystkich ścianek klejem montażowym do drewna.Nie dość że uszczelniło,to jeszcze wzmocniło kolumny.

Po wyschnięciu kleju nastąpiło szpachlowanie.Nałożyłem dwie warstwy.
    Dodatkowy,zaokrągliłem front kolumny.

Kolumny zostały oklejone folią okleinową o kolorze mahoniu-mój ulubiony odcień,dodatkowo pasują do altonów.
    Dane techniczne
    Wymiary: 800x220x200mm (wysokość,szerokość,głębokość)
    Masa jednej sztuki :12 kg
    Moc RMS : 45 w
    Impedancja : 7 Ω(nietypowa,ze względu na głośniki)

Wrażenia odsłuchowe.
    Wzmacniacz 1
    Kenwood KA4020.
    Szczerze nie powiewałem się że tak zagrają.

Bas wydobywający się z membran biernych i z bassreflexu to ciekawe połączenie.Z jednej strony mamy mocne "dmuchnięcie" a z drugiej pomruki membran ;)
    Oczywiście bas nie dorównuje altonom,ale stoi na dobrym poziomie.

Średnie tony w porządku,więcej nie mogę powiedzieć.Wokal wyraźny,szczególnie odsłuchując płytę Winylową Queen-A day at the races na DP5100.

Wysokie tony-jak już wspominałem,to pierwsze kolumny z kopułkami.Wysokie tony są bardzo przyjemne,nie sypią "piachem" jak to czasami krzykacz z altonów ;)
    Nie wybijają się poza pasmo.Przyjemnie się ich słucha.

Ogólnie-brzmienie bardzo dobre,myślę,że zasługujące na 4+.

Wzmacniacz 2
    Onkyo A8640(TDA7294+NE5532).Dopiero z tą maszynką,kolumny pokazują na co je stać. Oczywiście należy uważać gałeczkę głośności,bo kolumny podziękuję za wspaniałą współpracę.

W zanadrzu LM4766T,zobaczymy jak na nich zagrają.(no i moc idealna w stosunku do kolumn-40w)

Kosztorys

Głośniki niskotonowe 8 zł
    Głośniki średniotonowe 14 zł
    Głośniki wysokotonowe 16 zł
    Membrany bierne 12 zł
    Wkręty do drewna 100szt. 5 zł
    Klej montażowy 10 zł
    Szpachla 8 zł
    Okleina 3.5m 30 zł
    Przewód 3m. 7 zł
    Śruby z łbem wypukłym do drewna 40szt. 1,50 zł
    Terminale zaciskowe 5 zł
    Kondensatory 20 zł
    Cewki 10 zł

Razem 146,50 zł.Nie licząc kosztów przesyłek itp.
    Razem z przesyłkami około 170 zł.
    Chyba nie jest to drogo,w porównaniu że niektórzy płacą za jeden głośnik tyle.

Pytania i odpowiedzi.
    1.Czemu takie (przepraszam za określenie) gówniane głośniki ?
    -Bo narazie na inne mnie nie stać,nie mam stałego źródła dochodów.A te były okazyjne :)

2.Dlaczego paczki niedokładnie liczone ?
    -Wzorowałem się na oryginalnym litrażu kolumn aiwy,aby to jakoś zagrało.
    Nie mam parametrów głośników,ani też nie potrafię wyliczać obudów pod dany głośnik,lecz na to przyjdzie czas.

3.Czemu jedna z kolumn ma "skazy" ?
    Bo uczyłem się oklejać.Pierwsza wyszła średnie (sknocony jeden bok)
    Druga wyszła rewelacyjnie,bo inną techniką oklejałem (nie jednym płatem okleiny)

4.Na zdjęciach jedna z kolumn wygląda na pochyloną,i wyższą niż druga.
    -Ponieważ ma naklejone filce,aby nie rysowała podłogi,druga została dziś ukończona i jeszcze ich nie przykleiłem :)

5.Na schemacie na kartce,widocznym na jednym zdjęciu są inne wartości.
    -Od projektu,do realizacji trochę się pozmieniało :)

No,czas na zdjęcia :) To by było na tyle,na wszelkie pytanie chętnie odpowiem.Proszę o subiektywne oceny.

Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45
    Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45
    Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45

Cool? Ranking DIY
    About Author
    koni1997
    Level 17  
    Has specialization in: psucie :d
    koni1997 wrote 317 posts with rating 23. Live in city Chełmno. Been with us since 2010 year.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    koni1997 wrote:

Średnie tony w porządku,więcej nie mogę powiedzieć.Wokal wyraźny,szczególnie odsłuchując płytę Winylową Queen-A day at the races

Dobrze dobrana płyta , ja wykorzystuje też analogi Bajmu i Maanamu tam wokal też sięga kosmosu.
    Co do budowy to widać że wzorowane na dobrej podstawie.
    A jakie zwrotnice?
    DJRadioActive
    Level 18  
    A gdzie są te membrany bierne, bo nie mogę się dopatrzeć?
    marti_944
    Level 28  
    Witam!

@DJRadioActive - te dwa "niskotonowe" to membrany bierne. Właściwy głośnik jest zawarty wewnątrz kolumny, na ściance poziomej, prostopadłej do podłogi/sufitu, membraną ku dołowi. Widać to na zdjęciu #12 i #15.

A teraz do autora: no, noo... muszę przyznać, że bardzo solidnie wykonałeś całą pracę. Z zewnątrz - pomijając wkręty i niepasujące obręcze średniotonowych - wygląda, jak z fabryki. Dobór głośników, to kwestia finansów i gustu, ale wykonanie i wykończenie idzie na ogromny plus. No i w dodatku Twój wiek - nie jestem wiele starszy, a wciąż nie zrobiłbym czegoś takiego w 1/30 tak dobrze, dlatego posunę się do twierdzenia, że masz talent do obróbki materiałów (drewnianych i drewnopodobnych).

Pytania:

Jakiej muzyki słuchasz? Dostrzegam rockowe korzenie, zatem pewnie coś w tym kierunku. Po braku subwoofera, albo dwóch niskotonowych o średnicy 30 cm wnoszę, że to nie techno, czy rap... ;).

Jak się to sprawuje w jakichś multimediach typu gry, czy filmy?

Zainstalowałeś jakieś wzmocnienia poprzeczne?

Ogólnie, zapodaję Ci od siebie dziewiątkę w dziesięciopunktowej skali, która uwzględnia budżet, chęci, zapotrzebowanie, etc... punkt ujemny za te wkręty - imbusy lepsiejszej wyglądałyby :P.

Gratuluję konstrukcji i pozdrawiam! \m/
    kris6661991
    Level 25  
    Chyba nieco pomyliłeś zastosowanie kondensatorów. Na wysokotonowy ponad dwukrotnie niżej cięty niż średniotonowy? Po za tym... jak grają te membrany bierne? czy 2 8 calowe membrany napędzane przez jeden niewielki głośnik średnio się do tego nadający daje radę? Dziwne rozwiązanie, bardzo efekciarskie...
    koni1997
    Level 17  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    koni1997 wrote:

Średnie tony w porządku,więcej nie mogę powiedzieć.Wokal wyraźny,szczególnie odsłuchując płytę Winylową Queen-A day at the races

Dobrze dobrana płyta , ja wykorzystuje też analogi Bajmu i Maanamu tam wokal też sięga kosmosu.
    Co do budowy to widać że wzorowane na dobrej podstawie.
    A jakie zwrotnice? .

Zwrotnice,tak jak już opisywałem.Może nie są najlepiej dobrane,ale przynajmniej są.Zawsze lepiej niż głośniki miały by lecieć pełnym pasmem.Oto schemat Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45

marti_944 wrote:

Jakiej muzyki słuchasz? Dostrzegam rockowe korzenie, zatem pewnie coś w tym kierunku. Po braku subwoofera, albo dwóch niskotonowych o średnicy 30 cm wnoszę, że to nie techno, czy rap... .

Jak się to sprawuje w jakichś multimediach typu gry, czy filmy?

