Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie wieży i wzmacniacza

mrRosso 14 Jul 2013 18:17 2142 6
    mrRosso
    Level 9  
    Witam.

Mam:

Wieżę THOMSON Altima 3200(już ponad 9 lat)
    Wzmacniacz TECHNICS z450(jakieś 10 lat)

oraz:

2 x głośniki oryginalne od wyżej wymienionej wieży(nie wiem ile OHM)
    1 x głośnik(chyba basowy) wymontowany z telewizora SONY(5 OHM 15W)
    5 x głośniki AIWA(6 OHM), chyba z jakiegoś kina domowego.

Dodatkowo wzmacniacz ma przełącznik z 8ohm i 4-6 ohm na 16 i 8-16 ohm. Czyli łopatologicznie, przełącznik ustawiony na lewą stronę to 8 ohm lub 4-6 ohm a na prawą 16 ohm lub 8-16 ohm.

I moja prośba jest taka, jak to wszystko połączyć w jedną całość. W wieży jest też wyjście surround. Jeśli trzeba jakieś zdjęcia lub inne informacje to doślę ;d

Czekam na szybką odpowiedź.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Ale co chcesz podłączyć i jak? Narysuj bo z tego co napisałeś nie idzie nic zrozumieć.
    mrRosso
    Level 9  
    A więc Ja to widzę tak:

Podłączenie wieży i wzmacniacza

Tylko nie wiem jak to podłączyć, żeby nie było niespodzianek. Ogólnie myślałem, żeby zrobić tak:

Oryginalne głośniki od wieży zostawić tak jak są. A wyjście SURROUND w wieży wykorzystać, aby podłączyć wzmacniacz kablem CINCH do wejścia np. CD/AUX we wzmacniaczu. I tak na moje oko wygląda podłączenie wzmacniacza do wieży. Reszta głośników, czyli te 5 x 6OHM i 1 x Basowy 15W 6OHM podłączyć do wzmacniacza. Ale problem polega też na tym, że mam w nim wyjścia na 4 głośniki. I tu bym zrobił tak:

Głośnik centralny 6OHM i Basowy podłączyć np. do GND z lewej strony a PLUS z prawej i to samo z drugim. Dobrze by było? :D
    Pablo1964
    Moderator
    1. Kolumny od wieży podłącz do wieży i używaj jako jedną całość.
    2. Sprzedaj kolumny Aiwa i głośnik z telewizora. Dlatego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9875978#9875978
    3. Za uzyskane środki kup dwie dobre kolumny do Technicsa bo warto, to całkiem dobry wzmacniacz.
    Tego sprzętu się nie łączy; podobnie jak nikt nie podłącza motocykla do samochodu.
    mrRosso
    Level 9  
    Czyli tak to wygląda... :) A gdybym zakupił te dwie kolumny i zrobił coś w tym rodzaju, że do pc podłączam tego jack'a a do niego wieżę i wzmacniacz? bo dotychczas tak robiłem i było dosyć dobrze. Ale pytam Ciebie jako fachowca czy duża jest strata jakości?
  • Helpful post
    Pablo1964
    Moderator
    Podłącz sam wzmacniacz z dwiema dobrymi kolumnami a sam się przekonasz, że różnica jest ogromna. A wieży słuchaj w drugim pomieszczeniu. W tej chwili masz w domu kakofonię, którą może zastąpić dobrze zestrojona stereofoniczna scena dźwiękowa.
    mrRosso
    Level 9  
    To super o taki efekt mi chodzi :) dzięki wielkie za pomoc ;)