Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor/Zatra - Identyfikacja urządzenia (radiotelefon?) Unitra Radmor/Zatra

styko 15 Jul 2013 14:37 5862 7
    styko
    Level 9  
    Witam. Mam nadzieję, że taki temat w tym dziale jest na miejscu, i że nie naruszam dobrego obyczaju. Niestety nie widzę, gdzie tutaj mógłbym zapytać się o kwestie związane z radiotechnika, a problem ewidentnie mieści się w ramach tego działu.

Mianowicie jakiś czas temu znalazłem w garażu sprzęt, który leżał już tam od dłuższego czasu nieużywany i zapomniany. Wygląda mi to na radiotelefon ale jakie było jego przeznaczenie oraz działanie to jest dla mnie zagadką. Dlatego mam nadzieję, uzyskać pomoc tutaj, od znawców tematu i ludzi, którzy mają o tym pojęcie bądź też zetknęli się z tym kiedyś.

Mianowicie zestaw składa się z 6 części widocznych na zdjęciu (nie wiem czy to wszystkie jakie być powinny, na bank nie ma antenty).

Elementy, które mogę zidentyfikować po napisach:

1 z elementów to regulator napięcia RN 300/1 UNITRA ZATRA. Zdjęcie z przodu i z tyłu. Po podłączeniu do prądu nie świecą się diody.

Radmor/Zatra - Identyfikacja urządzenia (radiotelefon?) Unitra Radmor/Zatra Radmor/Zatra - Identyfikacja urządzenia (radiotelefon?) Unitra Radmor/Zatra

2 z elementów to filtr dupleksowy 05111 UNITRA RADMOR typ: 30311, Nr. fabr 8703446 (trochę zamazane cyfry)

Radmor/Zatra - Identyfikacja urządzenia (radiotelefon?) Unitra Radmor/Zatra Radmor/Zatra - Identyfikacja urządzenia (radiotelefon?) Unitra Radmor/Zatra

Elementy, których nie kojarzę
    3 element widoczny na zdjęciu ma podłączoną do siebie słuchawkę. typ:30611 Nr. fabr 8600546

4 najmniejszy z nich, typ:30711 Nr. fabr. 8804717 UNITRA RADMOR

5 typ 30312/1 Nr. fabr. 8701783, na zdjęciu widoczna wtyczka i tylny panel.

6 wygląda na jakiś wzmacniacz w czarnej obudowie. Nie ma żadnych oznaczeń. Po podłączeniu do prądu, świeci się dioda.

Moje pytanie, do czego służą poszczególne części i co to było w całości? Mi to jest kompletnie nie potrzebne, a jakiś pasjonat mógłby może coś z tego jeszcze zrobić. Nie wiem czy jest sprawne, jak pisałem wyżej jeden element podłączony do prądu zaświeca kontrolkę.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

P.S
    Czy jest możliwość zapytania się o wartość takiego zestawu?? Jeśli tak to na PW mógłbym jakąś odpowiedź prosić? Byłbym niesamowicie wdzięczny.
    Diadia Stiopa
    Level 11  
    Zastanawiam się, czy przypadkiem nie jest to sprzęt do RTP (Radio Telefonia Przewoźna).
    Coś takiego funkcjonowało jeszcze w latach 90.
    Niestety brak w internecie bliższych informacji o tej usłudze, ale częstotliwości na duplekserze zgadzają się z pasmem wykorzystywanym przez RTP.
    styko
    Level 9  
    Właśnie ciężko mi to kategoryzować, bo jako pojedyncze podzespoły udaje mi się znaleźć, niektóre opisane ale jako całości nie widziałem nigdzie i nie wiem kompletnie jak się do tego ustosunkować! Ale dzięki za podpowiedź
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Tu masz główne podpowiedzi - co i jak - z tym sprzętem i do czego służył :

Jak widać częstotliwości typowe dla łączności dupleksowej wykorzystywanej dla pierwszych prób wprowadzenia telefonów bezprzewodowych na większą odległość (takie GSM-y) a manipulator ma przycisk ZGŁ. (zgłoszenie) . :spoko:

System ten już nie istnieje.