Zainstalowałeś jakieś wzmocnienia poprzeczne?

Ogólnie, zapodaję Ci od siebie dziewiątkę w dziesięciopunktowej skali, która uwzględnia budżet, chęci, zapotrzebowanie, etc... punkt ujemny za te wkręty - imbusy lepsiejszej wyglądałyby .

1.I tu się możesz kolego zdziwić :) Rap,Rock,Metal,Elektronika,New Romantic...Czyli od DonGuralEsko po AC/DC
    Co do subwoofera..Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45 30 cm średnicy :)

Teraz planuje na LW800,mam go leżeć od roku,a on gra jak na 20 cm bardzo dobrze.

2.W multimediach jeszcze nie sprawdzałem,na razie tylko muzyka.Dziś obejrzę Django,i może w coś zagram to opiszę :)

3.Brak wzmocnień dedykowanych. 18mm płyta jest bardzo gruba.W sumie można policzyć przegrody odgradzające zespoły głośnikowe jako wzmocnienia.

4.Właściwie,mi też średni się widzą ramki głośników średniotonowych.
    Nie ukrywam,że STX z membraną z włókna szklanego,i z okrągłą ramką bardziej by pasował.Model M.STX.4.1.100.4.F.S.MC

Dziękuję za wysoką ocenę ! A imbusów w mojej miejscowości brak,trzeba było wziąć co było w sklepie ;)

kris6661991 wrote:

Chyba nieco pomyliłeś zastosowanie kondensatorów. Na wysokotonowy ponad dwukrotnie niżej cięty niż średniotonowy? Po za tym... jak grają te membrany bierne? czy 2 8 calowe membrany napędzane przez jeden niewielki głośnik średnio się do tego nadający daje radę? Dziwne rozwiązanie, bardzo efekciarskie...

Bardzo dobrze ten głośnik Aiwy napędza.Zresztą te membrany są 6,5 calowe,czyli 165mm,a nie 8 cali.A zwrotnice dobrałem eksperymentalnie.Nie rozumiem słowa "efekciarskiego" ? W sensie że złe ?
    quniq
    Level 21  
    Zamień kondensatory w zwrotnicy.. (wysokotonowy ze średniotonowym). A najlepiej to sobie przelicz w byle programie do liczenia zwrotnic. Skoro tak się przyłożyłeś do budowy, co widać, to nie psuj efektu zwrotnicą na 'odwalsię'.
    User removed account
    User removed account  
    koni1997
    Level 17  
    Doskonale rozumiem słowa moderatora.Ale nie ukrywam że jestem żółtodziobem.Ale te kolumny dadzą mi kopa,aby skonstruować w przyszłości lepszy zestaw.Na obecną chwilę,jestem w trakcie odsłuchu Budki Suflera - "1974-1984" na zmianę z Abradabem- "Emisja Spalin".Co mogę powiedzieć-kopułkowy głośnik wiadomo,odnajduje się lepiej w budce suflera ;) Za to podoba mi się dokładny bas.Jest on zawsze "w czasie",nie spóźnia.Oczywiście każdy swoje chwali,za bardzo w tej konstrukcji nie ma co wysławiać,no chyba jak Wy drodzy koledzy uważacie,konstrukcję stolarską :) Może kto wie,za parę miesięcy konstrukcja fornirowana,na ARN albo Visaton :)

Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    Marios221
    Level 20  
    To gra w ogóle srednica i wysokimi tonami?
    koni1997
    Level 17  
    Marios221 wrote:
    To gra w ogóle srednica i wysokimi tonami?

Tak gra :) Może nie i Hi-End ale gra.

Dziękuję za wszelkie życzenia,myślę że to odpowiednia motywacja do zbudowania za jakiś czas,kolejnej konstrukcji,już wyższego szczebla.
    Tymczasem zapraszam do komentowania obecnych.

