Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Łączenie szeregowe triaków.

12 Lip 2013 20:53 2142 13
  • Poziom 8  
    Nie wiem czy to w dobrym dziale...

    Szukam triaka 1200V 5A, do laboratoryjnego generatora wn, ale nie mogę znaleźć. Mam triaki 600V 5A, czy mogę je ze sobą jakoś połączyć żeby miec te 1,2kV, czy to zadziała wogóle?
  • Poziom 43  
    kabat_one napisał:
    Nie wiem czy to w dobrym dziale...

    Szukam triaka 1200V 5A, do laboratoryjnego generatora [wn]WN, ale nie mogę znaleźć. Mam triaki 600V 5A, czy mogę je ze sobą jakoś połączyć żeby mieć te 1,2kV, czy to zadziała w[spacja]ogóle?
    Wszystko o tym znajdziesz w monografii Profesora Jerzego Lucińskiego - ZOBACZ

    P.S. Wytłuszczenia w cytacie moje, a skrótowce - akronimy - należy pisać wielkimi literami.
  • Poziom 8  
    Dzięki, zaiste cenna wskazówka... Nie mam czasu przewalać książek do usunięcia jednej usterki. Jak idziesz do lekarza z grzybicą, to ci chyba nie powie "wszystko znajdziesz w Mikrobiologii lekarskiej Kaysera Fritza! " ...

    Zatem, proszę, oświeć wiedzą swą tajemną, mnie - to dziecko zasmarkane, skoro wiesz; czy da radę to zrobić, o czym wyżej piszę, czy też nie :)
  • Poziom 43  
    kabat_one napisał:
    Dzięki, zaiste cenna wskazówka... Nie mam czasu przewalać książek do usunięcia jednej usterki. Jak idziesz do lekarza z grzybicą, to ci chyba nie powie "wszystko znajdziesz w Mikrobiologii lekarskiej Kaysera Fritza! " ...

    Zatem, proszę, oświeć wiedzą swą tajemną, mnie - to dziecko zasmarkane, skoro wiesz; czy da radę to zrobić, o czym wyżej piszę, czy też nie :)
    Nie mam tu takiego obowiązku, dostałeś 'wędkę' - patrz stosowna częśc mego tu podpisu - oraz wskazałem Tobie "rybne łowisko", co jeszcze byś chciał, gotowe "papu" podsunięte pod nos?

    P.S. Wytłuszczenie w cytacie moje.

    EDIT: Raportującego ten mój post:
    Cytat:
    Witaj Quarz!
    Twoja wiadomość wysłana na forum elektroda.pl została zgłoszona do moderatorów przez jednego użytkownika forum i użytkownik zaznaczył abyś został o jego raporcie powiadomiony.
    Jest to tylko wyrażona opinia użytkownika forum, może być poprawna lub błędna - o tym zadecyduje moderator, który może, ale nie musi podjąć interwencje.
    Być może uda się Tobie poprawić wiadomość przed ingerencją moderatora.

    Link do wiadomości:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12515482#12515482

    Data zgłoszenia: 14:00:01 2013-07-13

    Opinia użytkownika:
    ==========
    Zbędne.
    ==========

    informuję, iż jest w poważnym błędzie.
  • Poziom 43  
    kabat_one napisał:
    Mr. Kwarc,
    Wypraszam sobie przeinaczanie mego nicka, zrozumiałeś... :?: :!: :?:

    kabat_one napisał:
    nie masz obowiązku to siedź cicho i nie mędrkuj ;) Dla mnie "rybą" jest sprawny zasilacz. Koledzy z innego forum podsunęli:
    A za powyższe żądam tu od Ciebie publicznej satysfakcji, przypomnę coś tu napisał w swym poście #3:
    kabat_one napisał:
    Dzięki, zaiste cenna wskazówka... Nie mam czasu przewalać książek do usunięcia jednej usterki. Jak idziesz do lekarza z grzybicą, to ci chyba nie powie "wszystko znajdziesz w Mikrobiologii lekarskiej Kaysera Fritza! " ...
    Zatem, proszę, oświeć wiedzą swą tajemną, mnie - to dziecko zasmarkane, skoro wiesz; czy da radę to zrobić, o czym wyżej piszę, czy też nie :)
    Podpada to pod Regulamin Forum;
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

    kabat_one napisał:
    Koledzy z innego forum podsunęli:

    http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AN1045-D.PDF

    Dziękuję za odpowiedzi, problem rozwiązany.
    To tam im dziękuj, a nie tu...

