Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dysk twardy - po podłączeniu komputer się nie włącza.

sorex96 14 Lip 2013 23:50 7170 11
  • #1 14 Lip 2013 23:50
    sorex96
    Poziom 7  

    Problem jak w temacie.
    Po podłączeniu dysku ATA 120GB (samsung SP1203N) komputer po otrzymaniu sygnału włączenia rusza wiatraczek na procku na sekundę i się nie włącza.

    Sprawdzałem ustawienia zworek, wszystko powinno być ok.
    Jak go odłączę, to wszystko działa.

    Co może być problemem?

    0 11
  • #2 14 Lip 2013 23:54
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Problemem mogą być transile zlokalizowane przy wejściu zasilania dysku twardego. Element taki po uszkodzeniu najczęściej zostaje zwarty. Sprawdź omomierzem rezystancję między masą (wewnętrzne bolce gniazda zasilania) a zewnętrznymi pinami - prawdopodobnie będzie zwarcie przy którymś z nich.

    1
  • #4 15 Lip 2013 00:01
    sorex96
    Poziom 7  

    Zasilacz to Fortron FSP300-60MDN 300W

    0
  • #6 15 Lip 2013 00:05
    sorex96
    Poziom 7  

    Nie, zaraz mogę to zrobić jednak zanim podłączyłem ten dysk, miałem obydwa zajęte przez dyski 40GB i działało.

    0
  • #7 15 Lip 2013 00:08
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    sorex96 napisał:
    Nie, zaraz mogę to zrobić jednak zanim podłączyłem ten dysk, miałem obydwa zajęte przez dyski 40GB i działało.


    Sprawdź. Może przy demontażu odgieły się blaszki we wtyczce i nie wszystkie łączą. Zamień je miejscami.

    0
  • #8 15 Lip 2013 00:21
    sorex96
    Poziom 7  

    swiercm napisał:

    Sprawdź. Może przy demontażu odgieły się blaszki we wtyczce i nie wszystkie łączą. Zamień je miejscami.



    Ta sama sytuacja. Sprawdziłem oba miejsca na taśmie i oba molexy. Taśma też sprawna, bo podłączyłem inny dysk i wszystko działa.

    dt1 napisał:
    Problemem mogą być transile zlokalizowane przy wejściu zasilania dysku twardego. Element taki po uszkodzeniu najczęściej zostaje zwarty. Sprawdź omomierzem rezystancję między masą (wewnętrzne bolce gniazda zasilania) a zewnętrznymi pinami - prawdopodobnie będzie zwarcie przy którymś z nich.


    Jutro rano (właściwie już dzisiaj) zrobię jak mówiłeś.

    0
  • #9 15 Lip 2013 00:25
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Spalony transil często (ale nie zawsze) bywa pęknięty/okopcony. Przyjrzyj się dobrze elementom w bezpośrednim sąsiedztwie gniazda zasilającego (w przypadku, gdy nie znajdziesz w taki sposób uszkodzonego elementu i tak trzeba zmierzyć miernikiem, jak pisałem).

    0
  • Pomocny post
    #10 15 Lip 2013 10:26
    Dj Haker
    Poziom 35  

    Ewidentnie masz gdzieś zwarcie w elektronice dysku i komputer startuje na ułamek sekundy, po czym uruchamia się zabezpieczenie przeciwzwarciowe.

    Dysk twardy - po podłączeniu komputer się nie włącza.

    Transil wygląda tak. Możesz przełączyć też miernik na diodę / sygnał dźwiękowy i szukać zwarcia pomiędzy zasilaniem dodatnim a GND.

    0
  • #11 29 Lip 2013 16:10
    sorex96
    Poziom 7  

    Mam śrubokręt z sygnalizacją dźwiękową. Dotykałem każdego pinu na zasilaniu po kolei palcem a innego pinu z zasilania miernikiem i za każdym razem piszczał. Nie, nie dotykałem nigdzie dysku - napięcie szło tylko od mojego palca. O co może chodzić? Wszystkie piny zwierają?

    Co do transilów to nigdzie nic nie wygląda na uszkodzone.

    0
  • #12 29 Lip 2013 16:55
    Dj Haker
    Poziom 35  

    Trzeba oba transile wylutować i sprawdzić czy dalej jest zwarcie na pinach.

    0