Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JCB JS150 - Uszkodzenie instalacji elektrycznej

satanistik 14 Lip 2013 10:27 2631 3
  • #1 14 Lip 2013 10:27
    satanistik
    Poziom 27  

    Koparka jak w temacie - pożar w komorze akumulatorowej uszkodził część instalacji. Dzieła zniszczenia dopełnił elektryk podłączając wszystko jak leci pod akumulator. Na podstawie schematu odtworzyłem część wiązki w tym wszystkie od zasilania. Po załączeniu silnik odpala, podświetla się wyświetlacz od komputera, na wyświetlaczu jedyne aktywne pole to to od trybów pracy. Przełączając klawiszami od trybów zmieniają się jakieś kody. Reszta wyświetlacza w tym pole tekstowe ciemne. Nie działa pokrętło gazu, przyciski od awaryjnego sterowania gazem (plus i minus pod klapką) działają. Na schemacie jest jeszcze kabel idący jak by idący do środka akumulatora. Co to może być?

  • #2 14 Lip 2013 11:12
    Ambrozy
    Poziom 13  

    Witam. Czy taki wyświetlacz zamontowany jest w koparce.

    JCB JS150 - Uszkodzenie instalacji elektrycznej

    Cytat:
    Na schemacie jest jeszcze kabel idący jak by idący do środka akumulatora. Co to może być?


    Myślę, że to balanser podłączony do mostka między akumulatorami. Nie w każdej go widziałem, można wyłączyć tę opcje podczas programowania. Może należy wykonać kalibracje. Podaj SN.

  • #3 14 Lip 2013 12:29
    satanistik
    Poziom 27  

    Wyświetlacz jak na rysunku.
    Co do kabla - nie idzie do mostka między akumulatorami - mostek jest na schemacie. Kabel idzie do czegoś co wygląda jak jakaś sonda wbita w akumulator. Jak zeskanuję schemat to wkleję. Co SN i innych danych - akurat wczoraj przy naprawie nie zdążyłem zanotować a kolejne podejście za tydzień. Jeżeli właściciel prześle zdjęcia to wcześniej.

    Z braków jest tak - czujnik zapchania filtra powietrza (wraz z całym filtrem), czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy (wraz z całym zbiorniczkiem). Dodatkowo w wiązce jest jeszcze przewód całkiem zielony, całkiem pomarańczowy, czarny z cienkim białym paskiem , czarno biały. Na razie nie mam przekaźnika świec żarowych gdyż też się spalił. Przekaźnik główny od +24 wymieniony i działa. Kolejna przypadłość to brak ciśnienia w spodniej części - w trybie awaryjnym (klawisz + obok przycisków do sterowania gazem, na rysku pod 13) , działa obrót, całe ramie, nie działają podpory, jazda, pług.

    Przydało by się zdjęcie komory akumulatorowej.

    Co do wyświetlacza klawiszami (11) można zmieniać wartości na środkowym polu numerycznym (po starcie jest 9 i niżej 9999), można zmieniać te wartości. Reszta pół martwa. Na liniach danych do wyświetlacza jest jakaś komunikacja (sprawdzałem oscyloskopem).

  • #4 14 Lip 2013 13:25
    Ambrozy
    Poziom 13  

    Wygląda na to, że maszyna jest w stanie SET-UP. W tabelce są dane dla JS130 i JS160 nie ma dla 150. Spróbowałbym wpisać 1 - język angielski oraz E152 dla typu. Muszą być sprawne wskaźniki oraz czujniki, maszyna musi być zagrzana oraz powinno być paliwo powyżej rezerwy. Jeśli spełnione są powyższe warunki można wykonać kalibracje. Czasami są problemy z kalibracją, nie chce przejść.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME