Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z ABS w Renault Scenic!!!

mesiah 06 Mar 2005 20:33 9905 11
Texa Poland
    mesiah
    Level 10  
    Mam problem który polega na tym ze co jakiś czas zapala sie kontrolka od ABSu, po jakimś czasie ona gasnie. Posiadam auto Renault Scenic 1,6 97r. Jaka może byc przyczyna tego??
  • Texa Poland
    veenom
    Level 11  
    mam podobny problem w moim oplu astrze:( u mnie jest to tak ze jak abs zadziala raz to pozni9ej wlacza sie kontrolka i abs juz nie dziala~!wystarczy pozniej ze wylacze i wlacze silnik i juz kontrolka nie swieci!!z tego co mowil mi mechanik to najprawdopodobniej jest cos nie tak z jakims czujnikiem i dlatego tak sie dzieje!pozdro
  • Texa Poland
    kk.2000
    Level 26  
    Przy kołach są zębate koła, kóre czasem się tak zapaprają, że zapala się kontrolka błędu abs.

Inny powód: czujniki na tych samych kołach zębatych mogą być luźne lub się zbytnio odsunęły od siebie. Niestety trzeba sprawdzić wszystkie koła!

Zębatki o których... są widoczne po zdjęciu koła za tarczą hamulcową. Czujniki są umieszczone na brzegu tej zębatki.
    Buzka23
    Level 17  
    Przeczyśc kostki elektryczne od tych czujników a wszystko powinno wrócić do normy

pozdrawiam
    Buzka23
    Level 17  
    Może to być WD40 lub contaktspray

pozdrawiam
    kameleon1983
    Level 13  
    hejka! Mam ten sam problem z Fiatem Brava 1.2 16V z 2000 r. na poczatku dzialo sie tak ze zapalala sie kontrolka ABSu i po jakims czasie gasla, ale teraz juz na stale sie pali i nie ma ABSu!!!! sprawdzilem czujniki i je przeczyscilem na kazdym kole ale to nic nie pomoglo !!! jesli ktos wie wiecej na ten temat to pomozcie!!!

Dodano po 10 [minuty]:

jak by ktos mial kompletny schemat ukladu abs od FIATA BRAVA 1.2 16V to bylbym bardzo wdziecznby jakby mi wyslal na maila: <<< acinr(malpa)wp.pl >>>
    maciejwin
    Level 11  
    witaj tak to powinno pomóc przeczyszczenire kosci złaczkowych i mozna by było jeszcze wyczyscic i sprawdzic odległosc miedzy czujnikiem a piasta absu
    chawit
    Level 11  
    WITAM! u mnie (SCENIC) wystarczyło solidne przedmuchanie okolicy czujników sprężonym powietrzem!! POZDROWIENIA!
    veenom
    Level 11  
    maciejwin wrote:
    witaj tak to powinno pomóc przeczyszczenire kosci złaczkowych i mozna by było jeszcze wyczyscic i sprawdzic odległosc miedzy czujnikiem a piasta absu

a jesli czujniki sa za blisko tych zebatek to jak to skorygowac???
    Itek
    Level 21  
    Te czyszcznie i dmuchnie mało pomaga bez sprawdzenia komputerem
    nie da sie zdiagnozować tego układu w SCENICU całkiem inna filozofia z czujnikami one czytają impulsy z łożyska koła multimetr też nie radzi