Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Witkowski - Automatyka do CO

wierzba123 14 Jul 2013 18:24 2034 10
    wierzba123
    Level 16  
    Witam. Jestem w trakcie wykańczania domu pow. ok 300m2 na dole mam sklep i warsztat u góry jest mieszkanie. Całość ogrzewam kotłem z podajnikiem ślimakowym w sklepie grzejniki bez termostatów, warsztat ma nagrzewnicę wodną u góry grzejniki i podłogówka w kuchni i łazience. Instalacja jest bez bajerów robil mi to starszy fachowiec więc nie było planowanej automatyki itd. W zimie miałem problem bo wstawiłem nagrzewnice wodną z automatyka do warsztatu i żeby dobrze grzała na piecu musiałem mieć min. 50st a w sklepie i mieszkaniu nie dało się wytrzymać. Znajomy polecił mi zrobienie dwóch osobnych obiegów jeden do CWU i nagrzewnicy a drugi do CO i podłogówki i na tym drugim wstawienie zaworu trujdrogowego. Chciałbym w mieszkaniu wstawić programator tygodniowy i podpiąć go do sterownika pieca mam taką opcję, podłogówka ma swoje termostaty tu bym nie kombinował. Czy mogę w sklepie wstawić termostat pokojowy i np. na zasilaniu grzejników zrobić zawór odcinający, który odetnie dopływ wody jeśli wymagana temp zostanie osiągnięta ? Jest takie coś zrobione przy nagrzewnicy. Mam problem jak to wszystko zgrać żeby dobrze działało.
  • Helpful post
    markmd
    Level 25  
    Znajomy ma rację-trzeba nagrzewnice zasilać z niezależnej gałęzi. W pomieszczeniach, gdzie jest za gorąco proszę pozakładać na grzejniki głowice termostatowe. Grzejniki bez termostatów (jeden lub dwa) w pomieszczeniu najzimniejszym, najlepiej na końcu gałęzi zasilającej.
    wierzba123
    Level 16  
    A jakbym na zasilaniu grzejników w mieszkaniu założył elektryczny siłownik odcinający i podłączył to pod termostat pokojowy umieszczony np. w salonie. W salonie będzie odpowiednia temp to siłownik odcina zasilanie na całe mieszkanie. Mam w mieszkaniu z 12 grzejników więc sporo musiałbym kupić tych termostatów. Podłogówkę mam na osobnym zasilaniu podłączona pod rozdzielacz z siłownikami więc tu też bym założył jakiś programator tygodniowy. Najbardziej interesuje mnie czy ktoś próbował podłączyć jeden siłownik odcinający wszystkie grzejniki ? Wiem że nie będzie idealnie i nie będę miał idealnej temp. we wszystkich pokojach ale to zawsze lepiej jak jest teraz.
  • Helpful post
    markmd
    Level 25  
    Regulacja całą gałęzią jest możliwa, jeśli jest to gałąź końcowa tzn. żadne inne pomieszczenie dalej nie jest ogrzewane.
    wierzba123
    Level 16  
    Narysowałem na szybko schemat jakbym to widział u siebie. Witkowski - Automatyka do CO
  • Helpful post
    markmd
    Level 25  
    Biorąc pod uwagę, że jest to schemat poglądowy-nie mam zastrzeżeń.
    wierzba123
    Level 16  
    Przejrzałem dokładniej instalacje w domu i wygląda to tak jak na obrazku. Dodałem elektrozawory odcinające. Podłogówka jest wpięta razem z grzejnikami mam do tego przystosowany rozdzielacz z pompą i mieszaczem. Czy jest sens wkładania zaworu 3d jeśli podepnę pod grzejniki i podłogówkę zawory odcinające sterowane termostatami ?
    Witkowski - Automatyka do CO
    markmd
    Level 25  
    Jeśli układ działa poprawnie to nie ma potrzeby wkładania dodatkowego 3d. Mam za to zastrzeżenie do armatury na rurze bezpieczeństwa.
    wierzba123
    Level 16  
    Bez zaworów elektrycznych był problem z temp. na kotle 50st. w domu nie dało się wytrzymać. Dlatego chciałem dodać zawór 3d żeby regulować wyjście na grzejniki ale jak będą elektrozawory i automatyka to raczej ona powinna utrzymać w miarę wymaganą temperaturę ? Co jest nie tak z rurą bezpieczeństwa ?
    markmd
    Level 25  
    Nie powinno się montować żadnej armatury na rurze bezpieczeństwa, ale mam świadomość, że wielu instalatorów nie zwraca na to uwagi.
    wierzba123
    Level 16  
    Nie znam się za dobrze więc nie zwróciłem uwagi na to. Dzięki za pomoc jak napotkam jakieś utrudnienia to zapewne się tu odezwę. Pozdrawiam.