Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie Tuner DVB-T HDMI - Monitor lcd VGA

D214d3k 11 Jul 2013 10:59 10527 4
    D214d3k
    Level 39  
    Jako, że istniejące tematy są albo stare albo zamknięte i jednocześnie nie odpowiadają na mój problem piszę to co piszę.
    Jeśli piszę w złym miejscu bardzo proszę o przeniesienie.

Posiadam
    Tuner Wiwa HD 80 z wyjściem HDMI.
    Monitor LG LED 18.5' z rozdzielczością natywną 1366/768.

Pytanie
    Czy ktoś sprawdzał taki konwerter w podobnej konfiguracji?
    Chodzi zwłaszcza o tuner bo z tego co przeczytałem nie ma problemu jeśli z drugiej strony jest TV w innym wypadku może chodzić o zabezpieczenie przed nagrywaniem.

Podłączenie Tuner DVB-T HDMI - Monitor lcd VGA

Konwerter kosztuje 40 złotych + przesyłka ale mam niechęć do kupowania bez odrobiny upewnienia rzeczy które mogą okazać się śmieciem.
    tzok
    Moderator of Cars
    Mogę potwierdzić działanie podobnego zestawu, z tym, że ja zakupiłem konwerter HDMI -> VGA+Audio. Podłączyłem to do starego monitora Belinea mod. 101536, tuner TV to NOT Only TV mod. LV6TBOXHD_2. Niestety poprawnie działa tylko tryb NTSC 480p i splash-screen się nie wyświetla na starcie dekodera (Out of range). Rozdzielczości 576p, 720p działają ale obraz jest przesunięty albo przycięty. Na szczęście rozdzielczość da się zmieniać "na ślepo" przyciskiem na pilocie.

Ostatecznie podłączyłem dźwięk z wyjścia SCART, bo na wyjściu przejściówki poziom dźwięku był bardzo niski.
    D214d3k
    Level 39  
    Ja mam ustawienia rozdzielczości głęboko w menu. Zaryzykuję. Do dźwięku mam RCA, S/PDIF coaxial i scart.
    D214d3k
    Level 39  
    Mam kino domowe z Biedronki i gra po S/PDIF nawet na zwykłym kablu RCA takim trochę grubszym od przesyłania video w kablu 3RCA-3RCA. Niestety tuner nie przekazuje dźwięku przestrzennego bo ma programowy downsizing do stereo więc efekty przestrzenne tylko z płyty DVD. Ale to tak "na uboczu".
    Kupię to ustrojstwo bo chodzi mi o ograniczenie poboru prądu. Zamiast telewizora CRT będzie monitor LED pobierający kilkanaście Watów i głośniki komputerowe również kilkanaście.