Witam.
Na wstępie chciałbym prosić o manual do skrzyni biegów lub jego sterownika, ew. schemat podłączenia sterownika.
Otrzymałem sam sterownik do sprawdzenia. Otrzymałem informacje przez trzecią osobę, że po pół godziny ciągnik się zatrzymuje i nie można ruszyć ani do przodu, ani do tyłu.
Sterownik SAGEM ITC. Fizycznie wszystko ok, poza przysmażoną cyną przy diodzie na zasilaniu sterowników L294. Układy scalone sprawdzone dokładnie, przy prądzie 1.6A nie grzeją się nadmiernie. Układy te są sterowane napięciowo i regulują w ten sposób prąd cewek elektrozaworów (jeden na sprzęgło do przodu i drugi na sprzęgło do tyłu). Podejrzenie padło na uszkodzenie cewki elektrozaworów, ale okazuje się że są one sprawne (rezystancja obu 3Ω). Pozostałe sterowniki czterech elektrozaworów są typu "on/off".
Gdy przyjechałem do ciągnika, w pierwszej kolejności posprawdzałem rezystancję cewek elektrozaworów i są one w porządku - dwa sprzęgłowe po 3Ω i cztery do półbiegów po 11Ω.
Zrysowałem połączenia sterownika, jednak pozostały mi cztery przewody których przeznaczenia nie jestem w stanie określić. Brak na nich napięcia oraz rezystancji.
W instalacji są dwa czujniki o rezystancji 50Ω, których nie mogłem zlokalizować ani określić od czego służą.
Dwa czujniki o rezystancji 120Ω są wkręcone w lewą stronę skrzyni biegów, ich odpięcie blokuje działanie skrzyni biegów, ale podczas pracy rezystancja nie zmienia się. Na jednym przewodzie jest niebieska opaska, a na drugim czerwona.
Potencjometr na "zadajniku" sprzęgła i dwa przełączniki są sprawne.
Dodam że kontrolka "wykrzyknik w kółku" miga cały czas, co wzbudza moje wątpliwości.
Czerwona lampka akumulatora nie świeci się, działa za to zielona lampka ładowania u dołu konsoli (standardowa).
Co do nieznanych przewodów:
Kombinacja zwarcia do masy poprzez kontrolkę zacisków nr. 2 i 3 złącza "prądowego" wygasza kontrolkę.
Zwarcie do masy zacisku 20 złącza "prądowego" powoduje przyśpieszenie migania kontrolki.
Na zaciskach 1 i 19 złącza "sterowania" nie ma reakcji.
Proszę o podpowiedź jakie przyczyny mogą powodować miganie kontrolki systemu skrzyni biegów?
Rozpiska wtyczek (nie wypisane numery - brak przewodów we wtyczce)
Złącze "prądowe"
1 + akumulatora
2??? czujnik 50Ω prędkości obrotowej silnika (na kole zamachowym)
3??? czujnik 50Ω
-
5 czujnik 50Ω czujnik prędkości z boku skrzyni biegów (przedni - prędkość za sprzęgłami)
6 czujnik 50Ω
-
8 czujnik 50Ω czujnik prędkości z boku skrzyni biegów (tylny)
9 czujnik 50Ω
-
11 czujnik ciśnienia/temperatury na wyspie (oryginalny, z wyprowadzonymi przewodami, styk NO)
12 czujnik ciśnienia na wyspie (nieoryginalny, na wsuwki, styk NC)
13 EZ półbiegu
14 EZ półbiegu
15 EZ półbiegu
16 EZ półbiegu
-
18 MASA
-
20??? wyjście prędkości obrotowej silnika do komputerka A.C.E.T.
21 MASA ze sterownika
-
-
-
-
26 czujnik 120Ω - wodziki półbiegów góra
27 czujnik 120Ω - wodziki półbiegów góra
28 czujnik 120Ω - wodziki półbiegów dół
29 czujnik 120Ω - wodziki półbiegów dół
30 EKRAN
31 EZ sprzęgła E1
32 EZ sprzęgła E1
33 EZ sprzęgła E2
34 EZ sprzęgła E2
35 EKRAN
Złącze sterowania
1??? złącze diagnostyczne (TXD/RXD?)
2 + stacyjka
3 kontrolka przód średnie
4 kontrolka przód szybkie
5 kontrolka przód wolne
6 kontrolka tył spacerowe
7 kontrolka ciśnienia oleju
8 kontrolka (temperatury oleju?)
9 kontrolka akumulatora
10 kontrolka ostrzegawcza (!)
-
12 wejście przełącznika kierunku jazdy do przodu
13 wejście przełącznika kierunku jazdy do tyłu
-
-
16 potencjometr pedału sprzęgła (zasilanie 3.3V)
17 potencjometr pedału sprzęgła (styk)
18 potencjometr pedału sprzęgła (masa potencjometru)
19??? - złącze diagnostyczne (TXD/RXD?)
