Witam.
Mam na imię Szymon,mam 16 lat.Przedstawię wam moje własnoręcznie wykonane kolumny.Projekt zrealizowałem sam,tylko przy opiece taty (szczególnie przy pile i frezarce)
http://www.youtube.com/watch?v=naWsNy13xKc
O projekcie słów kilka..
Pomysł na kolumny zrodził się w połowie maja,posiadając troszkę pieniążków na boku,oraz chęci nauczenia się obsługi urządzeń do obróbki drewna.
Zawsze jednak chciałem posiadać średniej wielkości kolumny,o układzie głośników wysoki,średni,2xniskie (coś w stylu Tonsil Maestro S)
Kolumny zostały nazwane SoundStar model 45. Nazwa taka wpadła mi do głowy i się podoba

Budżet był niewielki,dlatego przetworniki takie a nie inne..
Głośniki :
Sekcja niskotonowa
Głośniki niskotonowe Aiwa,z kolumn NX400 (bass-reflex) których litraż wynosił 18 litrów.
Średnica 165mm,moc 40w,zawieszenie płócienne,membrana papierowa.
Głośnik pracuje w dwóch komorach,komora pierwsza,to 17 litrowa skrzynia,wraz z dwoma membranami biernymi o średnicy 165 mm,wykonanych z włókna szklanego,zawieszenie gumowe.Nie jest wytłumiona.Masa ustroju drgającego membrany wynosi 105 gramów.
Druga to 5,6 litrowa komora,z bass reflexem o średnicy 60mm,i długości 65mm. Wytłumiona lekko pianką poliuretanową.
Impedancja głośnika 6Ω
Sekcja średniotonowa :
Głośnik Houston Accustic HA4008.Chiński głośniczek o średnicy 10 cm.Pracujący w komorze o objętości 10 litrów.Membrana z polipropenu,zawieszenie piankowe.
Impedancja 8Ω
Sekcja wysokotonowa :
Głośnik kopułkowy Prosonic YDQ301.Jest to pierwsza moja konstrukcja z głośnikiem kopułkowym,pomimo niewyszukanego głośnika,jest miły przeskok z GDWT z altonów 80.
Impedancja 8Ω
Zwrotnica :
Na wysokotonowy zastosowałem kondensator 4,7 uF.
Na średniotonowy kondensator 2,2 uF.
Na niskotonowy cewkę 2,5 mH i kondensator 1 uF.
Wszystkie kondensatory są firmy Intertechnik - Audyn ERA,a cewki od STX-a.
Ze względu na różne impedancje głośników,impedancja wyszła nietypowa,7Ω.
Okablowanie :
Kabel to poprostu LgY 2x1,5mm z elektrycznego.Nie chciałem dać dedykowanych kabli do audio,ponieważ nie oszukujmy się,że to nie jest i nie będzie Hi-End.
Materiał wykonania :
Jest to płyta meblowa,o grubości 18 mm.Została ona docięta na wszystkie niezbędne wymiary,aby utworzyć kolumny.
Sama płyta została po rozbiórce starych mebli.
Początek.
Płyty zostały pocięte na wymiar.Paczki początkowo zostały skręcone,po 6 wkrętów na stronę,na tzw."próbę"
Następnie wykonałem cyrkiel do frezarki z kawałka zagiętej blachy 3mm.
Do tego otwór o wymiarach 5x20 cm.Wraz koło otworu został wspawany bolec o średnicy 4 mm. Maksymalny otwór wykonany przez cyrkiel sięga 40 cm średnicy.
Po wyfrezowaniu..(uf ile tego kurzu było) otworów nastąpiła przymiarka głośników.
Nie robiłem wpustów pod niskotonowe,bo obawiałem się raczej to "spieprzę".
Kolejnym etapem było wyklejenie wszystkich ścianek klejem montażowym do drewna.Nie dość że uszczelniło,to jeszcze wzmocniło kolumny.
Po wyschnięciu kleju nastąpiło szpachlowanie.Nałożyłem dwie warstwy.
Dodatkowy,zaokrągliłem front kolumny.
Kolumny zostały oklejone folią okleinową o kolorze mahoniu-mój ulubiony odcień,dodatkowo pasują do altonów.
Dane techniczne
Wymiary: 800x220x200mm (wysokość,szerokość,głębokość)
Masa jednej sztuki :12 kg
Moc RMS : 45 w
Impedancja : 7 Ω(nietypowa,ze względu na głośniki)
Wrażenia odsłuchowe.
Wzmacniacz 1
Kenwood KA4020.
Szczerze nie powiewałem się że tak zagrają.
Bas wydobywający się z membran biernych i z bassreflexu to ciekawe połączenie.Z jednej strony mamy mocne "dmuchnięcie" a z drugiej pomruki membran