    P.S. Wytłuszczenia w cytatach moje.

    EDIT:
    Raportującego ten mój post:
    Cytat:
    Witaj Quarz!
    Twoja wiadomość wysłana na forum elektroda.pl została zgłoszona do moderatorów przez jednego użytkownika forum i użytkownik zaznaczył abyś został o jego raporcie powiadomiony.
    Jest to tylko wyrażona opinia użytkownika forum, może być poprawna lub błędna - o tym zadecyduje moderator, który może, ale nie musi podjąć interwencje.
    Być może uda się Tobie poprawić wiadomość przed ingerencją moderatora.

    Link do wiadomości:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12516239#12516239

    Data zgłoszenia: 13:58:45 2013-07-13

    Opinia użytkownika:
    ==========
    Zbędne.
    ==========

    informuję, iż jest w poważnym błędzie.
  • Poziom 28  
    Przyganiał kocioł garnkowi...
    Ciekawy jestem czy Pan/pan/panisko Quarz (żąda "panowania" sobie na forum) pisze "Profesor" z dużej litery bo sądzi że to pierwsze imię Jerzego Lucińskiego, czy też nie jest pewny użycia skrótu prof., (może nie będąc pewnym czy to nie akronim) ? W dodatku od lat pisze zawsze przymiotnik "cienki" jako "cieńki", nie budząc tym żadnej odrazy u żadnego moderatora. Przykład: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6329646#6329646 To tak celem podniesienia poziomu, bez cytatów z regulaminu.

    Natomiast wskazany odnośnik rzeczywiście opisuje problem, nie uwzględniając jednak (na szczęście) faktu że producenci wykonują często triaki na dużo wyższe napięcia niż opisują w pdf. Jak sprawdzaliśmy na laboratorium -nawet do 2-3 krotności :).

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Post nie na temat, naruszający p.3.1.19 oraz p.3.1.14 regulaminu. Ostrzeżenie.

  • Moderator Projektowanie
    Alemucha napisał:
    producenci wykonują często triaki na dużo wyższe napięcia niż opisują w pdf. Jak sprawdzaliśmy na laboratorium -nawet do 2-3 krotności :).

    To dotyczy wszystkich elementów R, C, oraz półprzewodników. Wynika z rozrzutu produkcyjnego, wskutek czego producent musi utrzymać średnie-typowe wartości dużo wyższe od katalogowych, aby te najniższe, które się też trafiają spełniały katalogowe.
    Ty mierzyłeś kilka (naście) szt? Gdybyś pomierzył kilkaset, z różnych partii produkcyjnych, miałbyś prawdziwy obraz.
    Np. 2N3055 o Ucemax=60V (katalogowo) ma zazwyczaj w rzeczywistości 100-150V (w temp. 100 stC).
    Idąc za Twoją radą autor tematu musiałby ryzykować licząc na szczęście że trafi akurat na taki egz, albo musiałby mierzyć ileś egz. aby taki znaleźć.
  • Poziom 43  
    jdubowski napisał:
    kabat_one napisał:
    Koledzy z innego forum podsunęli:

    http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AN1045-D.PDF

    Dziękuję za odpowiedzi, problem rozwiązany.


    Z szeregowego połączenia triaków będziesz miał więcej problemów niż to warte.
    Prawda, napiszę więcej; Święta Prawda...
    Dlatego też autora tego tematu odesłałem do źródeł, aby tam dokształcił się, a ten [wymoderowano] obruszył się tu i mi na dodatek publicznie naubliżał. O! Tempores, O! Mores!...
  • Poziom 8  
    O to chodzi, że ten generator to stare, rosyjskie ustrojstwo, pierwotnie pracowało w radiostacji, obecnie do innych celów. I jest napis na triaku 1200 V 5A, więc taki sam chciałbym tam włożyć, bo nie wiem czym by to mogło poskutkować gdybym zastąpił na 10 czy 25 A?
  • Moderator Projektowanie
    Czym grozi?
    Akurat zwiększenie tego parametru - niczym, a nawet jest korzystne (zwiększa bezpieczeństwo). Pod warunkiem dotrzymania innych parametrów jak np. Ig.
    W dużym uproszczeniu - masz w Trabancie stare opony diagonalne. Czy ich zmiana na nowe radialne poprawi bezpieczeństwo i osiągi czy pogorszy je?
    A o kłopotach z szeregowym łączeniem pisałem Ci już wczoraj.