Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"Wywalanie korków" uziemienie (prawdopodobnie mostkowanie)

Chajtek2 12 Jul 2013 22:05 9021 20
    Chajtek2
    Level 9  
    Witam,

od jakiegoś czasu mam uziemienie w gniazdku, gdzie podłączam sprzęt(kumpel po fachu założył) i trochę tego żałuję, bo chciałem, aby sprzęt był uziemiony...bezpieczeństwo itp., ale jeśli komputer jest podłączony do listwy, a ona do gniazdka, może być(listwa) nawet wyłączona (Gniazdko z uziemieniem>Listwa acar P7>zasilacz) to po podłączeniu kabla sieciowego RJ45 lub karty telewizyjnej na USB wywala korki w całym mieszkaniu!
    Kabel sieciowy można podłączyć w następujący sposób; odłączam listwę od gniazdka, podłączam kabel sieciowy, podłączam listwę, włączam PC i działa, ale z kartą telewizyjną NOT ONLY TV to nie działa(przed zamontowanie uziemienia wszystko działało). Gdy komputer jest włączony lub podłączony do prądu to nie mamowy, aby podłączyć kabel sieciowy lub tuner.

Wygląda na to, że komputer "wypluwa" wszystko, przez co płynie prąd. Nie wiem o co chodzi, gdzieś są przebitki, nie mam pojęcia co jest nie tak, kumpel wyjechał na wakacje a ja zostałem z tym sam.

Proszę osoby, które mają pojęcie o elektryce o porady.

Miałem straszny problem ze znalezieniem tematu, wiec jeśli tutaj nie może siedzieć, proszę o przeniesienie go w stosowny dział, dziękuję.

Zasilacz XFX 650w
    Dacomos
    Level 33  
    Niezłe bezpieczeństwo łaczenie N z ochronnym stykiem bez znajomości rodzaju sieci.( jak kolega wróci to palnij go w to co ma na szyji )
    Pozdejmuj mostki i problem zniknie a u ciebie dodatkowo może byc problem z filtrem na wejściu PSu.
    Chajtek2
    Level 9  
    Ok, czyli uważasz, że lepiej jest nie ryzykować takim uziemieniem i się go pozbyć?
    BILGO
    Level 38  
    Zacznij od podania jaki 'korek' 'wywala'.
    karolark
    Level 42  
    Korek to można mieć w uszkach albo w przeciwpołoznym końcu :-)
    Nie sądze aby tam było RCD więc jakaś eska że tak powiem wywala :wink:
    Chajtek2
    Level 9  
    "Wywalanie korków" uziemienie (prawdopodobnie mostkowanie)
    To wywala, lewa wajcha, całe mieszkanie.

Poprawiłem sposób zamieszczenia załącznika. Następnym razem zapoznaj się z ogłoszeniami w dziale. [Łukasz]
    O^O
    Level 21  
    RCD i "mostkowane" gniazdka?
    Zaproś, kolego, czym prędzej, elektryka (ale prawdziwego, a nie kolegę - ogrodnika), bo obecna sytuacja zagraża nie tylko sprzętom, ale i użytkownikom tej instalacji.
    Chajtek2
    Level 9  
    OK, ale co on mam to zdjąć, w sensie pozbyć się tego prowizorycznego uziemienia? Nie jestem pewien czy zrobił mostkowanie, czy coś innego, ale na to wygląda.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Chajtek2 wrote:
    OK, ale co on mam to zdjąć, w sensie pozbyć się tego prowizorycznego uziemienia? Nie jestem pewien czy zrobił mostkowanie, czy coś innego, ale na to wygląda.