Pozdrawiam.
    James596
    Level 22  
    Myślę, że sensowniej byłoby dać większą pojemnośc kondensatora do toru średniotonowego - ok. 10uF nie zaszkodzi. Wątpie że średnio/wysokotonowy zagra ładnie średnimi tonami przy takim cięciu jak aktualne, a niskotonowy siłą rzeczy będąc zabudowanym w obudowie nie będzie przenosić tonów średnich.
    Boral
    Level 13  
    Witam, co tu dużo pisać, ładna konstrukcja kolor pasujący do membran głośników, tylko kolor śrubek którymi przykręciłeś głośniki trochę rzuca się w oczy gdybyś zastosował lub przemalował wkręty na kolor koszów głośników to by moim zdaniem lepiej wyglądało. Ale to wedle czyjegoś gustu. Gratulacje udanego projektu.
    koni1997
    Level 17  
    Po raz kolejny dziękuję za dobre słowa.

Co do większego kondensatora do średniotonówki,pomyślę nad tym jak znajdę jakieś kondensatory biopolarne o takiej pojemności.

Wkręty może kiedyś zmienię.Choć te mi osobiście nie przeszkadzają.To jedyne wkręty do drewna z wypukłym łbem,jakie znalazłem w mojej miejscowości ;) Poszukam też może jakieś wkręty ładne mi zostały po czymś :)

Pozdrawiam.
    PIONEER_FAN
    Level 17  
    Powtórzę za Kolegami - świetne paczki. Ja na ten przykład mam 17 lat i gdy budowałem moje pierwsze kolumny na GDN20/60 i GDWK 9/80 rok temu, o frezarce nawet nie słyszałem ;) Po prostu powstały kanciaste paczki bez żadnych zaokrągleń. Tu podoba mi się zaokrąglony front. Od siebie mogę dodać, że na przyszłość planując zastosować okleinę, musisz dokładniej zaszpachlować powierzchnie na łączeniach desek - tutaj je widać. Ja do tego celu stosuję szpachlówkę samochodową. Zazwyczaj za pierwszym razem wszystkiego nie zasklepisz, trzeba więc nałożyć więcej warstw. Za to ładnie położyłeś okleinę.
    Co do przetworników - zawsze możesz zamontować do tych paczek coś bardziej cywilizowanego - np. GDWK 10/80 w roli tweetera, GDM 10/60 w roli średniotonowca oraz dobrać jakiś GDN do tego. Na pewno zagra kulturalniej. Oczywiście chcąc uzyskać dobry efekt, nie da się użyć zwrotnicy zrobionej "na pałę" - najlepiej wzorować się na zwrotnicy z fabrycznych kolumn na zbliżonych przetwornikach.
    Co do zwrotnicy jeszcze - jeżeli przetworniki mają zostać tak jak teraz, to zamień kondensator wysokotonowca i średniotonowca, a w szereg ze średniotonowcem daj cewkę, która "utnie" go od góry.
    Powodzenia w świecie elektroakustyki :)
    redliniak1996
    Level 15  
    CIekawie kolumny wygladaja przy altusach. Zmieniles ich okleine? Czy to przez zdjecie? Fajny telewizor ;)
    koni1997
    Level 17  
    PIONEER_FAN wrote:
    Powtórzę za Kolegami - świetne paczki. Ja na ten przykład mam 17 lat i gdy budowałem moje pierwsze kolumny na GDN20/60 i GDWK 9/80 rok temu, o frezarce nawet nie słyszałem ;) Po prostu powstały kanciaste paczki bez żadnych zaokrągleń. Tu podoba mi się zaokrąglony front. Od siebie mogę dodać, że na przyszłość planując zastosować okleinę, musisz dokładniej zaszpachlować powierzchnie na łączeniach desek - tutaj je widać. Ja do tego celu stosuję szpachlówkę samochodową. Zazwyczaj za pierwszym razem wszystkiego nie zasklepisz, trzeba więc nałożyć więcej warstw. Za to ładnie położyłeś okleinę.
    Co do przetworników - zawsze możesz zamontować do tych paczek coś bardziej cywilizowanego - np. GDWK 10/80 w roli tweetera, GDM 10/60 w roli średniotonowca oraz dobrać jakiś GDN do tego. Na pewno zagra kulturalniej. Oczywiście chcąc uzyskać dobry efekt, nie da się użyć zwrotnicy zrobionej "na pałę" - najlepiej wzorować się na zwrotnicy z fabrycznych kolumn na zbliżonych przetwornikach.
    Co do zwrotnicy jeszcze - jeżeli przetworniki mają zostać tak jak teraz, to zamień kondensator wysokotonowca i średniotonowca, a w szereg ze średniotonowcem daj cewkę, która "utnie" go od góry.
    Powodzenia w świecie elektroakustyki :)