20 MASA
-
22 kontrolka STOP + Buzzer
-
-
-
-
-
-
29 przycisk półbieg w dół
30 przycisk półbieg w górę
-
-
-
34 czujnik sprzęgła I skok (początek wciśnięcia)
35 czujnik sprzęgła II skok (pełne wciśnięcie)
Na wstępie chciałbym prosić o manual do skrzyni biegów lub jego sterownika, ew. schemat podłączenia sterownika.
Otrzymałem sam sterownik do sprawdzenia. Otrzymałem informacje przez trzecią osobę, że po pół godziny ciągnik się zatrzymuje i nie można ruszyć ani do przodu, ani do tyłu.
Sterownik SAGEM ITC. Fizycznie wszystko ok, poza przysmażoną cyną przy diodzie na zasilaniu sterowników L294. Układy scalone sprawdzone dokładnie, przy prądzie 1.6A nie grzeją się nadmiernie. Układy te są sterowane napięciowo i regulują w ten sposób prąd cewek elektrozaworów (jeden na sprzęgło do przodu i drugi na sprzęgło do tyłu). Podejrzenie padło na uszkodzenie cewki elektrozaworów, ale okazuje się że są one sprawne (rezystancja obu 3Ω). Pozostałe sterowniki czterech elektrozaworów są typu "on/off".

Gdy przyjechałem do ciągnika, w pierwszej kolejności posprawdzałem rezystancję cewek elektrozaworów i są one w porządku - dwa sprzęgłowe po 3Ω i cztery do półbiegów po 11Ω.
Zrysowałem połączenia sterownika, jednak pozostały mi cztery przewody których przeznaczenia nie jestem w stanie określić. Brak na nich napięcia oraz rezystancji.
W instalacji są dwa czujniki o rezystancji 50Ω, których nie mogłem zlokalizować ani określić od czego służą.
Dwa czujniki o rezystancji 120Ω są wkręcone w lewą stronę skrzyni biegów, ich odpięcie blokuje działanie skrzyni biegów, ale podczas pracy rezystancja nie zmienia się. Na jednym przewodzie jest niebieska opaska, a na drugim czerwona.
Potencjometr na "zadajniku" sprzęgła i dwa przełączniki są sprawne.
Dodam że kontrolka "wykrzyknik w kółku" miga cały czas, co wzbudza moje wątpliwości.
Czerwona lampka akumulatora nie świeci się, działa za to zielona lampka ładowania u dołu konsoli (standardowa).
Co do nieznanych przewodów:
Kombinacja zwarcia do masy poprzez kontrolkę zacisków nr. 2 i 3 złącza "prądowego" wygasza kontrolkę.
Zwarcie do masy zacisku 20 złącza "prądowego" powoduje przyśpieszenie migania kontrolki.
Na zaciskach 1 i 19 złącza "sterowania" nie ma reakcji.
Proszę o podpowiedź jakie przyczyny mogą powodować miganie kontrolki systemu skrzyni biegów?
Rozpiska wtyczek (nie wypisane numery - brak przewodów we wtyczce)
Złącze "prądowe"
1 + akumulatora
2
3
-
5 czujnik 50Ω czujnik prędkości z boku skrzyni biegów (przedni - prędkość za sprzęgłami)
6 czujnik 50Ω
-
8 czujnik 50Ω czujnik prędkości z boku skrzyni biegów (tylny)
9 czujnik 50Ω
-
11 czujnik ciśnienia/temperatury na wyspie (oryginalny, z wyprowadzonymi przewodami, styk NO)
12 czujnik ciśnienia na wyspie (nieoryginalny, na wsuwki, styk NC)
13 EZ półbiegu
14 EZ półbiegu
15 EZ półbiegu
16 EZ półbiegu
-
18 MASA
-
20
21 MASA ze sterownika
-
-
-
-
26 czujnik 120Ω - wodziki półbiegów góra
27 czujnik 120Ω - wodziki półbiegów góra
28 czujnik 120Ω - wodziki półbiegów dół
29 czujnik 120Ω - wodziki półbiegów dół
30 EKRAN
31 EZ sprzęgła E1
32 EZ sprzęgła E1
33 EZ sprzęgła E2
34 EZ sprzęgła E2
35 EKRAN
Złącze sterowania
1
2 + stacyjka
3 kontrolka przód średnie
4 kontrolka przód szybkie
5 kontrolka przód wolne
6 kontrolka tył spacerowe
7 kontrolka ciśnienia oleju
8 kontrolka (temperatury oleju?)
9 kontrolka akumulatora
10 kontrolka ostrzegawcza (!)
-
12 wejście przełącznika kierunku jazdy do przodu
13 wejście przełącznika kierunku jazdy do tyłu
-
-
16 potencjometr pedału sprzęgła (zasilanie 3.3V)
17 potencjometr pedału sprzęgła (styk)
18 potencjometr pedału sprzęgła (masa potencjometru)
19
20 MASA
-
22 kontrolka STOP + Buzzer
-
-
-
-
-
-
29 przycisk półbieg w dół
30 przycisk półbieg w górę
-
-
-
34 czujnik sprzęgła I skok (początek wciśnięcia)
35 czujnik sprzęgła II skok (pełne wciśnięcie)