Wystarczy zaprosić elektryka na wizje lokalną, koledzy już o tym wspominali.
    Teraz masz nauczkę aby nie powierzać takich prac laikom.
    Chajtek2
    Level 9  
    Podobno zakładał instalację elektryczne w niektórych mieszkaniach.
    Nvm, dzięki za pomoc chłopaki, dobre nocy.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Chajtek2 wrote:
    Podobno zakładał instalację elektryczne w niektórych

Podobno Kopernik była kobietą ;) Jak kolega wróci z wakacji podziękuj mu za "fachowość" :D
    fixian
    Level 21  
    No i oczywiście przedstaw rachunek za elektryka :) Instalację mógł kłaść ale nie do końca chyba rozumiał o co w niej chodzi. No i nie koniecznie zakładał osprzęt.
    Anonymous
    Anonymous  
    O^O
    Level 21  
    A kolega Bronek22 jak zwykle nie może się powstrzymać, żeby z tematu na kilka postów zrobić kilkustronicowy elaborat...
    Bronek22 wrote:
    Zerowanie nie spowoduje wywalania RCD. Nie powtarzajcie po doktorze z "Wieży Babel".(bo w tym przypadku pisze nieprawdę). Twój kolega coś żle podłączył. Co nie wiadomo. Chyba, że kolego coś jeszcze uziemiłeś do kaloryfera. Albo inne gniazdo na PE, a obydwa urządzenia z innego gniazda mają połączone obudowy przewodami komputerowymi.
    Przecież już w pierwszym poście autor pisze, że "wywala mu korek", kiedy podłącza przewód sieciowy lub tuner telewizyjny. Lubi kolega rysunki, to niech sobie kolega rozrysuje co się stanie, jeśli zastosujemy RCD w instalacji dwuprzewodowej z zerowaniem i podłączymy do gniazdka urządzenie w I-klasie ochronności połączone z obcą instalacją (np kablówką, gdzie często na masie koncentryka można zaobserwować całkiem spory potencjał w stosunku do potencjału ziemi).

Bronek22 wrote:
    Jest zakaz zerowania przy RCD. Sprzętom to napewno nie zagraża.
    A w którym miejscu napisałem, że RCD w instalacji dwuprzewodowej zagraża sprzętom?
    Napisałem, że obecny stan instalacji w mieszkaniu autora im zagraża i to jest prawda. Odsyłam do przytoczonego powyżej przykładu z TV kablową.
    Chajtek2
    Level 9  
    @update

Zawołałem elektryka, powiedział, że odłączył mostkowanie, bo innego wyjścia nie było. Na obudowie z powrotem pojawiło się napięcie, ale udało nam się uziemić sprzęt właśnie poprzez tuner TV na USB, bo wygląda na to, że antena jest uziemiona.
    gogi20
    Level 24  
    Chajtek2 wrote:
    @update

Zawołałem elektryka, powiedział, że odłączył mostkowanie, bo innego wyjścia nie było. Na obudowie z powrotem pojawiło się napięcie, ale udało nam się uziemić sprzęt właśnie poprzez tuner TV na USB, bo wygląda na to, że antena jest uziemiona.
    Chyba sobie żartujesz, że coś się Wam udało.
    Chajtek2
    Level 9  
    Inaczej.

Po podpięciu tunera TV napięcie na obudowie i na bolcach zniknęło.
    O^O
    Level 21  
    Fajnie, ale to nie jest żadne rozwiązanie.
    Czy w Pile nie ma żadnego elektryka? Sami ogrodnicy?

Komputer, jako urządzenie w I-klasie ochronności, powinien być podłączony do gniazdka z poprawnie podłączonym stykiem ochronnym!
    Chajtek2
    Level 9  
    Są, ale co zrobię? Instalacji nie wymienię (blok i kasa), mostkowanie nie jest dobrym wyjściem, podłączenie uziemienia do kaloryfera też nie bardzo...

btw. masz rację jeśli chodzi o ogrodników-elektryków, bo takich jest najwięcej, którzy mają jakieś pozwolenie i już się ogłaszają w gazetach jako panowie prądu.

#edit
    Czy napięcie na obudowie bez uziemienia jest normalne?
    zasilacz: xfx 650w
    O^O
    Level 21  
    Użytkowanie urządzeń w I-klasie ochronności bez podłączonego przewodu PE jest niedopuszczalne.
    Koszty leczenia albo pogrzebu zwykle przewyższają koszty modernizacji instalacji. Może to do kolegi dotrze, skoro inne argumenty nie działają.

Chajtek2 wrote:
    Czy napięcie na obudowie bez uziemienia jest normalne?
    Jeśli chodzi o komputer, to tak.