Po raz kolejny podziękuję za wyrazy uznania :)
    Zaokrąglony front-po prostu taka inspiracja była,w początkowych fazach projektu nawet nie myślałem o nich.Ale uważam że wyglądają ładniej,niż z kątem 90 stopni.
    Szpachli za dużo też nie miałem,a nałożyłem aż dwie warstwy.Niekiedy widać lekkie niedociągnięcia.Ale aparat też przekłamuje,w świetle dziennym też inaczej wygląda.Z okleiną to było "babrania" się aby to nałożyć.Okleina to nie jest wdzięczny materiał...Dlatego następne kolumny jakie może kiedyś powstaną,będą pofornirowane,albo czyste drewno,tylko polakierowane.

Zmienić wysoki i średni zawsze można,nie ma problemów z poszerzeniem otworów.
    Ale uważam,że stylistycznie pasowały by głośniki STX-a.
    Na wysoki np. T.STX.4.1.200.4.F.P.PC ,albo tonsilowski GDWK 8/50.
    Na średni M.STX.4.1.100.8.F.S.MC (membrana pasująca do niskotonowych)
    Ale nad zmianą głośników się zastanowie,czy jest sens,czy lepiej za jakiś czas kolejne zbudować.
    Zwrotnicę postaram się zmodernizować.

redliniak1996 wrote:
    CIekawie kolumny wygladaja przy altusach. Zmieniles ich okleine? Czy to przez zdjecie? Fajny telewizor

1.Dziękuję :D
    2.To Altony,nie Altusy.
    3.Jest to ich oryginalny,fabrycznie nałożony fornir o kolorze mahoniu.Nie za często się pojawiają ale są w takim wybarwieniu jakie ja posiadam.
    4.Zdjęcie wyszło trochę za ciemno,bo robione spod stołu :D Bez lampy która przekłamuje kolory.
    5.To telewizor rodziców,ale dzięki ;)

Pozdrawiam !
    bryka1982
    Level 14  
    Widzisz że to kolegi pierwszy DIY i próbuje coś zrobić i chwała mu za chęci i wykazanie się!
    Dla mnie jak na pierwszy raz i tak mu ładnie i zgrabnie wyszło. Może kolega się uczy i próbuje swoich sił w akustyce oraz szuka celu w konstrukcjach własnego pomysłu?Jeszcze nie dotarł do wzorów elektroakustycznych i prób odsłuchowych i wniosków z owych przypowieści płynących?Spróbował raz,pochwalił się nie byle czym i mnie się to podoba! Jak ciąłem płyty z szafy brzeszczotem owiniętym gazetą i z internetem było kiepsko to nawet bym nie miał odwagi wystawiać fotek bo by mi było wstyd,a chłopak na pierwszy raz pokazał klasę i podajesz linki z wyższej półki na zachętę albo zdołowanie jego zapału? Zrób mu kolumny,daj mu za free i powiedz oficjalnie na forum iż to twoja zasługa, ewntualnie nic się nie odzywaj gdy ktoś coś prezentuje pierwszy raz.,
    koni1997
    Level 17  
    No cóż.Jutro spróbuję przebudować zwrotnicę.Napiszę,jakie efekty wyszły.
    Dziękuję za ocenę "sylwetki" kolumny-też uważam że są w sam raz.Wdzięczne,nie za duże,nie za szerokie.Oczywiście każdy swoje zachwala,a za bardzo nie ma tu co ;)
    Może membrany nie są "masakratorami",ale grają przyjemnie.