Pozdrawiam.
    dj_volt
    Level 25  
    styko wrote:

4 najmniejszy z nich, typ:30711 Nr. fabr. 8804717 UNITRA RADMOR

To przetwornica. Zasilana (prawdopodobnie) z instalacji samochodowej 12VDC "produkowała" napięcie 24VDC dla radiotelefonu.

styko wrote:

6 wygląda na jakiś wzmacniacz w czarnej obudowie. Nie ma żadnych oznaczeń. Po podłączeniu do prądu, świeci się dioda.

To nie wzmacniacz - to zasilacz sieciowy 24VDC (na radiatorze stabilizator 7824 oraz tranzystor mocy).
    Diadia Stiopa
    Level 11  
    @SP5ANJ

Czyli po tym co piszesz wnioskuję, że była to RTP...
    Czy masz jakieś szczegóły na temat funkcjonowania systemu?
    Z tego co wiem dzwoniono na numer 975 i zgłaszała się telefonistka.
    Telefonistce podawano nr indywidualny radiotelefonu/samochodu i "zestawiała" połączenie.
    Jak chciano dzwonić z auta to podobno kręcono manipulatorem zmiany kanałów aż zaświeci się któraś lampka - wtedy wciskano jeden z przycisków (prawdopodobnie ten o którym piszesz - ZGŁ.) i podawano telefonistce numer stacjonarny z którym chciano rozmawiać.
    Podobno system udoskonalono, że połączenia wychodzące można było zestawiać w sposób zdalny.
    Czy wiadomo kiedy wprowadzono ten system?
    Rzekomo przestał funkcjonować w 2001 bądź 2003 roku..

-Diadia Stiopa-
    DIORADIO
    Level 30  
    To są urządzenia produkcji Radmor do łączności bezprzewodowej dla TPSA która pracowała w dupleksie w paśmie 162/168 a masz to na filtrze dupleksowym. TPSA używała to w latach 90-tych.Wiele wyjaśnił Diadia Stiopa ale nie całkowicie.Do "zestawienia"połączenia to dobrze ale jak ktoś chciał dzwonić z auta to wciskał przycisk ZGŁ i czekał aż zgłosi się telefonistka, potem wciskał przycisk I (identyfikacja-to tak jakby podawał swój numer) i następnie telefonistka łączyła z abonentem.Gdy świeciła się lampka z nr kanału to znaczyło że kanał jest zajęty i trzeba szukać (pokręcić pokrętłem kanałów) "wolnego" kanału. Po skończonej rozmowie trzeba było wcisnąć przycisk ZAK.Sporo takich urządzeń montowałem u klientów z zasilaczem sieciowym i anteną TV chyba na 6 czy 7 kanał. Jeszcze wtedy nie było komórek albo dopiero raczkowały a ta łączność zdawała egzamin i była o wiele tańsza.

Dodano po 14 [minuty]:

Trochę pomyliłem, a mianowicie podświetlany był kanał na którym się pracowało(nasłuchiwało), a trzy diody w manipulatorze po prawej stronie oznaczały że:NAD czerwona włączony jest nadajnik, druga-żółta ZK jak świeciła to oznaczało że kanał jest zajęty (prowadzona jest właśnie rozmowa na tym kanale) i trzeba poczekać lub szukać "wolnego"kanału, a jak świeciła się dioda zielona to znaczyło że do danego abonenta łączona była rozmowa ale kierowca wyszedł z samochodu i nie odebrał.
    styko
    Level 9  
    Powyższe wyjaśnienie wyczerpało chyba temat. Dzięki wielkie za pomoc w zidentyfikowaniu sprzętu.