Oczywiście bas nie dorównuje altonom,ale stoi na dobrym poziomie.
Średnie tony w porządku,więcej nie mogę powiedzieć.Wokal wyraźny,szczególnie odsłuchując płytę Winylową Queen-A day at the races na DP5100.
Wysokie tony-jak już wspominałem,to pierwsze kolumny z kopułkami.Wysokie tony są bardzo przyjemne,nie sypią "piachem" jak to czasami krzykacz z altonów

Nie wybijają się poza pasmo.Przyjemnie się ich słucha.
Ogólnie-brzmienie bardzo dobre,myślę,że zasługujące na 4+.
Wzmacniacz 2
Onkyo A8640(TDA7294+NE5532).Dopiero z tą maszynką,kolumny pokazują na co je stać. Oczywiście należy uważać gałeczkę głośności,bo kolumny podziękuję za wspaniałą współpracę.
W zanadrzu LM4766T,zobaczymy jak na nich zagrają.(no i moc idealna w stosunku do kolumn-40w)
Kosztorys
Głośniki niskotonowe 8 zł
Głośniki średniotonowe 14 zł
Głośniki wysokotonowe 16 zł
Membrany bierne 12 zł
Wkręty do drewna 100szt. 5 zł
Klej montażowy 10 zł
Szpachla 8 zł
Okleina 3.5m 30 zł
Przewód 3m. 7 zł
Śruby z łbem wypukłym do drewna 40szt. 1,50 zł
Terminale zaciskowe 5 zł
Kondensatory 20 zł
Cewki 10 zł
Razem 146,50 zł.Nie licząc kosztów przesyłek itp.
Razem z przesyłkami około 170 zł.
Chyba nie jest to drogo,w porównaniu że niektórzy płacą za jeden głośnik tyle.
Pytania i odpowiedzi.
1.Czemu takie (przepraszam za określenie) gówniane głośniki ?
-Bo narazie na inne mnie nie stać,nie mam stałego źródła dochodów.A te były okazyjne

2.Dlaczego paczki niedokładnie liczone ?
-Wzorowałem się na oryginalnym litrażu kolumn aiwy,aby to jakoś zagrało.
Nie mam parametrów głośników,ani też nie potrafię wyliczać obudów pod dany głośnik,lecz na to przyjdzie czas.
3.Czemu jedna z kolumn ma "skazy" ?
Bo uczyłem się oklejać.Pierwsza wyszła średnie (sknocony jeden bok)
Druga wyszła rewelacyjnie,bo inną techniką oklejałem (nie jednym płatem okleiny)
4.Na zdjęciach jedna z kolumn wygląda na pochyloną,i wyższą niż druga.
-Ponieważ ma naklejone filce,aby nie rysowała podłogi,druga została dziś ukończona i jeszcze ich nie przykleiłem

5.Na schemacie na kartce,widocznym na jednym zdjęciu są inne wartości.
-Od projektu,do realizacji trochę się pozmieniało

No,czas na zdjęcia

Cool? Ranking DIY