W razie czego,membrany można dostać w wybranych miejscach.
    bryka1982
    Level 14  
    Jak przebudujesz zwrotnicę i słuchowo ocenisz zmiany to daj znać na forum o efektach słuchowych tych zmian gdyż bardzo jestem ciekaw tego poczynania! A tym czasem pozdrawiam i życzę owocnych zmian w konstrukcji.
    koni1997
    Level 17  
    Wielkie dzięki za słowa otuchy ! Te linki może nie zmotywują,ale przynajmniej się czegoś ciekawego dowiem ! :)

Pozdrawiam.
    Jutro napiszę,co wyszło z tej zwrotnicy.
    Mark II
    Level 21  
    bryka1982 wrote:
    chłopak na pierwszy raz pokazał klasę i podajesz linki z wyższej półki na zachętę albo zdołowanie jego zapału?

Kolega przejrzał te linki? tam nie ma konstrukcji z górnej półki, tylko przystępnie podane minimum niezbędnej wiedzy.
    Poza tym nie podważam umiejętności stolarskich, bo sam nie zrobiłbym pewnie lepiej. Natomiast warto wiedzieć, kiedy już minie pierwszy zachwyt, co zostało zrobione źle.
    Jeszcze jeden przydatny na początek link:
    http://www.tranzystor.pl/articles.php?article_id=313
    koni1997
    Level 17  
    Dziękuję za linki.Przyda się trochę wiedzy na przyszłość,jak konstruować zestawy głośnikowe.
    Zaraz zacznę działać z zwrotnicą.Opiszę efekty.
    User removed account
    User removed account  
    koni1997
    Level 17  
    Rusii wrote:
    Co zastosowałeś jako membrany bierne?

Prosto i chamsko-membrany bierne :D
    To są gotowe membrany bierne,idzie je dostać w UK.

Zwrotnica-nastąpiła modyfikacja.
    W rezultacie-w końcu zaczął grać głośnik średniotonowy.Gra ładnie,nie wybija się poza resztę głośników.Zmieniła się charakterystyka kolumn,obecnie kolumny grają ładniej.Myślę,że kondensator na wysokotonowym starczy,ewentualnie dodam rezystor, 4,7 Ω aby lekko go ściszyć.
    Niskotonowy,obecnie zastosowana zwrotnica zadowala mnie w 100% więc chyba już nie będzie potrzebna kolejna modyfikacja. Pierwsze prezentowane na forum kolumny koniego.SoundStar m45

Pozdrawiam,i dziękuję za ocenę.
    dominior.dB
    Level 12  
    Świetne kolumny jak na pierwszą konstrukcję.
    Mam pytanie odnośnie sekcji niskotonowej: czy nie ma jakichś bardzo słyszalnych "dziur" w paśmie? Konstrukcja wygląda na bandpass6th z membraną bierną, a ona raczej nie przenosi powyżej 300-400Hz.
    koni1997
    Level 17  
    Po raz kolejny dziękuję za dobre słowa.Aż mi na sercu milej :) Co do dziur w paśmie-ja raczej nic nie wyczuwam.Kolumny grają przyjemnie.Ale bez specjalnych przyrządów,nie mam szans zbadania poszczególnych pasm przenoszenia każdej z sekcji głośników,w rezultacie nie zbadam,czy występuję "dziura pasmowa".
    DDN
    Level 31  
    W poprawionym schemacie widzę że cewka na basie jest na Minusie a musi być na plusie,aha i jeszcze dał bym raczej mniejszą pojemność na wysoki ton ot tak 2,7uF. A co do całego projektu to jak na twój wiek i pomoc taty to całkiem ładnie wyszło, obszerny opis dużo zdjęć no i staranność w wykonaniu nie najgorsza, sądze że za parę lat jak jak ci chęć nie przejdzie zrobisz już "klasowe" kolumny. A tak to gratulacje bo ja w tym wieku to raczej nic ciekawego nie budowałem, ewentualnie domki z klocków lego :-)