Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Simens Siwatherm 7400 - suszarka nie startuje silnika

10 Lip 2013 09:00 1605 3
  • Poziom 10  
    Witam

    Moja suszarka simens siwatherm 7400 pracowała do wczoraj normalnie.

    Wczoraj po włożeniu do niej prania i włączeniu przyciskiem start elektronika normalnie zastartowała wskazując pracę suszarki (minuty na programie czasowym upływały, a przy włączeniu na program extratrocken po kolei przechodziło wszystkie fazy dochodząc do knitterschutz/ende). W tym czasie suszarka nie kręciła bębnem i nie grzała.

    Spust wody mam podłączony do kanalizy więc odpływa ona normalnie. Wyczyściłem filtry i skraplacz z resztek ubrań. Oczyściłem czujnik na wylocie pod drzwiami. Nic to nie zmieniło. Sprawdziłem, że bęben daje się obracać ręcznie prawidłowo. Sprawdziłem moduł sterujący pod kątem wizualnie uszkodzonych/spalonych elementów - nie znalazłem.

    Proszę o ewentualne sugestie gdzie dalej szukać przyczyny nieprawidłowej pracy suszarki

    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc

    Marcin
  • Poziom 10  
    Odświeżam temat!!!

    Dalej mam suszarke. Po poprzedniej usterce suszarka 'sama' zastartowała i działała bez problemów do teraz.

    Obecnie obserwuję identyczne objawy - elektronika startuje a silnik stoi...

    Może miał ktoś z kolegów w międzyczasie podobną usterkę?

    Pozdrawiam

    Marcin
  • Poziom 9  
    Sprawdź kondensatory rozruchowe silnika albo moduł do sprawdzenia przez elektronika.
  • Specjalista AGD
    Myślę, że po pięciu latach od problemu suszarka jest albo naprawiona, albo wymieniona....